Veelgi parem: otsige endale naine, kelle ambitsioonid ei ulatu kaugemale tolmurullidest ning nende koristamisest. Siis tabab teid oodatud õnn.

Need mõtted kuuluvad ameeriklasele Michael Noerile. Ja selliste mõttevalduste pärast on saanud Noer üleöö kuulsaks - ja vihatuks? - kogu maailmas. Noer on Forbes.comi vanemtoimetaja ning tema tänavu 22. augustil avaldatud loos sisaldunud seksistlikud üleskutsed on nüüdseks saanud nii palju tähelepanu, et seda ei osanud ilmselt oodata ka ajakiri ise. Sest alles hiljuti oli peatoimetaja Steven Forbes isiklikult sunnitud lugejate ees vabandama. Ka netiküljelt otsustati lugu igaks juhuks eemaldada.

Aga džinn oli juba pudelist välja lastud...

Mida Noer siis õigupoolest ütles?

Ta kasutas väljendit "karjääritüdruk" (career-girl) ja defineeris selle vahest liigagi konkreetsete parameetrite kaudu.

Ta avaldas selge sõnaga, et naise koht on kodus ning ta ei peaks üritamagi teenida rohkem ega pürgima ametiredelil kõrgemale kui tema abikaasa.

Sellega ei solvanud ta mitte ainult feministe, vaid kõiki töötavaid naisi, kes näevad vaeva parema elu nimel, püüdes ühtlasi tööga klapitada isiklikku elu - abikaasa ja laste heaolu. Peatoimetaja Steven Forbesi vabandav sõnum oli mõeldud just neile, end solvatuna tundnud töötavatele naistele. 

Kes on karjääritüdruk Michael Noeri iseloomustuses?

1. Tal on ülikooliharidus;

2. töötab väljaspool kodu rohkem kui 35 tundi nädalas (NB! Eestis on peaaegu kõik naised seega pühendunud karjäärile!);

3. teenib rohkem kui 16 000 dollarit aastas (u 190 000 Eesti krooni);

4. on suure tõenäosusega truudusetu ning

5. last but not least tahab endale vähem lapsi kui kodus püsivad sookaaslased.

Noer jätkab. Ta toob välja üheksa põhjust meestele, miks karjäärinaine teeb nad tõeliselt õnnetuks. Kõiki neid väited saatis Noer väljavõtetega uurimustest, statistika ja juhtumitega elust enesest. Kõikides väidetes sisaldub võrdlus n-ö tavalise koduse naisega.

1. Võimalus karjäärinaisega abiellu astuda on väiksem kui teiste naiste puhul;

2. kui sa ikkagi karjäärinaisega abiellud, siis tõenäosus, et lahutate, on suur;

3. suure tõenäosusega ta petab sind;

4. teil on väiksem tõenäosus saada lapsi;

5. kui te nad ikkagi saate, siis suure tõenäosusega muutub teie naine õnnetuks;

6. teie maja on räpasem;

7. kui ta teenib sinust rohkem, teeb see sind õnnetuks;

8. ta ise on õnnetu, kui teenib sinust rohkem;

9. teil on suurem tõenäosus haigestuda.

Noerile vastu vaidlevaid ja tihti feministlikke seisukohti avaldavaid lugusid hakkas ilmuma nagu seeni pärast vihma. The Sunday Telegraph, The Guardian jt väljaanded kirjutasid omi mõtteid esitanud Noerist sama bravuurikalt. Nii mõ nigi kirjutamisega leiba teeniv naine pidas artiklit täiesti uskumatuks ning selles esitatud teese koopaaega tagasiviivateks. 

"Võtab sügavalt ohkama, kui me seda lugu lugedes saame aru, kui vähe on feminism tegelikult saavutanud selle 40 aastaga," avaldasid feministid nördimust. Betty Friedani kunagisest sõnadesse valatud meelepahast saadik seoses koduperenaiste ning nende staatusega ühiskonnas pole mitte midagi muutunud! Nii tundus neile. Seda tõestas nüüd, aastal 2006, mil ühiskond peaks ammu olema lapsekingadest välja kasvanud, keegi härra Noer...   

KES on Michael Noer?

