14.07.2011, 00:06
Supermarketi valmistoit: liiga palju soola ja rasva!
Supermarketi valmistoidu letist ostetud kartul ja grillkana on sama rasvased kui hamburger, selgus Ekspressi tellitud laboritestist.
FOTO:
Supermarketi valmistoiduleti kaup pole kindlasti dieettoit, ammugi mitte tervislik. Eriti lastele. Näiteks sealt pärit kanakoib ja kartul ei sobi koolieelikule igapäevaseks toiduks - need on liiga soolased. Alla kolmeaastatele ei tohiks neid toite aga üldse anda. Kahesajagrammine koib ja väike karp (samuti 200 grammi) ahjukartulit katab kuhjaga lapse päevase soolanormi ja peaaegu täielikult rasvavajaduse. Aga paratamatult saab laps ka muu toiduga soola ja rasva lisaks. Ekspress ostis Selverist, Prismast ja Rimist kolm populaarset toodet: kanakoiva, väikese karbitäie kartulipüreed ja teise sama palju ahjukartulit. Neid rabatakse töö juurde kiireks lõunaeineks või võetakse õhtusöögiks perele. Võrdluseks ostsime ka ühe kõige tavalisema Hesburgeri burgeri. Tahtsime teada, kui palju on neis soola ja rasva. Ilma soola-rasvata pole toite praktiliselt võimalik valmistada, suurtes kogustes on need aga ebatervislikud. Ent äri huvides on kasulik müüa just soola- ja rasvarikkaid valmistoite: sool on hea konservant ja rasv ei lase toidul kuivada. Kuidas muidu püsiks kartulipuder letis püreene, ahjukartul ei praguneks ja kanaliha ei muutuks puiseks? Kui laps sööb ära ühe Prismast ostetud kanakintsu ja väikese karbitäie ahjukartulit, saab ta laboritesti kohaselt 4,7 grammi soola - kõvasti üle päevanormi. Koolieeliku päevamenüü ei tohiks sisaldada rohkem kui kolm grammi soola, alla kolmeaastase toidus ei tohiks seda olla üle kahe grammi. Soola aga sisaldavad ka hommikuhelbed, leib-sai, või ja tootja lisab soola isegi toorele kanafileele. Rasva võiks koolieeliku päevatoidus olla 39-55 grammi vastavalt toitumisspetsialistide soovitustele. Rimi kanakoib ja ports kartulipüreed sisaldavad 44 grammi rasva ehk sisuliselt päevanormi jagu. Toitumisteadlane Mai Maser juhib tähelepanu, et rasvaseim osa kanast on nahk ja see tuleks jätta söömata, ning kanatiivad on koibadest veelgi rasvasemad. Samuti soovitab Maser eelistada täisliha vorstidele, viineritele ja pihvidele, samuti kartulit burgerisaiale.