Need laused pole võetud huumorikogumikust ega R2 saatest “Rahva Omakaitse”, vaid 18 lehekülje pikkusest manifestist, millega Keskerakond võitis neli aastat tagasi Tallinn linnavolikogu valimised.

Enne valimisi hurjutavad meedia ja poliitilised vastased valimislubadusi. Nende täitmise kontrollimine on aga sootuks ununenud.

Erakondadel on lihtne viilida – nad saavad põhjendada sõnamurdmist koalitsioonipartnerite vastuseisuga (stiilis “meie tahtsime lubadusi täita, aga nemad ei lasknud”) või rahapuudusega.

Tallinn on suur erand. Eesti suurimat omavalitsust valitseb vankumatult ainult üks partei, Keskerakond.

Ka rahapuudus pole tõsine argument – eelmised kohalikud valimised toimusid sügaval kriisi ajal, kus eelarve võimsa paisumisega võis arvestada vaid hullumaja kandidaat.

Viimased neli keskerakondlikku aastat näivad mulle väga vastuolulised. Esiteks meenusid reisisaatjad, kes tegid tööd sellise näoga, nagu oleks neil pidev hambavalu. Samas oli selliste töökohtade olemasolu vägagi vajalik, sest nad säilitasid kriisi ajal inimestes harjumuse hommikuti tööle minna ja andsid ka tillukese sissetuleku. Kõige hullema masu ajal märtsis 2010 oli pealinnas arvele võetud ligi 29 000 töötut. Keskerakond tekitas oma aktsioonidega selge tunde, et ta hoolib rahvast.

Ainuvõimu suur pluss on ka tõik, et otsustamine käib kiiresti, mitte ei sumbu lõpututesse vaidlustesse.

Teisalt jälle meenusid rohked korruptsioonilood (meelehead võttis isegi munitsipaalpolitsei pealik Kaimo Järvik); linna suureks puhutud meediaaparaat (“Pealinn” on tehtud professionaalselt heal tasemel, kuid on poliitiliselt kallutatud, viimases numbris figureeris linnapea “vaid” neljal fotol, samas on see leht paljudes peredes ainus ajakirjandusväljaanne, mis regulaarselt nende postkasti jõuab) ning poliitiline ülbus – ainuvalitsejana ei pea Keskerakond teiste parteidega arvestama, vaid võib neist teerulliga üle sõita.

Keskerakonna valimislubadused polnud mul üldse meeles. Isegi mitte tookordne loosung “Meie aitame teid kriisist välja – kes siis veel!”.

Võtsin siis manifesti näppu ja läksin esmaspäeva ennelõunal Toomas Vitsuti manu. Edgar Savisaare jätsin kõrvale, sest tema on vaid linnapea, Vitsut aga juhib volikogu, kes kinnitab linnapea ametisse. (Lisaks on suur osa linna tegevjuhtimisest läinud viimasel ajal abilinnapea Taavi Aasa kätte.)

Vaatasime Vitsutiga üle kõige olulisemad valimislubadused, mis on manifesti sissejuhatuses välja toodud rasvase kirjaga (vt kõrvallugu). Volikogust lahkudes mõistsin aga, et hoopis huvitavam on see osa, mida polnud lubaduste seas. Seal polnud sõnagi müügimaksust ega uue raekoja ehitamise kavast, tasulise parkimise alade laiendamisest, bussiradadest, tasuta ühistranspordist ega linnale laenude juurdevõtmisest.

Kui toimetusse tagasi jõudsin, nägin Toomas Hendrik Ilvese kõnet riigikogu avaistungil. Riigipea pani poliitikutele südamele, et nad loobuksid teostamatute lubaduste andmisest. “Meie ideaal võiks olla, et erakonnad ja valimisliidud pakuvad valimistel välja teostatavaid eesmärke ning valijad ignoreerivad kandidaate, kes petavad ja ässitavad või pakuvad sisutuid loosungeid.” President ajab õiget asja. Ka Keskerakond võiks sellest õppida, mitte meile pada ajada.


17 rasvasest lubadusest täidetud vaid 5

Tallinna linnavolikogu esimees Toomas Vitsut kommenteerib Keskerakonna tähtsamate valimislubaduste täitmist.

Täitmata lubadused

Hoolitseme inimeste tervise eest – doteerime vähemkindlustatutele ravimihindu.

