1. Mida märkad rõiva ostmisel esimesena?

2. Milline on sinu kõige õnnestunum moeost?

3. Meenuta oma kõige ebaõnnestunumat moeostu.

4. Mis ese peaks leiduma iga naise garderoobis?


Anu Lensment (moekunstnik ja ajakirja Marie Claire moetoimetaja) 

1. Ma nii ei šoppa, et lihtsalt käin ja vaatan, kas midagi hakkab silma. Mind käivitab vajadus, st olen pigem mõne väikese nõrkushetkega, kuid siiski funktsionaalne šoppaja.

Aga ilmselt on esimene asi puudutus ja materjali testimine. Kindlasti vaatan enne ostu kanga koostise silti. Loomulikult on ka värve ja mustreid, millele ma kindlasti ei lähene, ja toone, mis kohe tõmbavad enda poole.

2. Esmalt tuleb meelde Fornarina villane trench-mantel, mida kannan vist juba viiendat sügist, sest see on lihtsalt nii asendamatu. Aga ühed Dieseli saapad on mul veel kauem olnud ja mõjuvad endiselt oma kummalisest vormist hoolimata väga moekalt. Mõned kleidid, mille olen ise endale disaininud, on mul ka pikaajalises korduvkasutuses, sest tehtud täpselt nii ja sellisest materjalist, nagu vaja. Aga selliseid asju, mida kannan aastaid, on mul veel palju ja mitmed neist pärit ka second hand’ist. Hiljuti ostsin näiteks ehtsa Islandi lamba nahast kasuka, mis maksis 100 krooni.

3. Eks ma olen hoolimata kõigest mõnikord libastunud ka. Eriti ettevaatlik peaksin olema kõrgekontsaliste kingade ostmisega, sest need kipuvad mul pigem karbis seisma, sest ketsidel ja tossudel on mõningaid eeliseid. Pean tunnistama, et mul on tõesti kapis kontsakingi, mida ma ei ole kordagi kandnud.

4. Terase naise garderoob koosneb klassikast, mida ta suudab poppide lisanditega eriliseks ja isikupäraseks kanda. Nii et väike must kleit, šikk pükskostüüm ja trench-mantel on üsna asendamatud. Pluss siis mõni kvaliteetne kudum ja siidpluus.

Anu: „Osta seda, mida sul tõesti vaja on. Eelista kvaliteetseid brände ja naturaalseid materjale kiirmoele ja polüestrile. Soovitan olla säästlik tarbija ja käituda nii: proovi poes asja põhjalikult, pane see päevaks kinni, vaata kodus oma garderoob üle ja kui järgmisel päeval asi ikka sama vajalik tundub, alles siis mine osta. Ja kui ise üldse ei oska otsustada, kutsu stilist või väga hea maitse- ja kriitikameelega sõbranna kaasa.”


Aet Alev (Baltika kaubamärkide Monton, Mosaic, Ivo Nikkolo ja Baltman fotode loovjuht ja stilist) 

1. Enamasti tundub nii, et esmalt püüab pilku värv, siis katsun, kas meeldib. Aga vahel on just materjal see, mis eemalt juba katsuma kutsub, ja siis oleneb, kas värv ka mulle midagi olulist ütleb. Keeruline üheselt vastata, sest otsustavaks määrajaks võib saada nii vapustav värv, hea materjal kui ka huvitav ja hästi istuv lõige või just kõigi nende harmooniline kooslus.

2. Kindlasti on neid mitu. Näiteks üks Ivo Nikkolo kleit – alati kui seda kannan, saan komplimente. Veel tuleb kohe silme ette üks antiigist ostetud lemmikpross. Aga hetkel meenuvad viimase ostuna soetatud roosa- ja musta­ruudulised kummikud ning sinna juurde samas stiilis sall. Viimaste päevade hallide ja märgade ilmadega on need lisaks värvi­rõõmule oma kasulikkust ja otstarvet täiesti tõestanud.

3. Üks paar toredaid, aga liiga kõrgeid suvekingi. Ma ei saa nendega lihtsalt ju käia. Aga õpetlik kogemus igati: ära osta alati seda, mis tundub hetkel ilus, oi kui soodsa hinnaga, aga milles sa veidigi kahtled, et seda kasutama hakkad.

4. Ammu teada tõde, mis ennast alati stiilselt tõestanud: hea istuvusega, just teile sobiv väike must kleit. Olgu ta kas siis minimalistliku olemusega lihtsalõikeline või romantilisem ja kaunistustega, see oleneb juba kandjast.

Aet: „Jagaks selle soovituse kaheks. A) Endale ostke vaid neid asju, mille puhul teid tabab nn äratundmisrõõm – need, mis teile tõeliselt meeldivad. Neil esemetel tundub olevat justkui nähtamatu tindiga teie nimi peale kirjutatud või neil on teile või teid ümbritsevatele „midagi öelda”. B) Lähedastele inimestele ostmise puhul mõelge kõigepealt, kas te ka ise tahaksite midagi sellist kingiks saada, ja siis muidugi saaja olemuse ja vajaduse peale. Millist rõõmu või emotsiooni soovite talle millegi kaudu kinkida?”


