Britt Timusk-Kalbuse jaoks on Pilates pühendumine. Ta leidis selle ala pärast tantsijana saadud vigastusi ning püüab teha omalt poolt kõik, et aidata Pilatese abil teisi inimesi.


Pilates on hea treening nii tippsportlastele kui ka neile, kel liikumiskogemust vähevõitu. Kuna Pilates aitab inimesel iseendale keskenduda, on see väikeseks turvaliseks oaasiks keset kiirustavat ja üha enam nõudvat maailma.


Pilates sobib lastele alates neljandast-viiendast eluaastast ning vanadele kuni viimase hingetõmbeni. Kõigile vahepealsetele vanustele loomulikult ka. Pilatest saavad teha kõik, trennivõhikutest aktiivsete inimesteni, terve kehaga inimestest nendeni, kes vigastustest paranevad. Algajad saavad Pilatesest hea kehatunnetuse ning treeninguharjumuse, tippsportlased aga baasmaterjali, mille pinnalt suurepäraseid sooritusi teha.


Sõltumata eelnevast sportlikust taustast või selle puudumisest, alustab Britt kõigi Pilatesesse tulijatega alati algusest – harjutused hakkavad muutuma raskemaks, kui harjutaja on Pilatese üldpõhimõtete ja oma keha vajadustega kursis.


Jõukeskus keskkehas



Pilates algab inimese keha jõukeskuse tunnetamisest. Jõukeskus koosneb keskkeha lihastest: kõhust, alaseljast ja tuharatest.


Jõukeskusele tuginevad kõik Pilatese harjutused. Kui neid õigesti rakendada, töötab see kui vöö ümber keha keskkoha, tõstes lihaseid ja muutes selgroogu pikemaks.


Jõukeskuse kasutamiseks seiske sirgelt, õlad lõdvestatud, „tõstke” kõhulihased üles, tõmmates need sisse- ja ülespoole, samal ajal kontrollige, et roided esile ei tungiks. Seda tehes tõmbuvad tuharad automaatselt pisut „sisse” ja selgroog muutub pikemaks ning paneb teid end pikemana tundma.


Lisaks suurtele lihastele käivitab Pilates ka väiksemad lihasgrupid ja süvalihased. Ka need, mida igapäevast tööd tehes muidu ei kasuta. Sõltumata sellest, kas igapäevane töö eeldab tundide pikkust istumist või füüsilist tööd osa lihasgruppide koormusega, on Pilatesest abi, et kehale tasakaal ja ühtlane koormus tagada.


Puhastab organismi



Töö kõhu süvalihastega on abiks ka neile, kes soovivad kaalust alla võtta: lihased masseerivad siseelundeid, seega paraneb ainevahetus ning kehal on kergem kaalus kaotada.


Pilates on kaalust allavõtjale heaks treeninguks: harjutusi saab teha rahulikus tempos, venitused aitavad keha elavdada. Seedetegevus aktiveerub, keha puhastub, ka lümfi liikumine organismis muutub aktiivsemaks.


Pilatest tehes hakkab organism saaste­aineid väljutama, seepärast võib treeninguid soovitada ka neile, kes tahavad suitsetamist maha jätta või kellele n-ö rämpstoit loobumiseks liiga maitsev tundub.


Kui keha harjub ennast tunnetama, hakkab ta n-ö küsima seda, mis talle kasulik. Ja see pole enam sigaretisuits või ohtra soola ja rasvaga toit.


Muide, Pilates ei soosi äärmuslikku salenemist: kui keha ja vaim on tasakaalus, saavutatakse ideaalvorm, milles pole midagi liigset ega ka midagi puudu.


Keskendumine iseendale



Pilates pole üksnes keha treening: füüsiliste harjutustega kaasneb intensiivne keskendumine iseendale. Seega saavutab trenniga hea rühi ja sujuva liikuvuse ning tugevneb ka vaimne tervis, mis aitab vabaneda stressist ja ravida depress iooni. Tegu on treeninguga, mis hõlmab keha, hinge ja vaimu.


Süvalihaste töö parandab tunduvalt ka vereringet, muutes sellega nii füüsilist kui ka vaimset seisundit.


Pilatese treeningul ei mängi kunagi muusika, sest see võib harjutaja mõtted rändama viia. Kõiki keskendumist nõudvaid harjutusi tehakse avasilmi.


Tänapäeva ühiskonnas tormatakse kogu aeg, tihti ka enese eest ära. Moodne on eirata nii stressi kui ka iseennast, oma vajadusi ja väsimust.


Tihti on inimesed töö ja üha kasvavate nõudmiste keerises iseenda päris unustanud. Pilatese treening on tasakaalustav võimalus, kus endaga taas hea kontakt saavutada. Mida paremini tehnikat vallata, seda parem side iseendaga tekib: nii saab harjutaja paremini aru, mida ta tegelikult vajab, ka väljaspool treeningut.