Vitsut: Linn täna kellelegi dotatsiooni ei maksa. Aga Euroapteek teeb linnakodanikele soodustusi summas kuni 60 eurot aastas.

Lõpp riiklikele hinnatõusudele – soojus kolmandiku võrra odavamaks!

Vitsut: Energiahinnad ei ole kergesti mõjutatavad. Oleme riigikogus püüdnud sooja käibemaksu alandada, aga see on lõppenud ebaõnnestumisega.

Lasteaiakoht igale lapsele!

Vitsut: Alahindasime neli aastat tagasi sisemaist migratsiooni, et Tallinn nii kiiresti kasvab. Oleme teinud igal aastal lasteaiakohti juurde. Näiteks tänavu tuleb 700 kohta, eelmisel aastal 500. Aga see ei ole piisav.

Ehitame valmis Lasnamäe trammi!

Vitsut: Lasnamäele tuleb tramm varem või hiljem! Ühistranspordi selgrooks saab tulevikus tramm. Küsimus on veel, kas tuleb rööbastel tramm või buss, mis hakkab sõitma spetstee peal.

Tallinna Vesi tagasi linnale!

Vitsut: Osta tasub siis, kui hind on soodus.

Prügiveoks ja tänavakoristuseks loome linnafirma!

Vitsut: Me ei ole teinud linnafirmat, küll aga sihtasutuse, kes sellega tegeleb.

Loome Helsingi–Tallinna–Riia e-pileti!

Vitsut: See oli lennukas idee. Helsingi linnapea tuletab siin käies seda siiamaani meelde. Väärib edasi arendamist.

Ühendame Helsingi Tallinnaga – tunnel tulgu!

Vitsut: Seda ideed on põhjendamatult peetud ebareaalseks. Kui tuleb Rail Baltic, muutub tunnel majanduslikult otstarbekaks. Soome ärimehed on sellest huvitatud.

Pooleldi täidetud lubadused

Koolid korda!

Vitsut: Tallinnas on 65 üldhariduskooli. Põhjalik renoveerimine on tegemata vaid seitsmes koolis. Neist suure osa puhul ei tea me, mis neist saab. Võib juhtuda, et teeme kooli korda, aga tekib auk laste arvus ja peame kooli sulgema.

Tagame kodu igale tallinlasele! Et ükski kodulaenuvõlglane ei satuks tänavale, asutame Tallinnas ühistupanga.

Vitsut: Panga asutamiseni me ei jõudnud. Tallinnas on aga päris aukartustäratav munitsipaalelamufond. Oleme ehitanud umbes 3500 korterit.

Teine elamuehitusprogramm noortele peredele!

Vt punkti “Tagame kodu igale tallinlasele!” (lubadus ehitada 1000 uut korterit on täitmata).

Kompensatsioon pensionäridele nelja aastaga 1000 kroonilt 2000 kroonile (st 129 euroni)!

Vitsut: Pensionilisa kasvab tasapisi kindlasti. Praegu on see 76,6 eurot aastas. Kriisi ajal toetasime kuni 250 euroga aastas inimesi, kes hätta sattusid. See võttis osa raha pensionilisa taskust ära. (EE – 129 euroni pidi toetus jõudma 2014. aastal.)

Isetäitunud lubadus

Me ei lase Toompea tülisid kanda all-linna!

Vitsut: See lubadus oli ajendatud eelmise valimisperioodi kemplemisest, kui meie volikogu suurust oluliselt kasvatati.

Täidetud lubadused

Töökohad Tallinnale – iga inimene peab saama tööd!

Vitsut: Inimesed kolivad Tallinna, sest siin saab tööd, siia on töökohti juurde tekkinud. Majanduskriisi ajal toetasime linna eelarvest uute töökohtade loomist. Linn lõi ka 3500 sotsiaalset töökohta.

Veevärk ja kanalisatsioon valmis aastaks 2011!

Vitsut: Said valmis, maksmine toimub 2014. aasta lõpuni.

Teeme nagu Euroopas – miljard krooni ühistranspordile!

Vitsut: See on kuhjaga täidetud lubadus. Näiteks oleme soetanud 150 uut bussi, mis maksid 2–4 miljonit krooni tükk.

Euroopa kultuuripealinn 2011 – avame Tallinna südame merele!

Vitsut: Linna südant on avatud merele ja avatakse jupikaupa edasi. Kultuurikatla ehitus peaks lõppema tänavu, kui vaid ehitaja jõuab, raha on olemas.