Kõige vooruslikum ja sinisilmsem koomikskangelane Superman nägi ilmavalgust Teise maailmasõja eelõhtul, kui ameeriklased jälgisid pidevalt uudised ookeani vastaskaldal jõudu koguvast mustast varjust.

Enamvähem samal ajal jõudis kooomiksikülgedele ka Bruce Wayne ehk Batman.

Läks mööda paarkümmend aastat ja Vietnami sõja ning üleüldise ühiskondliku süütuse kadumise ajal (Kennedy vendade tapmine, Martin Luther Kingi salamõrv jpm) tõi Marveli kirjastus otsekui konveierilt millegi puhtama järele januneva publiku ette X-mehed, Ämblikmehe, Daredevili, Hulki, Fantastilise neliku ja palju teisi. Kõik nad on üliinimlike võimetega kangelased, kes ei lähe kunagi puhkama enne, kui kurjus on maailmast välja juuritud.

Nüüd, kui tähtede ja triipude maad valitseb väidetavasti kõigi aegade üks rumalamaid presidente ning USA on lõhenenud lugematutel põhjustel lugematuteks poolteks (sõja, abordi, relvade omamise jpm poolt ja vastu), on need kangelased hordidena voolamas kinolinale.

Näiteks läinud nädalavahetusel tegigi ajalugu suurejooneline seiklus "X-mehed 2", mis tuli korraga ekraanile 93 (!) riigis ja kogus esimese kolme päevaga 155 miljonit dollarit.

Järgnevalt lühike ja kaugeltki mitte ammendav ülevaade neist (koomiksi)kangelastest, kes lähema aasta-paari jooksul kinoekraanil kurjusega võitlevad.