Kõige sagedasem treeningkoormus on kaks korda nädalas. Kes aga Pilatesega sügavamalt tegeleda tahab, võiks treeningule tulla kolm korda nädalas, siis jaguneb koormus nädala lõikes kõige ühtlasemalt. Üks kord on pisut vähe, ehkki ka see on palju parem kui üldse mitte treenimine.
Pilates rasedatele

Pilatesest on abi ka rasedatele. Britt Timusk-Kalbus eristab kolme perioodi, mil Pilatesest tuge võiks leida.

Lapse planeerimise ajal aitavad need harjutused keha lapse kandmiseks ette valmistada.

Raseduse ajal õpib naine treeningutes lihaseid lõdvestama ja keskenduma ning mõlemast oskusest on sünnitustoas tublisti abi. (NB! Peatsel emal tuleb enne treeningule tulekut kindlasti arstiga konsulteerida.) Pärast emakssaamist on Pilatesest abi vereringe aktiveerimisel ning tavapärase vormi saavutamisel. (NB! Keisrilõike või problemaatilise sünnituse korral tuleb alustada väga ettevaatlikult.)
Pilatese kuus põhimõtet

Hingamine


Tavaliselt hingame sellele suurt mõtlemata. Aga hingamine loob vastupidavust ja energiat ning sunnib samal ajal lõõgastuma. Õige hingamine on tähtis osa, et saavutada vastupidavus Pilatese matiharjutustes, tennise- või isegi golfimängus, sest hoiab hapniku vereringesse lastes puhtana. Kuigi kõik Pilatese harjutused pole just hingamisharjutused, on treeningu ajal tähtis teadlikult hingata. Hingamine aitab teha ka paljusid keerulisemaid harjutusliigutusi.

Keha asetus

Jõukeskus – kõhulihased, alaselg ja tuharad – on teie kese. Kõhulihaste tugevdamine toob kaasa vaagna õige asendi. Tasakaalus vaagen toetab nimmeluud ning hoiab pöiad ja jalad joondus. Kui keha pole enam joondus, ei toimi see nii tõhusalt, sest teie kese aitab keha iga liigutuse tegemisel. Näiteks peab jooksja seda hoidma stabiilsena, et saavutada pikemate vahemaade läbimise kiirust. Lisaks sellele peab golfimängija kese olema paigal, et vältida kepi viibutamisel külje nihkumist.

Kontroll


Pilatest on kõige parem kirjeldada kui kontrollitud painduvuse ja jõu kombinatsiooni. Kui keha ja vaim töötavad üheskoos, tehakse liigutust kõige tõhusamalt, kontrollides keha. Kõik Pilatese liigutused tulevad jõukeskusest, kontrolli keskmest. Keha kontrollimine on esmatähtis, et vältida vigastusi. Kontrollita kasutame alati samu tugevaid lihaseid ning nõrgemad lihased jäävadki nõrgaks. Pärast harjutuste selgeksõppimist aitab õige keha kontrollimine seda teha kiiremini, parandades seega teie taset.

Keskendumine


Keskendumine on vajalik, et tagada liigutuste kvaliteeti. Teisi põhimõtteid on kerge järgida, kui olete õppinud keskenduma. Suurem keskendumistase võimaldab liigutust ette kujutada ja seda oma keha võimetele vastavalt sooritada.

Sujuvus


Pilates on täiuslik ja graatsiline koreograafia, mille iga harjutus läheb energiliselt üle järgmiseks. Sujuvad ja nobedad liigutused loovad ühtlase, voolava korduvuse, mida esitatakse kiirustamata. Tähtis on keskenduda vaimus sellele, kuidas iga liigu­tus treeningu ajal järgmisega seostub. Järgmise liigutuse ennetamine ja sujuvalt sooritamine aitab parandada sportlikku sooritust ja Pilatese treeningut. Lisaks aitab säästa energiat, mis on tähtis osa pikaajalises mängus ja võidujooksus vastu pidamiseks ning aitab ujujal hõlpsalt läbi vee liuelda.

Täpsus

Iga liigutus peab olema täpne Pilatese treeningu sujuvuse tõttu. Pilatese puhul on kvaliteet tähtsam kvantiteedist. Väiksem hulk täpseid liigutusi toovad suurima tulemuse. Vajadusest suurem hulk liigutusi toob tihti kaasa väsimuse. Kui mäesuusataja ei oska piisavalt hästi ümber lippude sõita, väsib ta kergemini ja tõenäoliselt läheb see talle ka aega maksma.

Allikas: Britt Timusk-Kalbus