“Ma usaldasin oma venda. Kuid temal puudus süda,” ütleb Vambola Raig. “Pole teda nüüd mõnda aega näinud ega tahagi näha.”


Raigid, kellest Vambola on suurema osa elust Ameerikas elanud, erastasid Tartu Leivakombinaadi ja omasid võrdsetes osades Pere Leiva aktsiaid. Vennaarm kestis 2004. aastani. Siis puhkenud erimeelsuste põhjus olevat selles, et Neeme Raig ei suutnud firma tegevjuhina eristada isiklikku ja ettevõtte rahakotti ning sai vennalt seetõttu nahutada.


Vambola Raigi hinnangul algas sellest tema vara väärtuse sihipärane nullimine. Et ta ise oli peamiselt Ameerikas, sai vend Eestis teha rahumeeli osavaid vangerdusi.


Kõigepealt liideti Pere Leivaga tema tütarfirma, leivatootja Cibus. Et Cibuses oli väike osalus ka Neeme Raigi erafirmal, piisas sellest ühinemisest, et Neeme Raig sai Pere Leivas napi, ent kindla häälteenamuse. Neeme Raig elimineeris oma venna Pere Leiva nõukogust. Vambola Raigi, kelle osalus leivatootjas langes 50-lt 49 protsendile, asjade käigust ei teavitatud, samuti takistas tal Ameerikast Eestisse tulekut abikaasa raske haigus.


Kui uskuda Vambola Raigi, langeb järgnev paraja palagani kategooriasse. Tema kontor firmas likvideeriti. Pere Leiva omakapitali vähendati. Ettevõtte üldkoosolekust sai Vambola Raig teada vaid laupäevaste ajalehtede kaudu. Dividendidest võis ta suu puhtaks pühkida.


Pere Leiva varad ja tootmine kanditi uude firmasse Pere Leib Tootmine (vanast firmast jäi sisuliselt alles vaid tühi kest). Sellest aga tehti üsna pea ühisette­võte Rein Kilgiga, mida täna tuntakse Pere kontsernina. Vambola Raigil on TÜ majandusteaduskonna ekspertarvamus, mis ütleb, et see ühisfirma (50 protsenti Neeme Raig ja 50 protsenti Rein Kilk) loodi ebavõrdsetel alustel ning tõi Pere Leiva aktsionäridele kahju.


Vambola Raig on üritanud edutult oma osalust võõrandada. Läbirääkimised Kalevi, LHV, Cresco ja Leiburiga aga katkesid, sest tegu on vähemusosalusega. Leibur oli viis aastat tagasi valmis Pere Leiva eest maksma 60 miljonit (kumbki vend oleks saanud 30 miljonit), kuid Neeme Raig polnud müügiga nõus.


Mis ühe jaoks karjuv ebaõiglus, on teise jaoks juriidiliselt korrektne. Tartu Maakohus otsustas veebruaris jätta Vambola Raigi hagi oma venna ja tema liitlaste vastu rahuldamata. Kohus möönis, et kahju on justkui tekitatud, ent ei näinud kusagil pahatahtlikkust. Neeme Raig käitunud heade kommetega kooskõlas.


“Sellised kohtuotsused saavad sündida vaid Eestis,” ütleb Vambola Raig. Ta on otsuse juba edasi kaevanud.


Neeme Raigilt Ekspress kommentaari ei saanud. Varem on mees öelnud, et ei näe Pere Leiva ümber toimuvas mingit konflikti ja kui vend seda näeb, on see tema probleem. Neeme Raigi tuttavate sõnul viskas mehel ühel hetkel lihtsalt üle, et tema Ameerikas elanud vend, kes ise firma ülesehituses ei osalenud, tahtis perefirma kergekäeliselt maha müüa. Neeme Raig olevat pool Pere Leivast oma vennale sisuliselt kinkinud.


Tülist ei taha rääkida ka Rein Kilk. Ta kinnitab vaid, et Vambola Raigi oletus, nagu oleks Kilgil kogu loos nii-öelda “pahatahtliku nõuandja” roll, ei vasta tõele. Kilgil on Neeme Raigi tütre Kaie Raigiga kaks last.