Mille eest?

Suurepärase pildi oma "teenustest" riigi arvel loob Maa-ameti peadirektor Kangur pealtkuulatud kuulsas "füüri"-vestluses Tartu ärimees Rein Kilgiga. Kuigi tippadvokaadid, eriti Aivar Pilv, armastavad oma jõukate klientide nimel öelda, et süüdistus on segane ja arusaamatu, pakub Kangur Kilgile võimalust füüri ehk sularaha eest saada ilma turuhinda maksmata mitu krunti Jõelähtmele, maantee lähedale, kuhu Kilk ehitab "ilusa linnakese nagu Totu Kuul".

Kuna Rein Kilk väidab, et on Villu Reiljani ja Ester Tuiksooga ministri kabinetis juba kokku leppinud, pakub Kangur, et leiaks umbes poole aasta jooksul vastavad mehed firmad, kes Kilgile leiaksid maatükid mida annaks Tallinna lähedale Jõelähtmele ümber vahetada.
Ainsaks mureks on Kangurile et Eesti Ekspress on maadevahetust paljastama asunud ning ka Äripäev "iniseb".

2008. aasta lõpus Postimehes avaldatud vestlus kirjeldab täpselt ja ilmekalt, kuidas Reiljani ministeeriumis valitud ärimeestele riigi looduskaitsemaadega erakordseid ja konfidentsiaalseid diile pakuti - erinevalt Rein Kilgist aga jõudsid Toomas Annus ja tema äripartnerid Kanguri näpunäited ka kiiresti rahaks pöörata. Ilma" mingi kuradi enampakkumiseta" ja jumala eest "et ei oleks nihukest asja, tõesti, et ma ostan mingisuguse kuradi turuhinnaga..." - nagu kõlas Rein Kilgi nõudmine.

Riigiametniku suurim mure on see, et ärimehele "füüri eest" tehtav teenus välja ei paistaks... Refereerime toimikutes olnud vestlust maa-maeti juhi ja ärimees Rein Kilgi vahel.

Kilk: "Nagu see, see Totu ja sõprade seiklustes seal oli, eks ole, sihuke päikeselinn, et teeks mingi kihvti asja, et kus on sihuke jube sõbralik ja värk ja kõik, eks ole, on erinevat igast asja ja, et ee..et siis ...see oleks ju jube pull, eks ole."

Kangur: "Jah, jah, et ma küll, ma küll arvan juba, noh et, kus ma nagu mõtlen sellesama oma süsteemi järgi, et noh võimalikult vaikne ja nii edasi, et noh, jagame ta 2 või 3 tükiks. Eks ju niimoodi..."

Kilk: "Nii...Jah..."

Kangur: "...sellepärast, et vatan, ütleme, paar-kolm väiksemat ei torka nii silma kui üks suur, eks ole. Ma arvan, noh, et-et-et noh, mis ei---mis ei vähenda...suurust, aga..."

Kilk: "Just, jah, just. ei, seda võiks teha, jah."

Kangur: "Aga...sest...sest et mina ütlen, see asi peaks..."

Kilk: "A, kuule, ütle, on sul, äkki see...nende asjade sees sul peaks olema mingi firma, paned füüri välja, selle raha eest teete nii, nii nii, lepite näiteks mingisugused asjad kokku, et..."

Kangur: "No ma ütlen, ma pean, ma pean täna rääkima..."

Kilk: "Jah. Parem kui ta on võimalikult, eks ole, nii..."

Kangur :"...kes, kes, kes, noh, omal ajal proovisid, proovisid kätt ja keda ma, noh, ..."

Kilk: "Jah."

Sellega on maa-ameti juhataja võtnud poliitiku poolt saadetud ärimehelt justkui ülesande leida firma, kes "füüri" eest organiseerib vahetusmaad ja vahetab nad kolmeks pealtnäha väikeseks, tegelikult aga üheks suureks krundiks Jõelähtmel, kuhu vallavalitsus ka sobiva detailplaneeringu koostab...