“Avalikkusele võib jääda mulje, et Swedbank ei suhelnud klientidega piisavalt,” ütleb lapsepuhkuselt tulnud Agnes Makk, kes alates teisipäevast juhatab Swedbank Investeerimisfonde.

Uus pealik soovib olukorda muuta: “Ma jagan laiali oma e-maili aadressi ja palun, et inimesed kontakteeruksid minuga. Las räägivad oma muredest, las küsivad. Püüan neile kõigile otse vastata. Kui aga huvilisi tekib liiga palju, siis teeme infopäeva.”

Samalaadset nippi kasutas omal ajal sotsiaalministrina Marko Pomerants. Pärast oli tema mobiiltelefon mitu nädalat punane, helistati isegi südaööl.

Agnes Makil on edunaise maine. Näiteks töötas ta 90ndate lõpus veidi aega Postimehe turundusjuhina – aga just siis, kui leht Tartust Tallinna kolis ja värviliseks läks. Hansapangas tõmbas ta käima EGO-kaardi ning aastal 2004 naasis ta lapsepuhkuselt (Agnesel on kolm kena tütart) just spurtiva eluasemefinantseerimise juhiks.

“Agnese lähenemisviis turunduses on radikaalne – tema viis kodulaenu reklaami ka piimapaki peale,” ütleb endine ülemus, praegu Eesti Energias töötav ­Margus Rink. “Agnes keerab turu tähelepanu võitmiseks vindi teadlikult üle.”

Pangainimesed teavad, et Makk pingutab edu nimel täiega. Üks neist ütleb, et “Agnese jaoks on alati oluline olla parim. Teda tõmbab käima, kui avalikult antakse teada, et ta on näiteks parimate tulemustega juht pangas. Ja ta on suure pühendumisvõimega. Teeb ööd ja päevad tööd selleks, et tulemus kätte saada. Aga kriitikat väga ei talu, siis jookseb kinni.”

Ekskolleeg Kristi Liiva kiidab samuti Maki suurt tahtejõudu. Lisab, et Agnes hindab eri kultuure, loeb neist palju ja on kirglik reisihuviline. Muuhulgas on ta käinud palverännakul  Santiago de Compostelasse. 

Makk ütleb, et on loomult õhtune inimene. Margus Rink mäletab, et Agnes sai oma presentatsioonid alati valmis eelneval ööl, “sest alati oli vaja veel midagi täiendada. Ja hommikul siis jooksis, mälupulk käes, et materjal üle anda.”

Maki võtsid tööle rootslased, sest igapäevased investeerimisotsused tehakse tänapäeval mere taga fondihaldusfirmas Robur. Tema otsene ülemus on aga hoopis Vilniuses töötav leedulane Aurimas Maždžierius. 

Tänu rootsipärasele rahulikule suhtumisele ei saa Swedbanki pensionifondidest enam selliseid äkilisi võitjaid, mida reklaamis kadunud Gunnar Graps. Kuid ka võimalikud kaotused peaksid olema väiksemad, sest eestlased ei saa enam liiga suuri riske võtta. 

Panga pressiteade kinnitab samuti, et “Roburi toel järgitakse pensioni-investeeringute tegemisel senisest konservatiivsemat joont”.

Esimesed 3–4 nädalat kulub Makil selleks, et varem juhtunust “pilt ette saada”. 

Fondide eelmist ülemust, praegu Eesti Pangas töötavat Fabio Filipozzit ta ei tunne. Seni juhi kohuseid täitnud ­Jelena ­Fedotovat iseloomustab aga sõnadega “terav pliiats. Temas näen tulevikku.”