Taastumist ja puhastamist vajavate lindude jaoks sisse seatud taastuskeskus Sõrve piirivalvekordoni ruumides. Looduskaitsekeskuse Saare regiooni töötajad ehitasid lindudele puurid, koostöös vabatahtlikega Eestimaa Looduse Fondist linde toidetakse ja hooldatakse.

Täna vaatab veterinaar teistkordselt linnud üle. Juhul, kui nad on piisavalt kosunud, siis ehk õnnestub homme esimesi linde juba pesema hakata, loodavad looduskaitsjad. Täna tuuakse taastuskeskusesse spetsiaalne bassein, kus pestud linnud taastuda saavad.

LKK Saare regiooni direktori Tõnu Talvi sõnul oleks Keila taastuskeskust mõtekas kasutada siis, kui kättesaadud lindude arv ulatuks korraga sajani. Lisaks kurnaks niigi stressis linde ligi 6-tunnine sõit mandrile. „Kuna Sõrve poolsaare tipp on üldse üks kõige potentsiaalsemaid merereostuse kohti, siis on siin mõttekas luua tegutsemisvalmidus ka edaspidisteks sellisteks juhtumiteks," ütles Talvi, pidades silmas tehniliste ja logistiliste võimaluste loomist edaspidiste võimalike merereostuste puhuks.

Saare regiooni töötajad jätkavad koos vabatahtlike ja partneritega (Eestimaa Looduse Fond ja piirivalve)  ranniku seiret ja lindude püüdmist.

Keskkonnainspektsioon on reostusaine kindlakstegemiseks saatnud laborisse proovid, sealhulgas surnud õlise linnu ja rannalt leitud õlitüki.  Võrdlusproovid siiani puuduvad, sest reostust leitud ei ole.

Reostuse allikat pole leitud

Piirivalve, kelle kohustuste hulka kuulub merereostuse avastamine, tegi eelmisel nädalal vastavalt ilmastikuoludele neli seirelendu Läänemerel, avastamaks võimaliku merereostuse tekkepõhjuseid, kuid siiani reostuskollet leitud ei ole.

Mõntu sadamas baseeruv piirivalvelaev Maru on olukorda kontrollimas Saare- ja Hiiumaa lähipiirkonnas, olukorda kontrollitakse satelliitvaatlussüsteemiga EMSA, kuid reostuskoldeid pole registreerinud. Jätkuvad seirelennud.

Lääne Piirivalvepiirkonna Kuressaare Merevalvekeskuse korrapidaja sõnul on kõigil merelviibivatel alustel kohustus piirivalvele teatada kahtlastest merel liiklejatest või otsese merereostuse tekitajatest.

Looduskaitsjate hinnangul hakkab olukord Sõrves siiski rahunema, sest kriitiline aeg lindude määrdumisest on juba möödas, samuti on loodus oma valiku teinud.