Kuid vähemalt üks Tiiu teooriatest tabas hiljuti kümnesse, tänu millele lahenes tema kodulinnas kõmuline mõrv. Keset Otepääd varjulises hoovis kaltsukauplust pidav Tiiu elab üksi koos koera ja kahe kassiga. On vähe kohalikke, keda kaheksa-aastasest saati suusapealinnas elanud daam vähemalt nägupidi ei teaks.

Selline pooltuttav oli ka viinanina Vladimir “Kuts” Kaidalov. Ühel saatuslikul septembrikuu õhtupoolikul märkas proua, kuidas leebe sellina tuntud Vova Otepää südalinnas jõuga autosse tiriti. Terasele daamile torkas silma, et toorutsejad olid politseinik Ain Koskora ja saekaatri peremees Anti Tikkar. Vovat enam elusalt ei nähtud.

Kui 55aastase “Kutsi” surnukeha kolmapäeva, 10. septembri õhtul Otepäält kaheksa kilomeetrit eemal teekraavist leiti, marssis Tiiu joonelt kohalikku konstaablipunkti. Aga seal naerdi tema tunnistus (mis süüdistas ju kohalikke tuntud tegelinskeid) välja.

Pärast seda kui Tiiu neli aasta eest tööõnnetuse tõttu poja kaotas, iseloomustab teda teravdatud sotsiaalne närv ja eriline sallimatus väikelinnas valitseva alalhoidliku kanapimeduse suhtes. “Ma olen vaene, vana ja vilets, aga ma olen aus. Kui näen midagi kurja või paha, siis teen suu lahti küll.”

Neljakordne vanaema ei vaikinud, vaid haaras toru ja helistas ajakirjandusele. “Tiiu helistas toimetusse ja rääkis pikalt-laialt selle loo ära. Algul me kahtlesime, kas võtta asjast vedu või mitte,” meenutab Valgas ilmuvas Lõunalehes töötanud Elina Kononenko.

Nädal pärast Vova leidmist andis vabakutseliseks detektiiviks kehastunud Teder juba Otepääl improviseeritud pressikonverentsi: jagas selgitusi sündmuskohal, esitles laiba leiukohta ja kritiseeris surma ametlikku versiooni. Juures viibisid ka surnu sugulased ja teised tunnistajad, ent kõige sõnakam oli sirgeselgne Tiiu.

Sajad tuhanded "Pealtnägija" vaatajad nägid, kuidas Otepää Miss Marple haaras koguni kirstus koolnu peast, et demonstreerida viimase ränki vigastusi. “See ei ole tsirkus,” rõhutas Teder mitut puhku. “Tõde tuleb välja tuua.” Enne matuseid käis ta koos sugulastega veel kord koolnud vigastusi videolindile fikseerimas. Pärast teleesinemist hakkasid kümned inimesed Tiiule oma muresid ja tähelepanekuid pihtima.

Et tõde vaka alla oleks jäänud, oli tegelikult väga lähedal. Päev pärast koolnu leidmist väljastas Tartu kohtuekspert Jana Tuusov omastele surmatõendi (märkega – lõplik), milles nimetas surma põhjuseks kukkumist omalt jalalt! See, kuidas kohalik uurimisaparaat lugu menetles, tegi tunnistajad hoopis ärevaks. “Ma ei saa üldse aru, mida nad seal uurinud on,” kritiseeris Vova lahutatud abikaasa Liivi Parik venitamist.

Nädal pärast intsidenti jagas Valga prefekt Raimond Träss selgitusi, mis näitasid pehmelt öelda leiget suhtumist juhtumisse. Intervjuu ajal prefekt kas ei teadnud või salgas, et oli päev varem allkirjastanud nooremkonstaabel Koskora lahkumispalve. Dokument on dateeritud 17. september ehk nädal pärast laiba leidmist ja põhjusena kirjas alkoholijoove avalikus kohas.

Küll andis politsei mõista, et meedia on läinud elava fantaasiaga tädikese ja paari napsivenna hallutsinatsiooni õnge. Kui kohalik prokuratuur (paljuski meediakära tõttu) uurimise siiski keskkriminaalpolitseile suunas, räägiti, et tegu on formaalsuse, mitte tõsiste kahtlustega kohalike võmmide aadressil. “Et ära hoida vale arvamuse tekkimist, et äkki keegi midagi kusagil mätsib, oli üks põhjus,” põhjendas Valga vanemprokurör Küllike Taits.

Kuid Tiiu Teder ei jätnud ajakirjanikke ja politseid rahule, utsitades Kaidalovi juhtumiga tegelema. Selgus, et daam-detektiivi kahtlustel oli tõepõhi all. Koskora ja Tikkar tunnistasid mõrva üles. Uurija Ain Bader loodab, et prokuratuur kinnitab lõpliku süüdistuse juba sel nädalal. “Juhtumi tehiolud on selged. Ootame, millega täpselt prokuratuur nad kohtusse saadab,” viitab uurija juriidilistele nüanssidele.

Süüdistatavate jutu järgi kutsuti Vova saatuslikul päeval autosse, et talle katuseehitusel tööd pakkuda. Kõik kolm olid vindised. Ühel hetkel puhkes meestel omavaheline tüli, mille käigus politseinik Koskora vastu hakanud Kaidalovile paar hoopi andis, mistõttu nõrga tervisega eluheidik suri. Mõlemad süüdistatavad viibivad hetkel allkirja vastu vabaduses.

Kangekaelne Tiiu ei tähtsusta oma rolli müsteeriumi lahenemises üle, vaid jääb võimumeeste suhtes umbusklikuks. “Ränk on see Otepää elu. Koolivägivald ja narkotsi müümine. Kui mu silmad näevad – eks ma siis ikka helistan.”