  • Maailma ühe prestiižikama ärimagasini Forbes toimetaja 
  • 37aastane 
  • Kirjutas 22. augustil 2006 seksistliku loo "Ära abiellu karjäärinaisega", mis tekitas ohtralt ägedat vastukaja üle ilma
  • Noerile vastukaaluks ilmusid lood pealkirja all "Ära abiellu karjäärimehega", "Ära abiellu laisa mehega", "Kust sellist naist leida?" jne 
  • Pärast artiklit vabandas lugejate ees Forbesi peatoimetaja Steve Forbes isiklikult: "Tahan tänada teid tähelepanu eest artiklile. Sensitiivsed teemad nõuavad sensitiivset lähenemist. Lugu, mille Forbes.com avaldas, oli mõeldud olema osalt akadeemiline, osalt humoristlik. Selle asemel solvasime tõsiselt kõvasti töötavaid naisi kogu maailmas. Me kahetseme sügavalt."   

Kas Eestist võiks leida ms Noeri? 

Küsimustele vastavad eri eluala ja sotsiaalse staatusega eestlased. Vastustest selgub, et Eestisse pole Michael Noeril tõenäoliselt asja.

1. Kuidas mõistate väljendit: "Mees, kes soovib õnnelikku abielu, ei tohiks abielluda karjäärinaisega, sest nad on õnnetud, truudusetud ja libedad"? 

2. Kas mehed kardavad karjäärinaisi?

3. Kas tööd ja kodu on võimalik ühitada?

4. Kes on karjäärinaine Eestis? 

Signe Kivi, Eesti Kunstiakadeemia rektor (5 lapse ema):

1. Ilmselt on mõeldud "õnneliku abielu" all turvalist ruumi, kus mehel on alati õigus, kõik vabadused ja vähe kohustusi. Kahe isiksuse abieluga koos ühiste rõõmude ja muredega pole selliselt püstitatud liidul küll midagi pistmist.

2. Kardavad ja armastavad, armastavad ja kardavad. Armastust avaldatakse spontaansemalt, aga kui mees tunnistab edukale naisele oma kartust, tuleks temast kõvasti kinni hoida. Minu arvates on see vaid tugeva ja võrdväärse partneri omadus. Ja meie, naised, kardame ka ja imetleme tugevaid mehi... See on kirg ja selle nimel tuleb pingutada, mõlemal.

3. Mina ei jaga oma elu lahtritesse - töö ja kodu ja laste ja enda huvid jne. Mõnikord saad kõigega hakkama ja jaksu jääb ülegi, siis tuleb pikem periood, kui saab tegelda vaid ühe-kahe asjaga korraga. Ja muidugi ongi tihti nii huvitav
o m a  t ö ö d teha, et muuks ei jää aega ega polegi tahtmist! Aga eelkõige on kõik need sunnitud või vabatahtlikud valikud  i s e e n d a  a r v e l t.

4. Naine, kes tegeleb kõige sellega, mis teda tõeliselt huvitab. Naine, kes on uudishimulik, avatud, õpihimuline ja ei karda teha oma elus pöördeid. See annab energiat, mille teised tunnevad kaugelt ära, ja siis on juba teiste teha, kas karta või armastada või kadestada... või ka ise selle poole püüelda.

Beatrice, modelliagentuuri pidaja (3 lapse ema):

1. Kohe näha, et hr Noeril pole suuri teadmisi peale oma valdkonna. Kui rääkida karjäärinaistest, siis tänapäeval on see vägagi out of fashion. Praeguses maailmas teevad enam-vähem kõik karjääri. Mis puudutab abiellumist nn karjäärinaistega, kes on õnnetud jne, siis kas pole neid omadusi varem märgatud, kui kooselu peale mõeldakse?

2. Mis mees see on, kes kardab naist sellepärast, et see on edukas? Vastupidi, see peaks olema mehele kõva boonus.

3. Oleneb tööst, mida tehakse, ning kas ollakse võimeline eraldama tööd ja elu. Töö on osa elust, mitte et töö on elu.

4. Karjäärinaine on naine, kellel pole elus muud peale oma karjääri ja sellele pühendumise.

Hannes Võrno, saate- ja peojuht, eksriigikogulane (2 lapse isa):

1. Kogu selle naiste karjääriga käib enamasti kaasas halvasti varjatud variserlus. Karjäärinaine ei saa ju olla täisväärtuslik karjäärinaine, kui ta pole selle kõige juures õnnelik. Et aga üks inimene, olgu naine või mees, on nii päästmatult õnnelik ja edukas, näitab vaid seda, et pool temast on alati peidus.

2. Jah. Sest esimene mõte on alati see, et tegu on mõne "hästi karvase isase" või lihtsalt suurekaliibrilise päti reväärilillekesega.

