Kohe hakkasid internetis levima ka pildid ebatsensuursetes poosides inimestest ja muust, mis mullu suvel Eestis kaamerate ette jäi.

Elinor Vutt, kelle kodu Elva elamurajoonis ja hoovis olev auto Google’i kaudu internetis kenasti näha on, ei usu siiski, et varastel tema kodule nüüd parem ligipääs on. „Me üldiselt ei jäta oma asju laokile,” sõnas ta.

Varastest suurem risk võib olla väikese lapse pildile jäämine koduhoovis. „Kui turvaline on pilte oma lastest internetis näha?” küsis Vutt. Ta ei välista, et rakendust võib laste leidmiseks kasutada ka pedofiil, kuigi nentis, et ilmselt on tänapäeval info leitav ka Street View’ abita.

Täiesti head pildid

See, et ta kodu nüüd tervele maailmale näha on, Vutti ei heidutanud, sest sama pilti võib näha ka mööda minnes. Hoopis positiivsem on tema arvates see, kuidas uut rakendust saab reisimiseks ära kasutada. „Ootan huviga, kuidas väiksemad kohad seda ka enda turustamiseks ära kasutama hakkavad,” ütles ta. „Elva kohta olid täitsa head pildid, ka kõik kruusateed ja matkarajad olid üles pildistatud!”

Andmekaitse inspektsiooni avalike suhete nõuniku Stiina Liivranna sõnul tagab Google inimeste privaatsuse kaitse eri abinõudega, näiteks nägude või autonumbrite hägustamisega. Samuti ei tohiks rakendus tema sõnul võimaldada akendesse suurendamist. Seni pole Liivranna sõnul andmekaitse inspektsioonile teada, et valitud viis oleks vähene ja inimesi oleks võimalik tuvastada.

Siiski võib tänavavaate rakendusest leida pilte inimestest, kelle nägu on hägustamata või kes on pildile jäänud piinlikus asendis, näiteks urineerimas. Google’i kommunikatsiooni- ja avalike suhete juhi Michael Valvo sõnul on igal inimesel võimalik paluda oma maja või inimese täispikkuses hägustamist. Seda saab teha nupu „report a problem” kaudu. Kui palju inimesi esimese päevaga ennast või oma vara täiendavalt hägustada lasi, Google ei avaldanud.

Kontrolli selle üle, kelle maja või keda hägustama peaks, aga ei tehta. Eesti Päevaleht palus eksperimendi korras hägustada ühe võõra maja aknad. Kinnitus, et aknad hägustatakse, saabus vaid pool tundi pärast avalduse esitamist ja juba tööpäeva lõpuks ei saanud aknaid ühest küljest näha. Liikudes tänaval edasi ja vaadates maja teisest küljest, olid aga aknad endiselt nähtavad.

Eesti tänavad pildistas Google Street View’ jaoks üles Regio Eesti mullu suvel. Ainsana jäid täiesti kaardistamata Eesti väikesaared.

Kas Google Street View riivab ka sinu privaatsust? Kas sa plaanid midagi selles osas ette võtta? Kirjuta lühidalt oma seisukohtadest aadressile online@epl.ee ja selgita ka teistele, miks peaks oma kodumaja Street View’st kustutama.



ARVAMUS

Inimesed võiks eemaldada

Tallinnas Pirita elamurajoonis on üles pildistatud pea kõik tänavad. Sealse elaniku Kristine Rossi jaoks oli kõige ebamugavam mõte sellest, et peale tänava võis pildile jääda ka tema koduhoov koos tema endaga.

„Kui ma siin tänaval jalutan, siis mul on ükskõik, aga koduaias ei eelda, et võõras silm sind jälgib,” ütles ta ja lisas, et turistina rakendust kasutades oleksid tähtsad ju siiski majad ja tänavad, mitte inimesed. „Inimesed võiks sealt kuidagi eemaldada.”

Rossi naabruskond on praegu turvaline, palju aitab selleks ära teha naabrivalve. „Kui ma tänaval jalutan ja mingit kahtlast autot näen, siis kohe jään mõttesse, kes või mis,” ütles Ross. Google Street View’ kaudu ei pea vargad aga eeltöö tegemiseks kohale sõitma, vaid näeksid internetist, kellel kui palju autosid ja kus mis majad on.



ARVAMUS

Google näitab ju ainult tegelikku olukorda

Samuti Pirital elav Linda on Street View’st küll kuulnud, ent ise veel vaadanud pole. „Eks ta on ikka kasulik, näitab ju tegelikku olukorda,” sõnas Linda. Seda, et kaamera ka tema kodu pildistada võis, ta ei pelga.

„Autot pole vaja varjata, see on ju tavaline, et on auto,” ütles Linda ja lisas, et kui tema koduhoovist keegi pilti peaks tegema, siis pole sellest midagi. „Õues pole ju hullu, tuppa nad ei tule.”

Linda lisas, et kuna Street View’ rakenduses on pildid sellest, mida tänavalt näeb, pole vaja hakata seda varjama ja häguseks muutma. „Mul pole midagi varjata. Need, kellel varjata on, eks need hakkavad peitma!” lisas ta.