Abiraha toel lubab sihtasutus US Kunstifond rajada Tallinna südalinna Rotermanni Loomekeskuse, mis oleks toote- ja moedisaini kompetentsikeskus ja meenutaks ühe asjaosalise sõnul midagi sellist, nagu on Ülemiste Citys asuv IT-demokeskus. Kui näiteks mõni oluline väliskülaline siinsest disainist vaimustub ja sellealaseid moodsaid tooteid-projekte leida soovib, siis viidaks ta Rotermanni keskusse. Lisaks näitusepinnale tegeleks keskus aktiivselt müügiga.

Disainerite Liidu juhi Ilona Gurjanova sõnul on säärane keskus väga vajalik: “Muidu on Eesti disain nagu Atlantis, millest kõik räägivad, aga mida keegi näinud ei ole.”

Loovmajanduse toetusele sai kandideerida mullu detsembrini. Urmas Sõõrumaa disainikeskuse 60 lehekülje pikkusele äriplaanile öeldi seal selge ei. Ühest küljest ei vastanud tema projekt nõuetele, sest sihtasutuse omakapital oli miinuses, ning EASile ei mõjunud jutt, et kuulge, see on ju Sõõrumaa enda projekt!

Teisalt oli ühe asjaga seotud ettevõtja sõnul kohe alguses selge, et konkursil on selged favoriidid, kes olid oma projektidega juba algust teinud (nagu Kultuurikatel), samas kui Sõõrumaa polnud veel midagi ehitanud.

Sõõrumaa poolt projektiga tegelenud Uve Poom ütleb, et era- ja kolmanda sektori projekte diskrimineeriti, sest neilt nõuti 40 protsendilist omafinantseeringut (Sõõrumaa puhul kaheksa miljonit krooni), avaliku sektori omafinantseering oli aga null. “Meie teada jättis näiteks Telliskivi loomelinnak taotluse esitamata, sest tunnetati, et nende erasektorist pärit taotlus pole oodatud. Erinevat kohtlemist näitas natuke ka see, et üheks toetuse saajaks oli Baltika kvartali erapinnal tegutsev avaliku sektori osalusega Tallinna Loomeinkubaator, samas kui Rotermanni kvartali era- ja kolmanda sektori “hübriidsesse” organisatsiooni suhtuti skeptiliselt. Kõik toetuse saanud projektid olid lõpuks null-protsendise omafinantseeringuga.”

Kuid isegi pärast taotluse tagasilükkamist ei jätnud suurärimees jonni, vaid esitas märtsis majandusminister Juhan Partsile kaebuse. Partsi juuni lõpus tehtud otsus kohustab EASi Sõõrumaa taotlust uuesti üle vaatama. Juba on palgatud uued eksperdid, juristid tegelevad asjaga. Uus otsus sünnib tuleval nädalal.

EASi turundusdirektori Erki Peegeli sõnul “ei ole sellises vaides midagi erilist. Seda on varem teinud mitmed ettevõtted, see on nende õigus ja meie ülesanne on taotlused pärast uuesti üle vaadata”.

Ekspressi allika kohaselt aitas Partsi otsuse sünnile kaasa ka IRLi esimehe Mart Laari soovitus.

Nüüd jääb üle vaid oodata, kas EAS näitab Sõõrumaa disainiprojektile väljaspool järjekorda rohelist tuld ja kas tulevaste valimiste ajal näeme Sõõrumaad ustavalt IRLi rahastajate ridades. Praeguse Riigikogu valimisteks sai partei tema käest kaks miljonit krooni.