Festivaliga seotud juba aastaid

Merepäevadele korraldas ilutulestiku Ruf Ilutulestikud, mille tegevdirektorile Hannes Närepile tuli mõjuvõimuskandaaliga seostamine üllatuseks. „Me osalesime konkursil ja võitsime selle, aga Jüri Luik ei allhankijana ega mingil muul moel merepäevade ilutulestikuga seotud polnud,” sõnas Närep, kelle sõnul ollakse küll varem Luigega koostööd tehtud, ent see on Eesti-suuruses väikeriigis normaalne.
Rohkem oli Luigel tegemist enda kodulinnas peetud folkloorifestivaliga, kus festivali läinud suveni korraldanud Peeter Laursoni sõnul „pommionuna” tuntud Luik on juba mitu aastat helitehnika ja ilutulestiku eest vastutanud. Kuid siin on Laursoni kinnitusel üks oluline aga. Nimelt pole folkloorifestivalil kultuuripealinnaga muud seost kui lihtsalt üldises kavas figureerimine.
„Eelmisel aastal tegi Luik tõesti pakkumise ja Kandle aias vastutas helitehnika eest kultuurimaja Kannel, aga väljaspool aeda oli Luige helitehnika. Aga see on juba aastaid nii olnud ja samamoodi on igal aastal viimasel ööl tema poolt ilutulestik olnud,” sõnas Laurson. „Mingit rääkimist Tuiksooga pole ju olnud, vaid me oleme teda (Luike – toim) eelistanud, kuna ta on Võrumaa mees ja las teeb Võrumaa mees ikkagi ilutulestikku.”
Tammai sõnul pole Võrus ühtegi läbiotsimist korraldatud. Seetõttu oli ka festivali seostamine juhtunuga folkloorifestivali juhtiva MTÜ praegusele esimehele Kadri Valnerile täielik ja halb üllatus.
Luike ennast Eesti Päevalehel eile kätte saada ei õnnestunud. Küll kiitis ta mõne päeva eest Võrumaa Teatajas avaldatud intervjuus Ester Tuiksood, kes olevat ainus Lõuna-Eesti riigikogulane, kes kodupiirkonnale ka midagi tagasi annab.