Tema plaat tuli välja umbes kuu aja eest ja tänaseks on seda müüdud üle 25 000 eksemplari, sellest oluline osa ka Eestis. Ja eriti rõõmustab, et Kerli rahvusvaheline CD on juba neli nädalat figureerinud USA ühes tähtsamas debüütalbumite edetabelis Billboard Heatseekers, kus see jõudis möödunud nädalal koguni teisele kohale.

Lisaks saime sel nädalal lehtedest veel lugeda, et tüdruk esines USAs 30 000 kuulajale. Väga tubli ju!

Kuidas on Kerlil õnnestunud nii äkki nii kaugele jõuda? Mäletate, vahepeal räägiti ju isegi Kerli sündroomist: tuleb lauljake, saab oma 15 minutit kuulsust, ja kaob.

Kerli lauljakarjäärile sai määravaks Eurovisioonile kirjutatud lugu "Beautiful Inside". Kuigi ta jäi toona, 2004. aastal, finaalis Neiokõsõ järel teisele kohale, kuulis Kerli sõnul seda laulu "üks kirjastaja Rootsist". Ja kutsus tüdruku kohapeale.

"Nii ma elasin vahepeal kaks aastat Rootsis ja Eestis vaheldumisi ning kirjutasin muusikat. Mul ei olnud raha, ma tulin koolist ära, mul oli lihtsalt see unistus, et ühel päeval saan Rootsist välja ja saan plaadilepingu ning hakata tegelema sellega, millega ma tahan tegeleda. Aga ma pidin saama enne heaks laulukirjutajaks, ma ei olnud veel plaadilepingu jaoks valmis."

Kerli elas toona ühes kirjastajale kuuluva hoone külalistemaja osas. Kolm kuud pidi Kerli veetma sellesama maja esimese korruse stuudios, kus põrandas olid augud ja nurkades ämblikuvõrgud. "Siis ma magasin seal mingi kokkukäiva voodi peal ja mõnikord käisid inimesed seal muusikat tegemas. Ema saatis mulle siis 1000 krooni kuus, iga päev sõin riisi."

Elu polnud lihtne ja sageli käisid peast läbi loobumise ideed. "Aga samal ajal ma teadsin kogu aeg, et läbikukkumine ei ole võimalus. Mida ma siis tegema oleksin pidanud - poodi tööle minema?"

Pärast kaht aastat kõva tööd Rootsis kuulsid Kerli demo USA produtsendid, kes viisid tüdruku Ameerikasse.

2006. aastal sõlmis Kerli lepingu USA plaadifirmaga Island Def Jam. Kerli debüütalbum "Love Is Dead" tuli välja aga alles kaks aastat hiljem. Miks?

Kerli räägib Ekspressile, kuidas alguses taheti temast teha järjekordset tibi-r'n'b-artisti.

"Kõige raskem ongi olnud iseendale kindlaks jäämine. Mul oleks see plaat kolm aastat tagasi välja tulnud, kui ma oleksin tahtnud lihtsalt nende järgmine blond bimbo olla ja teinud seda, mida nad ütlevad. Aga mina tahtsin luua oma muusikat, oma muinasjutumaailma. Alguses, kui ma läksin sinna sisse oma ideedega, siis nad ütlesid, et mis mõttes? Mis kuradi muinasjutt?!

Mis juttu sa ajad?"

Nii jäigi plaadiprojekt venima, produtsendid kõhklesid ning Kerli jäi mõneks ajaks oma helesinise unistusega üksi. Sel ajal aga muutus Kerli muusikaprojekti kontseptsioon selgemaks ja tüdruk iseendas kindlamaks, nii et lõpuks suutis ta oma ideed plaadifirma inimestele siiski maha müüa.

Tagantjärele on ta isegi õnnelik, et plaadileping varem ei tulnud. "Ma tegin enne kõike nii valedel põhjustel. Kui ma Fizzi­ võitsin, siis tahtsin lihtsalt popstaariks saada, aga nü üd tahan ma inimestele tõesti midagi anda."

"Love is Dead" on üsnagi suures osas autobiograafiline album. Selles on vihjeid nii Eestile, väikesele Elvale, kust Kerli pärit on, kui ka tüdruku enda lapsepõlvele.

"Ma ei räägi oma loomingus kunagi midagi sellist, mida ma ise läbi pole elanud. Sellepärast ma olen õnnelik, et mul on olnud suhteliselt palju raskeid aegu. Kuidas sa saaksidki mõista teise inimese valu, kui sa ise ei ole valu tundnud?

Ma räägin oma lugudes väikelinnas ja kommunismiaegsetes tingimustes kasvamise piinadest, see on osa minu suureks saamise loost, ma ei taha sellega kedagi solvata. Elvas oli palju ilusaid asju ka: loodus, kallid inimesed, kes mind armastasid. Aga minusugusel oli ausalt ka väga raske. Ma ei tundnud kunagi, et keegi mind sada protsenti mõistab, mul oli tunne, et ma ei võinud olla teistmoodi ja parem. Ma ei saanud kunagi aru, et kui ma rõõmus olen, miks siis öeldakse, et pill tuleb pika ilu peale."