3. Selles kolmnurgas - töö-kodu-vabadus - sipleme kõik. Ühed pendeldavad sihitult nurgast nurka. Teised suudavad liikuda ainult kahe punkti vahel mööda sirgjoont ning kolmandad on ainiti ninapidi ühes nurgas kinni.

4. Aiman, et jutt on neist, kes töötavad nagu hobused selleks, et maksta teistele naistele, kes nende eest kanadena sibliksid. Pigem 12 tundi büroos kui pooltund pliidi juures. Kohati tundub, et emaksolemise asemel on trendikam erakliiniku akušööri ukse taga teiste endasugustega uuema aja beebipillidest kõnelda. Juhan Liiv kirjutab oma proosapalas "Töö", et kui sul midagi ei ole, mida armastada, omaseks nimetada ning kui sul ka kedagi ei ole, keda armastada, siis vali töö...

Tanel Tatter, saatejuht, Kroonika Seksikaim Mees 2005 (lapsi pole):

1. Milleks üldse siis abielluda? Seda annab ju ka tagurpidi keerata "naine, kes soovib õnnelikku abielu, ei tohiks..." Kui elada 24 tundi tööle, siis muidugi head nahka sealt ei tule. Ja - libedus, truudusetus ja egoism ei ole ju ainult karjääriinimeste põli.

2. Kardavad ikka, siis ei anna ju naist mõjutada. Mulle iseseisvad naised meeldivad, kui nad just egomaniakid ei ole. Pean lugu inimestest, kes austavad tööd ja oskavad enda eest seista, hoolitseda ning näevad elu suure pildina. Kui selline kooslus töötab, on väljavaated väga head. Peale selle on naised hoolsamad ja töökamad kui mehed. Värisege, mehed, teie aeg on läbi, hahaa.

3. No enne kooselu peavad mõlemad algatuseks arvestama teatud harjumustest loobumisega. Kindlasti saab mõni meeldiv pahe ka kannatada. Kust koomale tõmmata, on juba igaühe individuaalne asi.

4. Naine, kes ei suuda väljaspool tööd ametirolli jätta ning end lõdvaks lasta. Vestluses soovib ta iga hinna eest olla sinust üle, näida täiuslik, praalida ning üldjuhul rääkida ainult oma tööst, saavutustest, tallates kolleege porri. Enamasti teevad seda rookie'd, kes ei ole veel kõrge ametiposti miinusmärgiga võlusid ja tõelist fooni oma turjal tunda saanud. Edu on see, mida "karjäärinaine" oma hinges, südames peab.

Aune Past, suhtekorraldaja ja firmaomanik,karjäärimehe naine (3 lapse ema):

1. Kui ajakirjandus avaldab mahlakaid nõuandeid, siis võidab sellest kindla peale üks: meediaväljaanne. Teemat arutatakse, väljaannet ostetakse. Kindel on see, et õnnetutest, truudusetutest ja libedatest naistest päästab meest ainult abielu mehega. Aga siis võib ta sattuda kokku õnnetu, truudusetu ja libeda mehega.

2. See, et meestel on ka hirmud ja et neil teemadel üldse kõneldakse, on igati positiivne. Et luupainajaks on karjäärinaised, ma ei usu. 

3. Mu meelest peaks firmas olema mõni pedantne reeglite järgija, kes töötab kaheksast viieni, ja suur hulk hobiinimesi. Neid, kes naudivad tööd, loovust, katsetamist ja leidmist. Nendel inimestel ei ole loovus juhitav "sisse-välja" nupuga. Selliste inimeste elu on õnnelik tervik, nad armastavad ennast, on haaratud oma tegevusest ja nad on väga head sõbrad, kolleegid ning ka kodus õnnelikud abikaasad.

4. Forbesi sõnastuse kommentaariks: kõrgharidus Eestis küll mingi näitaja ei ole, hiljutise uuringu kohaselt oleme Euroopas üks haritumaid rahvaid. Aastapalk ei ole ka eriline mõõdupuu, sest palgale tuleb avalikus sektoris lisaks hulk erisoodustusi, erafirmas aktsiaoptsioone... Kodust väljaspool veedetud tundide arv on ka kahtlane mõõdik. Näiteks oled iga päev lapsega kolm tundi trennis. Laste puudumine võib olla tervise probleem. Karjäärinaine on silt, mida on hea külge kleepida.