  • "Kuulikindel munk"
, 2003 – elav legend
Chow Yun Fat
on nimeta munk, kes kaitseb iidset ürikut, mis kannab endas piiritut võimu. Sellele tahavad aga sõrad taha ajada võimuahned natsid, kelle eest pageb kung fu pühamees Ameerikasse, et leida endale sealt mantlipärija.
  • "Terminaator 3: masinate mäss"
  • , 2003 – kõrgtehnoloogilised kaitsesüsteemid on pöördunud oma looja, homo sapiensi vastu ja maailma lõpuni on aega vaid loetud tunnid. Meie ainsaks pääsemislootuseks on aegunud terminaator T-800, kes näeb välja nagu üks austerlasest endine kulturist. 12 aastat pärast seda, kui Terminaator 2 maailma kinodes puhta töö tegi, on
    Arnold Schwarzenegger
    tagasi oma karjääri suurimas rollis, olgugi et ilma terminaatori looja
    James Cameronita
    . Kaalul on lisaks maailma tulevikule suurem hunnik stuudiote raha ning Arnie karjäär.
  • "Hulk", 2003 – noor teadlane Bruce Banner (Eric Bana) muutub pärast õnnetust laboris gammakiirguse mõjul ohtlikuks tüübiks, kes vihastades kaotab enesevalitsuse, paisub suureks ja roheliseks ja kohutavalt tugevaks (filmi reklaamrullis võib näha muuhulgas seda, kuidas Hulk heidab tanki nagu Jüri Tamm vasarat). Kuigi see kõlab jaburalt, tasub loota, et Ang Lee ("Tiiger ja draakon") võlub sellest totravõitu loost välja haarava draama.
  • "Liiga"
  • , 2003 – Indiana Jonesi eelkäija Allan Quatermain (
    Sean Connery
    ), kapten Nemo, dr Jekyll (ja tema tasuta kaasaanne mr Hyde), Dorian Gray, Nähtamatu jt. kirjanduskangelased moodustavad salajase liiga, mis kutsutakse appi, et peatada Euroopas märatsev kurjus (kuigi tegevus leiab aset 19. sajandil, ei hakka nad jõudu katsuma Marxi ega Engelsiga!). Lavastas
    Stephen Norrington
    , kelle "Blade" on seniajani üks õnnestunumaid koomiksiekraniseeringuid.
  • "Ämblikmees 2"
  • , 2004 – New Yorgis elav tudeng Peter Parker ehk Ämblikmees peab päästma Suure Õuna uue kurjami käest, kelleks on sedakorda Doc Ock
    (Alfred Molina)
    . Võtted juba käivad ning tulemust saab meil ja mujal näha 2004. aasta juulis.
  • "Põrgupoiss"
  • , 2004 – natside satanistliku eksperimedi tulemus, saba ja sõrgadega suurt kasvu tulipunane jõujuurikas, kes püüab Veidrate Ilmingute ministeeriumi teenistuses maailmas lokkavale kurjusele piiri panna. Katsub muuhulgas jõudu Rasputiniga! Lavastaja
    Guillermo Del Toro
    ("Blade 2") näputööd saab nautida järgmisel suvel, nimiosas sobivalt inetu
    Ron Perlman
    , kelle välimusele annab lihvi kuuekordne Oscari-võitja, grimmimaestro
    Rick Baker
    .
  • "Fantastiline nelik"
  • , 2004 - Reed Richards, Sue Storm, Johnny Storm ja Ben Grimm teevad eksperimentaalraketiga kosmoses lennates läbi seletamatu avarii, mistõttu nad omandavad üleloomulikud võimed: üks muutub erakordselt plastiliseks (Mr Fantastic), teine nähtamatuks (Invisible Girl), kolmas suudab valitseda tuld (Human Torch) ja viimasest saab ülitugev kivirahnu meenutav hiid (Thing).
  • "Karistaja"
  • , 2004 – ilma igasuguste üliinimlike võimeteta Frank Castle (
    Thomas Jane
    ) on endine merejalaväelane, kellel on peale naise ja poja kaotust siin ilmas vaid üks eesmärk: juurida välja kõik, kes on kas või kaudselt seotud tema lähedaste mõrvaga. See raskelt relvastatud ühemehearmee teeb maffia ridades suuremat puhastustööd kui katk keskajal Euroopas.
  • "Kassnaine"
  • , 2004 – Batmani vastane/kaaslane/armuke, kes on saanud nüüd omaenda filmi (viimati kinolinal
    Michelle Pfeifferi
    kehastuses filmis "Batmani tagasitulek"). Oscari-võitja (ja X-mees ja Bond girl)
    Halle Berry
    sai endale lõpuks selle filmi nimiosa, mida juba mõnda aega loeti
    Ashley Juddile
    kuuluvaks ning millest oli hetkeks huvitatud ka värskeim Oscari-võitja
    Nicole Kidman
    . Lavastajatoolis prantslane
    Pitof
    ("Vidocq"), nii et vähemalt visuaalse poole pealt tõotab sellest tulla tõeline maiuspala.
  • "Constantine"
  • , 2004 – John Constantine on mees, kes on käinud põrgus ja sealt tagasi tulnud. Nüüd kasutab ta oma okultismialaseid teadmisi, võitlemaks meie seas liikuvate deemonitega. Ei, see ei ole Buffy ega Angel, vaid midagi palju teravamat, nagu teavad rääkida need, kes lugenud käesoleva projekti aluseks olevat koomiksit "Hellblazer". Nimiosas
    Keanu Reeves
    .
  • "Raudrusikas"
  • , 2004 –
    Ray Park
    (Tähesõdade efektne punamustakirju kurikael Darth Maul) on Danny Rand, K’un Luni kuningriigis kasvatatud võitluskunstide ekspert, kes suudab koondada kogu oma keha energia rusikasse. Seda võimet suudab Rand kasutada ka ravitsemiseks, rännates mööda maailma ja võideldes kõikjal lokkava ebaõiglusega.
  • "Jutlustaja"
  • , 2004 – Jesse Custer on preester Texasest, kes otsib aktiivselt jumalat, kuna on täis püha viha, et jumal on maailma nii lootusetult käest ära lasknud. Paljusid fänne pahandas tõsiselt, et karmi nimiosalist valiti mängima siledapõseline
    James Marsden
    (X-meeste Kükloop). Kuulub lahtrisse Eriti Verised Koomiksid. Samuti ei leidu Custeril aega, et maailma päästa, sest tal on rohkem tegu, et pääseda teda jälitava Tapjate Pühaku käest.
  • "Kummitusratsanik"
  • , 2004 – Tuntud koomiksifänn
    Nicolas Cage
    saab viimaks võimaluse kehastuda selle meediumi kangelaseks. Trikimootorrattur Johnny Blaze sõlmib pärast suurt avariid lepingu mustade jõududega, kuid on siis sunnitud nendega võitlusesse asuma, et päästa armastatud naine. Lavastaja
    Mark Steven Johnson
    , kelle veenvaim argument stuudio silmis oli ilmselt mitmetahuline "Daredevil" (ja selle märkimisväärne kassa).
  • "Elektra"
  • 2005 – graatsiline ja ohtlik Elektra Nachios, üks "Daredevili" peategelastest, sai fännide imetlusohkeid arvesse võttes samuti omaette loo, milles tüdruk pöördub teda koolitanud salaorganisatsiooni vastu. Peaosas endiselt
    Jennifer Garner
    .
  • "Daredevil 2", 2005 – pime advokaat Matt Murdock (Ben Affleck), kes öösiti halastamtult suuri ja väikseid sulisid karistab, osutus piisavalt edukaks, et teha veel teinegi kord New Yorgi põrguköögis oma tänuväärset puhastustööd.
  • "Raudmees"
  • , 2005 – Tony Stark on miljonärist leiutaja, kes langeb tööstusspionaaži ohvriks ning on peaaegu suremas. Ta loob endale kõrgtehnoloogilise kaitseülikonna. Seda kandes saab temast Raudmees, kartmatu õigluse eest võitleja, tänapäevane rüütel, kes on suuteline kangelastegudeks, mis Tony Starkil ja teistel lihtsurelikel üle jõu käiksid. Esmakordselt ilmus aastal 1962, New Line Cinema plaanib sellest endale suve 2005 suurhitti. Aastaid tagasi oli projektist huvitatud
    Tom Cruise
    , nüüd on kuulujuttudes mainitud
    Leonardo DiCaprio
    nime. Seosed
    Gunnar "Raudmees" Grapsiga
    puuduvad.
  • "X-mehed 3"
  • , 2006 (?) – ametlikult pole stuudio veel midagi paika pannud, ent pärast üliedukat avanädalavahetust teatas üks produtsentidest kohe, et just siis tahaks hea meelega järje välja tuua. Kui vaid kõik näitlejad nõusse saaks, sest paljude lepingus puudub kolmanda osa võimalus, mis aga tähendab, et kokkuleppele jõudmine muutub oluliselt kallimaks.
    Produtsent Lauren Shuler-Donneri
    sõnul ei tehta seda filmi, kui kaasa ei löö Wolverine ehk
    Hugh
    Jackman
    . Viimane on vihjanud, et mängiks sama tegelast veel nii mõnegi korra.