Reet Sillat (Itaalia kaubamärgi Fornarina maaletooja) 

1. Rõivaeseme juures torkab esimesena silma värv, sest armastan värve. Seejärel tulevad kõik ülejäänud näitajad: lõige, materjal ja sobivus.

2. Eks neid ole aastate jooksul kogunenud üsna mitu, aga üks on kindlasti villane poolmantel firmalt Marco Polo, mis on juba aastaid olnud minu sügistalvises garderoobis kohal number üks.

3. Üks maani sametist peokleit. Kandnud ei ole seda kleiti selle­pärast, et sain selle kätte alles pärast üritust, milleks see tellitud oli. Rohkem nii pidulikke üritusi pole lihtsalt ette tulnud.

4. Meie kliimas on asendamatud korralik villane mantel, pikad saapad ja nahast jakk. Aga üle ega ümber ei saa ka väikesest mustast kleidist.

Reet: „Osta tuleks ikka vastavalt vajadusele, kuigi seda põhimõtet on siiski enamalt jaolt üsna raske järgida.”


Antonio (praegu vabakutseline moedisainer- konsultant)

 

1. Ostlemine on äärmiselt tüütu tegevus, eriti siis, kui su igapäeva­töö on tegeleda riietega. Naljalt iseenda pärast poodi ei kipu, kui midagi konkreetset vaja ei ole. Rõivaste ostmisel vaatan eelkõige kvaliteeti ning seda, kas disainer on teinud head tööd või mitte.

2. Dior Homme’i pintsak paar aastat tagasi. Õpetas, et meeste pintsakuid on võimalik ka teistmoodi teha.

3. Ei ole teadlikult midagi ebaõnnestunut kunagi ostnud.

4. Väike must kleit, Birkin bag, kui võimalusi on, ning viimase hooaja kingad. Meeste garderoobis: vähemalt üks rätsepaülikond, valge särk, korralik lihtne lips ja korralikud kingad.

Antonio: „Selgita välja oma vajadused ja ära osta midagi, mida sul vaja ei ole, ületarbimine on surmapatt. Tee nimekiri asjadest, mida vajad, vaata välja poed, kus tõenäosus neid saada kõige suurem – nii ei raiska sa aega asjatu ringijooksmise peale. Ostetavate asjade kvaliteeti märkad koostist ja pesusilti vaadates. Olgu ükskõik kui kallis kaubamärk – suur kunstmaterjalide sisaldus ja „Made in China” näitab kaubamärgi juurdehindluse suurust, mitte kvaliteeti. Osta riideid ja jalanõusid, mis sulle sobivad, mitte kaubamärgi pärast. Ära kunagi hoia kokku jalanõude pealt, su jalad tänavad sind hiljem.”


Ester Kannelmäe (ajakirja Anne & Stiil moe- ja ilutoimetaja)

 

1. Moetoimetajana skaudin eelkõige põnevaid toone ja lõikeid, isiklike ostude puhul tuleb mängu ka materjal – armastan kvaliteetseid materjale ja tunnet, mida need näpuotstes tekitavad.

2. Kõige õnnestunumad ostud ühendavad hea disaini, täiusliku materjali ning fakti, et need on eiramatus kooskõlas kliima ja isikliku stiiliga. Viimase aja lemmikuks on ligi kolm aastat tagasi sekkarist leitud Marc Caini nahkšortsid. Ka must klassikaline tagi, millega samuti kaltsukas kohtusin, on mind aastaid truult teeninud – kui rääkida hinnast kasutuskorra kohta, siis kuulub sellele vaieldamatu esikoht.

3. Ebaõnnestunud ostud on need, mis tehtud naiivses usus, et elustiili on lihtne muuta. Niimoodi seisavad kapis kordagi kasutamata kallid sporditossud ja kollektsioon ebamugavaid kingi, mis kõndimist ei soosi. Ja kuna ma ei ole seisja tüüp, siis on nendele kulunud raha küll tuulde visatud.

4. Viimasel ajal hakkab mulle üha enam tunduma, et naistel peaks olema kleite. Olen suutnud end pikki aastaid veenda, et kleitide kandmine on tüütu ja ebamugav, et vaid korralik teksapaar suudab mu elutempole vastu panna. Ent kui end veidike harjutada ning võib-olla isegi sundida, siis on võimalik ka ürgnaiselike hilpudega sõbraks saada. Ja loomulikult ei pea kedagi veenma väikeste mustade kleitide vajalikkuses.

Ester: „Leia oma stiil (lihtsam öelda kui teostada) ja ostle sellest lähtuvalt. Enne igat spontaanset äkk-ostu tuleks käia mõttes läbi kogu garderoob ja analüüsida, kas poeletil ilutsevat kiusatust on tõesti vaja. See kehtib eriti odava kraami suhtes, mille hind tundub soodne ja ahvatlev, ent mis jääb sageli kappi seisma või laguneb paari kandmiskorra järel. Ja loomulikult julgen soojalt soovitada kõikvõimalikke alternatiivseid šoppamisvõimalusi: laadad, kirbukad, sõbrannade riidekapid jmt.”