Ühe punkti täitmiseks ei pidanud partei midagi tegema: see oli lubadus mitte kehtestada astmelist tulumaksu ega luua palgaarmeed.

Teisega — viia Eesti majanduskasvule — on kõik korras, kuid kasv aeglustub.

Kolmas (tasuta kõrgharidus) sündis tudengite protestide saatel ning isegi Swedbank kritiseeris, et reform võtab üliõpilastelt vabaduse tööl käia. Esmaspäeval jättis president seaduse välja kuulutamata.

Neljas lubadus rääkis kodukulude alandamisest. Ken-Marti Vaher ja Urmas Reinsalu tulid välja monopolide ohjamise seadusega, aga vee hinna langust Tallinnas pole toimunud. Mullu kasvasid kulud eluasemele 7,5 protsenti. Üleriigiline maamaksuvabastus kehtib alles tulevast aastast.

Emapensioni pole kehtestatud.

IRLi valimislubadused on seega nukras seisus, et mitte öelda läbi kukkunud.

See pole kõik. Kaitseminister Mart Laar sattus natsiskandaali seoses vabadusvõitlejate tunnustamisega. Riigikogu avaldas lõpuks väga pehme versioonina tunnustust kõigile omariikluse taastajatele.

Praegu lebab õnnetu Laar insuldi ja kopsupõletikuga haiglas. Kas ta ikka jätkab ministrina? Lahkumine tuleks kõne alla vaid siis, kui Laar ise vastava avalduse teeks. Haiguslehel olevat inimest ei tohi lahti lasta.

IRLi teine endine peaminister Juhan Parts sai kuulsaks terava riigikontrolörina, kes võrdles meid Kesk-Aafrika Vabariigiga.

Majandusministrina on Parts teinud tublit tööd, kuid temalgi on nõrku kohti. Näiteks idee kärpida taastuvenergeetika tasusid. Investor Hannes Tamjärv märkis hiljuti, et “energeetikasse suhtumise poolest käitume nagu Kesk-Aafrika riik”.

Riigikontroll lasi põhja kava eraldada gaasi põhivõrk Eesti Gaasist. Täiendav avalik surve tuleb ilmselt Partsi tähtsaima alluva, kantsler Marika Priske kriminaalasjast, mille materjalid on prokurör Steven-Hristo Evestuse käes. Pole välistatud, et lähikuudel näeme paljastusi Tallinna Sadama kohta.

Haridusminister Jaak Aaviksoo valitsemisala käärib kõige hullemini. Õnneks on õpetajate streik vaid kolmepäevane, aga mis saaks siis, kui koolid ei töötaks kaks kuud? Popp nali ütleb, et mis Aaviksool viga — ta asendab ju Laari, las näpistab õpetajatele raha kaitsekulude realt. Reaalses elus oleks see seadusevastane.

Siseminister Vaher sai omad vitsad Indrek “Õudse” skandaalis, kus osa parteist tahtis teda lahti lasta.

Lisame siia sisepinged. Viimati viskas parteist varvast 60 “kampsunit” korraga. Ükski neist polnud A-klassi staar, aga uudis pälvis rohkelt tähelepanu ja tõestas, et erakonna sees kobrutab.

Kunagine aatepartei on muutunud erakonnaks, kus annavad tooni PR-juhiseid järgivad poliitbroilerid, kes panevad kokku populistlikke valimislubadusi.

Võite nüüd öelda, et loo autor on IRLi vihkaja. Aga enne Riigikogu valimisi ütles ERRi valimiskalkulaator, et mulle kõige südamelähedasem partei peaks olema just IRL!