Kuupäev: 8.05.2004

Hinne 3+

Iiri odavlennuliin Ryanair (FR) reklaamib end  soodsate hindadega – ja tõepoolest, kui reisigraafik on paindlik, siis võib selle firma koduleheküljel www.ryanair.com teha üsnagi suurepäraseid avastusi.

Minu lend väljus Rooma “vähemtähtsalt” lennuväljalt Ciampinost. Kesklinnast sinna nn otsetranspordiga ei saa, vaid tuleb kasutada kombinatsiooni metroo + buss. Lennujaam on suuruselt ehk pool Tallinna omast ja kui keegi sealtkaudu lendama juhtub, tasub ootesaali minekuga võimalikult kaua viivitada –  seestpoolt on terminal väike, ülerahvastatud ja suhteliselt umbne.

  Äraantavat pagasit võib olla 15 kg. Minu 18kilost kohvrit vaadati murelikult, aga kinnitasin, et käsipagasit mul pole, ning ka “raskem” kohver lubati lennukisse. “Värsked võileivad”, mida kapten ostma ja proovima kutsus, olid paraku otsas ja samuti oli karastusjookidest pakkuda ainult mahla ja colat – fanta- ja spraidi-soovijad jäid taas tühjade kätega. Tundus aga, et nii mõnedki inimesed ei olnud sugugi mitte esimest korda selle lennukompanii lendudel ja olid end teadlikult varustatud nii võileivakotikeste kui ka joogipudelitega. Ükski seadus ei keelanud lennukis oma kaasavõetut tarvitamast.

   Lendu teenindas neli stjuuardit, kes tegelesid kõikide reisijatega – äriklass kui selline Ryanairi lennukites puudub. Enne reisi lõppu käisid nad kilekottidega mööda lennuki vahekäiku ning kõik pidid oma tekitatud prahi nendesse kottidesse panema – niiviisi hoiti nähtavasti koristaja arvelt kokku. Sest kui aus olla, siis ega ka lennuki põrandat ei oldud pärast eelmiste reisijate lahkumist pühitud...

   Reisijateks oli palju noori, samuti lastega peresid ja ka niisama huvireisijaid, põhiliselt rootslasi.  Ühtki vaba kohta salongis ei leidunud, mis näitab, et inimesele, kes soovib lennukit kasutada ainult liiklusvahendina, mingeid erilisi mugavusi ootamata, on Ryanair igati sobiv liiklusvahend. Lennuk on lennuk – antud juhul Boeing 737 – ja sõidab sama kiiresti ja kõrgelt kui iga teinegi. Lend lõppes, paraku, üsnagi tundmatus kohas – Stockholmi Skavsta lennuväljal, mis jääb Rootsimaa pealinnast 100 km kaugusle. Samamoodi võiks “Tallinna lennujaamaks” kutsuda Paides asuvat lennuplatsi. Stockholmi sai Skavstast eks­pressbussiga (pilet 130 Rootsi krooni).

   Huvi äratamiseks veel niipalju, et lend liinil Rooma-Stockholm läks mulle maksma 18,72 eurot  (umbes 295 Eesti krooni) ja maksud olid siia juba sisse arvatud!