Head tegijad küll, ent mitte nende pärast pole seekord tuldud. Seekord oodatakse Sauerlandi „farmi" kõige kõvemat nime - Kolja Valujevit.

Suur mees tuleb. Mees, kel pikkust 2.13 või 2.14 ning kaalu 140 või enam kilo, ning kel nägu on kõike muud kui kenal ja hoolitsetud džentelmenil noorteajakirja kaanel. Ta on välimuse järgi hirmus inimene. Sestap ka need „imelised" hüüdnimed, mis Valujevile on omistatud - alates leebemast „Vene Vägilasest", ameeriklaste seas levinud armsast „Põrguline Idast"( Beast from the East), lõpetades selgelt krimkamaailmale viitavatele Piiteri Nikola (Никола Питерский) ja muidugi Kolja Kuvalda. Eriti viimase hüüdnimega seoses on käibel legend, et Valujev olla kunagi, mil ta poksijana polnud miski suurus, liikunud koos väljapressijate jõuguga, kes tulevast poksikuulsust kasutasid kui vastupunnimise mõttetust kinnitavat argumenti. Kes see ikka enam vaielda tahab, kui 2.14 meetrine elukas tuppa astub.

Ent see on legend, mis profipoksi maailmas ikka on kerged levima.

2006. aastal aga olla Valujev löönud nokauti tema naisega õiendama tulnud turvamehe. Lugu oli suhteliselt segane, kuid kohus kohustas poksijat maksma kannatanule 100 000 rubla kahjutasu.

Aga sel teisipäeval Hartwall Arena treeningsaalis venitab Kolja rahulikult oma suuri jäsemeid ja ajakirjanikud jälgivad teda pingsalt, üritades igast liigutusest välja lugeda üht - on`s Valujev, armas „idapõrguline", ikka vägevas vormis. Näib, et on. Liigutused on mõnusalt vabad, ei mingit pinget ega kangutamist. Kolja teeb pisut varjupoksi, kõik paistab hea. Ta oli 20 aastane, kui tõsisemalt poksiga tegelema hakkas. Pole ime, et tema puhul paljud spetsialistid just säravast tehnikast ei kõnele. Tegelikult, kui olla objektiivne, teeb Valujev oma hiiglasliku kasvu kohta väga korralikke liigutusi. Pole tal häda midagi.

Senise profikarjääri jooksul peetud 51 matšist on ta kaotanud vaid ühe matši - kaks aastat tagasi Ruslan Tšagajevile. Sellele samale, Valgeks Tysoniks kutsutud, Valujevi kõrval lahja muidumehena mõjuvale usbekile (pikkus 1.85, kaal u 90 kg), kellega nüüd taas kokku minnakse.

Tšagajev pole muidugi mingi kingitus, ehkki ta käed on Kolja omadest 10 sentimeetrit lühemad ja see on poksis üldjuhul väga määrav vahe. Tšagajev on osav, tehniliselt ja taktikaliselt Valujevist parem. Enne proffide leeri tulekut jõudis ta kahel korral võita MM tiitli amatööride seas. Ta on mees, kes on koguni kahel korral suutnud võita läbi aegade parimaks (vähemasti amatööride seas) raskekaalupoksijaks peetud Felix Savoni.

Ta on vasakukäeline, mistõttu on paremakäelisele Valujevile ebamugav. 2007. aastal põikas Tšagajev osavalt distantsilt otse rünnata eelistava Valujevi löökide eest ära, ründas lähedalt oma valusate haakidega ning võttis teenitud võidu.

Pärast tiitlivõidu võtmist oli usbeki Tyson aga kimpus vigastustega. Kohustuslik revanšmatš Valujeviga lükkus pidevalt edasi. Tšagajev kaotas vormiliselt tiitli ning venelane täitis vakantse koha pärast seda kui oli võitnud matši Puerto Rico päritolu ameeriklase John Ruizi vastu. Möödunud aasta lõpus võitis ta kaunis tasavägises matšis vanakest Evander Holyfieldi. Vaidlejaid selle võidu asjus muidugi jätkub, ent võit on võit.

Tšagajev pole asjade säärast tõlgendamist kunagi tunnistanud. „Mina olen meister. Olen Valujevit korra võitnud, võidan ka teine kord." Intriig on õhus.

Pärast kümnekonna minuti pikkust nn avatud treeningut teatab Valujev Harwall Arenale teda kaema tulnud ajakirjanikele, et kaks aastat tagasi polnud ta ei füüsiliselt ega vaimselt tiitlimatšiks valmis. Nüüd on aga saanud tõsiselt harjutada.

Kuigi ajakirjanikud püüdsid kergelt pinget kruvida ning pärisid „hiiglase" käest, millises raundis ta usbeki nokki lööb, ei hakanud venelane praalima. „Ma ei hakka selliseid prognoose tegema."

Kuu aega tagasi, kui Valujev Helsingis kaemas käis, käis ta kalal. Sai väikese ahvena. Kui küsiti, kas see kala oli sama väeti nagu Tšagajev eeloleval kohtumisel tema vastu, ei hakanud „Piiteri Nikola" ka siis lahmima. Ütles, et inimest ja kala ei sobi vast võrrelda. Nii et mees, keda pimedal tänaval vaevalt ükski lihtsurelik tahaks kohata, on tegelikult kaunis viisakas, rahulik inimene.

Soomes võtab maad poksivaimustus. Hartwall Arena mahutab 8000-9000 pealtvaatajat. Ja kohad ilmselt tühjaks ei jää. Seda enam, et Peterburi, Valujevi kodulinn, on väga lähedal. Küll sealt fännid kohale tulevad.