See oli hetk 1993/94 talvest. Prahas re­si­deeruv soomlane Joakim Helenius saa­bus Tallinna, tagataskus Londoni ja Pariisi sidemed, ning hakkas Eesti majandusele tuult tiibadesse puhuma. Rahatuult.

Koos Hansapangaga asutati Hansa In­ves­­teeringute aktsiaselts, mille tegevdirekto­riks sai varem Nokias ja Postipankkis töötanud ning Helsingis kõrgkooli lõpetanud Auli Kumpulainen.

“Auli oli ja on professionaalne, töökas, oma arvamusega, otseütlev, printsipiaalne,” meenutab pankur Rain Lõhmus. “Ta ei püüa tingimata olla meeldiv ja viisakas.” 

Auli korraldas koos Londoni investeeri­misfirmaga Creswale Hansapanga esimese avaliku aktsiaemissiooni. Selle käigus müü­di kolmandik pangast. “Sellest sai alguse Han­s­a­pank kui rahvusvahelise omanike­rin­gi­ga ettevõte,” hindab panga suhtekorraldusjuht Ando Noormets.

See oli Auli teine suur töö. Enne seda oli ta müünud Ameerika turul Nokiat ning oli harjunud lollide küsimustega. “Tol hetkel ei maksnud Nokia veel mitte midagi ja keegi ei teadnud sellisest firmast midagi. Mulle öeldi vaid, et mul on viis minutit aega – räägi sel­lest Nokiast. Muide, kas Soome on Ve­ne­maa osa?” meenutas Soome ingel kohtumisi tähtsate investeerimispankuritega.

Viljakas koostöö lõppes ühel hetkel ning Kumpulainen koos kolleeg Ruth Laatrega lahkus Hansa Investeeringutest ning tegi oma firma Aktoris.

Actoris tähendab ladina keeles usaldusmees. Väliskapitali usaldusmees Eestisse. Pärast mõnda aega isetsemist müüdi Aktoris Svenska Handelsbankenile, mille Tallinna kontorit juhtis tuntud pessimist Bo Kragh.

Aktorise eesmärk oli Rootsi kapitali maa­le toomine, kuid selles kukuti läbi. Rootsi ka­pital tuli alles aastaid hiljem, kui Stock­holmis võeti vastu vastav kollektiivne nägemus. Kuid jätkem see kõrvalepõige ja tagasi Kum­pu­laineni  juurde.

“Ma olen tagasihoidlik, mul ei ole ilusat suurt autot ega maja,” ütles ta heas eesti kee­les Aktorise müügihetkel 1997. aasta ke­vadel, kui varajane aprillipäike õrnalt paitas Viru tänavat.  “Finantsteenuste müük on ras­ke töö. Kiire rikastumise oleks toonud kaasa börsil mängimine.”

Aktoris sattus börsikrahhi ja Vene kriisi tormi. “Tead, need rootslased on väga aeg­lased otsustajad,” ütleb ta tagantjärele. 

Praegu on Auli tagasi Helsingis. Ta näeb välja sama nooruslik kui kümme aastat ta­ga­si. Oma kaks hobust on ta Soomes maha müünud.

Mida andis sulle Eesti periood?

See oli unikaalne võimalus tundma õppida, kuidas ellu viia turumajanduse ideo­loo­gi­liselt puhas mudel väga lühikese aja jooksul.

Eesti ei ole minu jaoks ainult tükike kapi­taliturgude ajalugu, vaid oli ka võimalus panna proovile enda võime juhtida äri kõva pinge all.

Mis oli sinu parim tehing?

See oli Hansapanga aktsiate esimene pakkumine 100 miljoni kroonises mahus välisinves­toritele. See oli Eesti jaoks esimene niisu­gune tehing pärast iseseisvumist ja suhteliselt saatusliku tähendusega kogu edasisele arengule.

Mis on Nokia aktsia õige hind?

Ei ole õrna aimugi.

Mis on sinu praegune töökoht?

Olen investeeringute direktor Bio Fund Ma­nage­ment Ltds, mis on Soome suurim tegija biotehnoloogiasse, meditsiini ja tea­dus­se investeerivate riskikapitali fondide hulgas.

Kas Biofund on veel üks täiendav võima­lus kaotada oma raha või midagi enamat?

Vaata Biofund.fi veebilehekülgedelt järele. (Vaa­tasin, fondi portfelli maht on 183 miljonit eurot.)

Kas sinu unistused on saanud reaalsuseks?

Paljud unistused on saanud teoks, aga ma ei mõtle sellele. Ning vahel me inimesed ei tun­­ne seda ära. Ei märka oma soovide täitumist.