    Muidugi ei saa käesolevast aastast rääkides mööda minna Aasta Filmisündmusest ehk Matrixi järgedest (Reloaded mais ja Revolutions novembris), sest Wachowskite pöörane eepos aastast 1999 on üks suuremaid süüdlasi, miks sedasorti üliinimesed ja fantastilised seiklused on viimastel aastatel kinomaailmas võimust võtnud.

    Need järjed saavad kinnitama miljonite fännide usku ja lükkavad ümber skeptikute jutu, kes ennustavad kõnealuse supersaaga vältimatut allakäiku. Eriti praegusel ajal vajame me sedasorti kangelasi, kel puuduvad igasugused poliitilised motiivid, kasuahnus, hirm, kadedus ja kõik muu, mis teeb tavalistest lihtsurelikest sedavõrd nõrgad.

    Mis aga puutub koomiksifilmide kuldajastusse (loetelust jäid välja sünnivaludes Supermani ja mitu erinevat Batmani projekti, mis Warneril soojas), siis selle lõpp võib tulla varem, kui stuudiod valmis on. Sest juba praegu, vaadates seda loetelu, tekib hirm, et publik suudab vastu võtta ainult piiratud hulga. Aga samas pole välistatud, et leitakse uus kurjuse telg, kelle vastu sõtta minna. Ning see sunnib inimesi jälle otsima lohutust ja tuge tõeliselt äraostmatutelt kangelastelt, kes teevad selget vahet heal ja halval.