Üks plaadi kuumimaid hitte "Walking On Air" on Kerli enda elulugu. See räägibki väikesest imelikust tüdrukust väikesest linnakesest. "Näiteks kui ma selle Fizzi võitsin, kandsin ma alati mütse. Laulus on ka little creepy hat, and a little creepy cat - see oli seetõttu, et ma tõin kunagi kodutu kassipoja koju. Selles laulus on juttu isegi mu vanatädi kiiktoolist! See laul räägib iseendasse uskumisest ja sellest, et tegelikult sa saad teha kõike, mida su hing ihaldab."

Mõnes albumi "Love Is Dead" loos meenutab Kerli hääl Björki, kelle mõjutusi on Kerli ka ise tunnistanud. Samas on tema muusika rokilikum ja rohkem peavoolu kuuluv. Põnevaks teevad Kerli muusika veel gootilikud elemendid - vanakooli stiilis leierkasti till-toll-till-toll ja loomulikult palju salapärast sosistamist.

Kerli on väikese ja hapra tüdrukukese väljanägemisega - ta on kõigest 155 sentimeetrit pikk.

Nüüdseks on ta endale kasvatanud alaseljani ulatuvad pikad blondid juuksed. Selline välimus sobib hästi Gothic Lolita stiiliga, mille elemente ta oma välimuses päris palju kasutab.

"Ma kannan hästi ilusaid valgeid asju ja samas on mul mingid kreisid 20sendise platvormiga stripparikingad jalas. Mu videotes on kõik sümboolne. Riietest tähistavad lateks, must nahk ja ketid piiranguid, valged ja pitsilised asjad aga puhtust ja süütust ning piirangutest üle saamist. Mul on isegi üks suur gootikohver, mille sees on mu esinemiskingad ja -riided."

Kõik see kokku teeb Kerlist sellise süütu ja samal ajal müstilise Alice'i imedemaal.

Kerli ütleb, et ta ei lase oma väljanägemises ja muusikas kellelgi endale midagi dikteerida ja on selle üle väga uhke. "Kõik loominguline pool tuleb ainult minu peast. Sellega tegelen ma iga päev. Mänedzerid tegelevad äriga, aga riided, visuaalid, videod, plaadikujundus - see kõik on minu looming. Ma ei taha olla audioartist, vaid ma tahan olla audiovisuaalne artist. Ma ei jõua ära oodata, millal ma saan teha suuri kontserte! Siis hakkab mul seal lund sadama ja asju lendama. Mul on see kõik juba ammu valmis mõeldud!"

Kerli on paari aasta jooksul Hollywoodis leidnud sõpruskonna, kus on nii kunstnikke, lauljaid, fotograafe kui ka rikkad Hollywoodi lapsi, kes tegelevad lihtsalt "kunstnikuks olemisega".

Enamik neist on Hollywoodi kuskilt mujalt tulnud, nii et Kerli sõnul püüavad nad olla üksteisele pere eest. Kerli elab koos ühe punap& auml;ise sõbratariga, kellega ta jagab vahemerestiilis hipikodu. Öösiti mängib neil magamise taustaks ritsikate hääl, sest moekunstnikust sõbranna ei saavat muidu und.

Sõbrannaga, kelle juurde Kerli kolis alles hiljuti pärast poiss-sõbrast lahku minekut, otsivad nad koos juba maja.

Kunagi tahaks Kerli aga endale osta mingi väikese mõisa kõrvalhoone Eesti saarekesele. "Ma igatsen Eesti inimeste lihtsust ja sealset vaikust; siirust, perekonda, kõndimist ja aastaaegade vaheldumist."

Tulevikuambitsioon on Kerlil väga lihtne: ta tahab lihtsalt õnnelik olla. "Ma tahan saada ka nii heaks laulukirjutajaks ja produtsendiks, kui ma saada saan. Oma teisel albumil ma kindlasti kirjutan ja produtseerin ise rohkem.

Ma tahan inimestele midagi ilusat kinkida. Ma loodan siiralt, et ühel päeval minu lugu inspireerib inimesi. Ma tahan olla inimestele tõestus, et kui sa usud iseendasse ja töötad oma unistuste kallal piisavalt, siis sa võidki saada selleks, kelleks unistad."

 

Täiesti kreisid laulusõnad:

Creepshow

I'm from a land called secret Estonia
nobody knows where it's at
nobody knows where it's at
nobody knows where it's at
Ice cream mountains and chocolate skies
nobody knows where it's at
nobody knows where it's at
nobody knows where it's at
Welcome to the creepshow
Welcome to the creepshow
welcome to the
welcome to the
welcome to the creepshow
I'm from a land called secret Estonia
nobody knows where it's at
nobody knows where it's at
nobody knows where it's at
Cinnamon houses and licorice flies
nobody knows where it's at
nobody knows where it's at
nobody knows where it's at
Welcome to the creepshow
Welcome to the creepshow
welcome to the
welcome to the
Welcome to the creepshow
põdral maja metsa sees
väiksest aknast välja vaatab
jänes jookseb kõigest väest
lävel seisma jääb
kopp-kopp lahti tee
metsas kuri jahimees
jänes tuppa tule sa
anna käppa ka
Welcome to the creepshow
Welcome to the creepshow
welcome to the
welcome to the
Welcome to the creepshow...