On teie vein läinud kallimaks võrreldes sellega, mida jõite välisministeeriumi kantslerina Glorias?

Glorias me jõime viina vastavalt Vene delegatsiooni palvele. Sellega seostub üks lõbus lugu, mis tuleks kunagi ära rääkida.

Teil on nüüd see võimalus.

Vene duuma delegatsioon oli riigikogu väliskomisjoni palvel külla tulnud ja riigikogu palus välisministeeriumi, et ole pai ja aita korraldada Vene delegatsioonile õhtusöök; meil ei ole eelarves raha selleks.

Siis tuli minu juurde üks Vene delegatsiooni ametnik, kes oli kaasas käinud piiriläbirääkimistel ja kellega me seetõttu tundsime üksteist, ja ütles, et nende delegatsiooni juht Mihhail Vakulenko on täielik kits ja karsklane ega lubanud viina võtta, aga kui Tarand telliks kõigile viina, siis ta peaks neil ikkagi lubama juua viisakusest.

No siis me ikka võtsime viina ja läksime ka ägedaks, sest korraks pani Vakulenko peale selle plaadi, et me diskrimineerime venelasi. Mina ütlesin siis, et davai, sõidame Narva, rivistame kõik ülesse ja küsime: kas teile meeldib Eesti Vabariik või ta diskrimineerib teid? Kõik, kes ütlevad, et diskrimineerib, jätame rivvi ja ülejäänud laseme koju ja allesjäänuilt küsime, kas te diskrimineerimise pärast tahaksite minna Venemaale elama. Ja kui keegi ütleb, et tahab – siis sina, Vakulenko, viid nad üle piiri!

Aga see solvas kuidagi Juhan Aaret ja siis hakkasid käima kuulujutud, et mina jõin ennast täis. (Paus, solvunult) Ise ta jõi ennast võib-olla täis. Mina olen professionaal nii välisministeeriumis kui parlamendis.