Hyökki mängis eelmisel hooajal USA üliõpilasliiga kolmandas divisjonis Finlandia kolledži võistkonnas. Sai palju platsile ja tegi numbriliselt korraliku hooaja – 17 punkti ja 10 lauapalli mängu kohta.

Hooaeg lõppes, tekkisid arusaamatused treeneriga ja rahaprobleemid. Hyökki naasis Euroopasse. Soome liigas jätkata ei olnud tahtmist, sest “Soomes ei võeta korvpalli eriti tõsiselt, seal on jäähoki number üks”.

Hyökki õppis ametikoolis, kus kehalist kasvatust andis eestlane Anatoli Krikun. Tema soovitas mehele Eesti liigat ja Audentese klubi. Augustis Tallinn-Helsingi linnavõistlusel vaatas Audentese peatreener Jaanus Levkoi soomlase üle. Otsustas kiiresti: “Sellist tüüpi on võistkonda vaja.”

Pettumuseks pole põhjust olnud. Treener hindab soomlast kui väga vajalikku, et mitte öelda asendamatut täiendust. “Ta tuli siia, teades et meeskond on noor, ta saab palju mänguaega ja areneb korralikult. Edaspidi on tal ennast palju lihtsam müüa.”

“Teadsin tulles, et liiga on üsna tugev. Jõulist mängu jätkub, aga mulle annab see ainult hoogu juurde,” räägib soomlane esimestest korvialustest madinatest siinsete raskekahurite Margus Metstaki (TTÜ/A Le Coq) ja Igor Kurašoviga (Hotronic).

Audentes ei kuulu Eesti meistriliigas favoriitide hulka. Kolm esimest mängu kaotati. Hyökki kontos on nende mängudega 37 punkti, 10 lauapalli ja 9 söötu.

Hyökki on Audenteses kahe leedulase järel vanuselt kolmas mängija. Kuid ta ei kipu noori õpetama. “Tean väga hästi, et targutajad teistele ei meeldi. Treener räägib, minu asi on mängida.”

“Küllap olin pikka aega ainuke soomlane, kes polnud Eestis käinud,” naerab Hyökki. Ta tuli siia esimest korda alles sel suvel ja tal oli põhjust imestada. “Arvasin, et teil on siin ainult vanad vene autod, aga võta näpust!”

Soomlane elab Audentese Spordikooli ühiselamus. Tuba on avar. Telekas, videomakk, treeningvahendid. Ühes nurgas kuivavad puhtad sokid, teises mängib Rolling Stonesi plaat. Soomes elades mängis Hyökki basskitarri naljaka nimega bändis Puskutraktors.

Eestis vaba aega eriti ei jää. Ainus hobi on treeningteooriate uurimine: “Kui ketsid varna riputan, siis hakkan ilmselt üldfüüsilise treeneriks.” Ka treener Levkoi märgib, et Hyökki on üldfüüsilise ettevalmistuse alal hea abimees.

Kas mõnel õhtul õllekasse ei kipu? Soomlane vastab naerdes: “Ei. Siis peaks järgmine päev vaba olema, aga mul on iga päev trenn. Eestlaste ja soomlaste joomiskombed on ju üsna sarnased.”