See paneb ta lonkama ning ennast haletsema. Elamiseks on neil ilus maja, Arthur sõidab luksusliku sportautoga ja poeg õpib kallis eliitkoolis. Kuid NASAs teadlasena töötav Arthur jääb ilma projektist, millele ta oli lootnud, ja kool, kus Norma töötab, lõpetab personali lastele rahalised soodustused. Pere on silmitsi tõsiste majandusraskustega. Siis ilmub Lewiste ukse taha võikalt moondunud näoga härrasmehelikult viisakas salapärane Arlington Steward (Frank Langella), kes teeb abielupaarile pakkumise. Ta jätab 24 tunniks nende valdusesse laeka, millel asuva nupu vajutamise korral makstakse neile miljon dollarit. Õnne hinnaks on aga, et sel hetkel sureb kusagil keegi, keda nad ei tunne. Pärast mõningast juurdlemist vajutab Norma nuppu ning paarikese suureks üllatuseks makstaksegi neile miljon dollarit.

Lewised ei suuda aga oma eluga enam rahumeelselt edasi minna. Närib süütunne. Hoolimata karmist keelust, hakkavad nad toimuvat uurima ning avastavad, et on segatud maavälist päritolu eksperimenti, kus on osaline ka CIA.

Kui olete näinud vanu ulmesarju "The Twilight Zone" ja "The Outer Limits", siis võib "Laegas" tuttavlik tunduda.

Põhjus on lihtne. Filmi aluseks on ulmekirjaniku Richard Mathesoni lühijutt "Button, Button" (1970). Matheson kirjutas stsenaariume mõlemale ulmesarjale ning "The Twilight Zone'i" üks seeria oli "Button, Buttoni" adaptsioon.

"Laegas" on Richard Kelly kolmas lavastajatöö. "Donnie Darko" taset oodata ei tasu, aga ka mitte "Southland Talesi" laadi ebaõnnestumist. "Laegas" on vana ja uut segav ulmemüsteerium, mille selgrooks olev moraalne dilemma pakub ilmselt lõpmatuseni filosofeerimisainet. Kelly oskab vaadatavaks teha ühe ulmelegendi Arthur C. Clarke'i ütluse: "Piisavalt kõrgelt arenenud tehnoloogia võib olla eristamatu maagiast."

Cameron Diaz ja James Marsden on sobivalt sümpaatsed, et neid mõista ja neile kaasa elada. Taas on see aga Frank Langella, kes teeb mahlakaima rollisoorituse. Arlington Stewardina alustab ta intrigeerivalt müstilisena ning lõpetab tõsiselt hirmuäratavana.

Laegas/The Box (2009)
Tartu - Cinamon