Muide, lugesin just The Economisti artiklit, et kogu maailmas on naisjuhtide karjääril nn klaasist lagi peal. Et firmade tippjuhtidena nähakse ikka veel mehi. Tänu taevale, et maailmas on mehed ja naised.

Anna-Maria Penu, Hispaanias tudeeriv vabakutseline ajakirjanik (lapsi pole):

1. Sellise väite esitaja eeldab, et ainult teatud omadustega naised suudavad maailmas karjääri teha. Kas eksisteerib tõesti kindel tüüp naisi, kes kõik on kui ühe vitsaga löödud? Ma ei saa aru, kas truudusetud on nad seetõttu, et naine saab meie maailmas tõusta karjääriredelil vaid läbi ülemuse voodi? Ja õnnetud seetõttu, et karjääri tehes pole nad oma "looduslikult õiges kohas", milleks on kodu, köök ja lapsed? Kuna karjäärinaisi on maailmas meestega võrreldes olnud ikka väga vähe, siis ilmselt toetub väite esitaja siiski ja eelkõige karjääri teinud meeste omadustele.

2. Üldistada ei saa. Minu kogemus selle koha pealt on väga positiivne. Et ega eriti ei karda küll.

3. Teoorias tundub kõik võimalik, ent proovi praktikas näiteks 12tunnine tööpäev õnnelikult ühendada kodus diivanil lösutava mehega. Hetkel püüeldakse Hispaanias selle poole, et kui mõlemad töötavad, siis mõlemad teevad ka kodutöid ja tegelevad lastega.

4. Ma ei tea, kas karjäärinaine erineb karjäärimehest. Karjääri teeb ikka ambitsioonikas inimene, kes tahab saada oma ala parimaks või vähemalt üheks tippudest. Vahet pole, kas tagant tõukab rahahimu või missioonitunne - see on sootu. Emadus ning laste puudumine sellest küll ei sõltu.

Inga Raitar, hea elu asjatundja, firmaomanik (1 lapse ema):

1. Kindlasti on olemas naisi, kes kompenseerivad karjääriga ja saavutatud positsiooniga oma ebaõnnestunud eraelu või koguni loobuvad eraelust karjääri nimel. Usun, et pole olemas naist, kes ei naudiks võimalust olla naine selle sõna klassikalises tähenduses. Ning isegi tippettevõtjast naine tunneb mõnu tundest, et keegi kuskil temast kui naisest hoolib. Meeste puhul peetakse ambitsioonikust ja orienteeritust saavutustele loomulikuks. Naise puhul needsamad omadused nagu välistaksid midagi. Karjäärinaiseks olemine ei sõltu mitte karjääri tegemisest, vaid sellest, millena inimene karjääri oma elus käsitleb.

2. Kui ürginimene hakkas põldu harima, jõuti järeldusele, et raseduste katkemine adra taga käivatel naistel on suurem kui neil naistel, kes adra taga ei pidanud käima, vaid jätsid selle töö meestele. Sellest tulenevalt tekkis patriarhaat ehk naiste vajadus end siduda enda ja oma järeltulijate ülalpidamise tagamiseks. Ühiskonna materiaaltehnilise baasi arenedes suudavad naised tänapäeval leida endale tegevusi, mis tagavad nende ja nende järeltulijate ülalpidamise. Seega muudab tänapäeva ühiskond soorolle nii kiiresti, et paljud mehed lihtsalt ei suuda muutuvas situatsioonis orienteeruda. Mitte et nad kardaksid. Nad võivad olla üllatunud, kui naised ei otsi neis enam mitte niivõrd materiaalset, kuivõrd vaimset partnerlust.

3. Töö ja kodu on tervikliku elu komponendid. Sama kunstlik vastandus nagu, kas raha ja õnn välistavad teineteise või põhjustavad üksteist. Eneseteostus ja armastus on kaks asja, mille nimel inimene elab. Kui inimesed armastavad teineteist ja nende armastuse eesmärk on teise arengu toetamine lihtsalt selle pärast, et sa tead enda näitel, kui oluline on isiklik areng, siis ei tohiks vastandust töö ja kodu vahel tekkida.

4. Karjäärinaine on naine, kes teeb karjäärist kompensatsioonimehhanismi puuduolevatele kvaliteetidele tema elus. Kõrgharidusega lastetu sageli kodunt eemal viibiv naine ei pruugi olla diagnoos, vaid eluviis, mis mõnele lihtsalt sobib. Ka klassikalise patriarhaadi ajal oli naisi, kes pühendusid jumalale ja läksid kloostrisse, sest see sobis neile.