Linna keskse Templi väljaku ääres asub väikese, kuid väga ühtse ja jõuliselt areneva mormoonide usulahu peakorter. Neogooti stiilis hoone asub sõna otseses mõttes linna südames – nimelt hakati linna asutaja Brigham Youngi korraldusel tänavaid nummerdama nende kauguse järgi disneylikku multifilmilossi meenutavast ehitisest.

Mormoonid kasutavad sarnaselt juutidega terminit “uskmatu”, tähistamaks inimesi, kes ei kuulu nende hulka. Üldlevinud on hoiak, mille kohaselt “uskmatute” ettevõtmisi ja ärisid vaadeldakse kui mormoonivastaseid aktsioone. Võim osariigis on “pühade” – nii kutsuvad mormoonid ennast ise – käes. Neil on 90 protsenti valitavatest ametikohtadest ja loomulikult on nad väga aktiivselt võidelnud taliolümpiamängude Salt Lake Citys toimumise eest.

“Pühamehed” andsid altkäemaksu

Salt Lake City osales taliolümpia korraldamise konkursil korduvalt. Ikka olid teised linnad üle. Lõpuks otsustati mängida Rahvusvahelise Olümpiakomitee reeglite järgi. ROKi liikmetele anti nii palju raha ja kingitusi, kui nood vähegi soovisid. Väidetavalt kulus selleks 10 miljonit dollarit.

Tõendatud on, et organiseerimiskomitee juhid ning mõjukad “pühad” David Johnson ja Thomas Welch jagasid ROKi liikmetele üle miljoni dollari eest kingitusi. Lisaks süüdistati neid ka pettuses eelneval kokkuleppel ja eeldati, et kohtus paljastatakse meeste seosed osariigi kuberneriga.

Usukaaslasest föderaalkohtunik aga lükkas need süüdistused väidetavalt tõendite puudumisel tagasi. Muidugi kaevati tema otsus edasi, kuid kohus ei langeta lõplikku otsust enne mängude lõppu. P>

Piimaojad ja koogimäed

Mormoonide suhtumine alkoholi ja tubakasse on selgelt eitav. Ka Utah osariigi alkoholipoliitika on monopolistlik ja karm. Alkoholi on küll võimalik hankida, kuid selle müümine ja tarbimine on rangelt reguleeritud. Isegi jaemüüjate minimaalse lubatud juurdehindluse kirjutab seadus ette – see ei tohi olla alla 61 protsendi osariigi kontrollkomisjoni kinnitatud hulgihinnast. Õlle maksimaalne kangus on seaduses piiratud 4 protsendiga.

“Pühadele” pole keelatud mitte ainult alkohol. Ka kõik muud uimastid ja ergutid on kurjast. Keelatud on näiteks soojad kofeiini sisaldavad joogid tee ja kohv. Tõeline pühamees kõhkleb isegi Coca-Colat ostes. Olgugi et külm, on ju ka selles kofeiini.

Keelud ei puuduta siiski ravimeid ning nii tarvitataksegi Utah’s Prozacit inimese kohta 60 protsenti rohkem kui USAs keskmiselt. Tohututes kogustes tarbitakse osariigis ka piima ja kooke. Muidugi avaldavad ka need oma kahjulikku mõju – suhkruhaigus on siin üks olulisemaid surma põhjustajaid.

Lühike ja seikluslik ajalugu

Mormooni usk põhineb Piiblil ja usu looja Joseph Smithi ilmutustel. Aastal 1827 olevat ingel Moroni ulatanud talle kuldtahvlid, millele jäädvustatud Mormoni raamatu tõlkis Smith inglise keelde nägemiskivide Urimi ja Thumimi abil. Seda 1830. aastal ilmunud 588 lehekülje pikkust teksti nimetas kirjanik Mark Twain raamatusse trükitud kloroformiks.

1835 ostis Smith hobuvankritäie papüüruserulle, millel leidunud hieroglüüfe ta asus “tõlkima” ja 1842. aastal ilmuski Aabrahami raamat, mille segane sisu pakub peamurdmist tänaseni.

Smithi ilmutused jätkusid ja 1843 kuulutas ta üht kõige vastuolulisemat sõnumit, mille kohaselt mees võib oma nais(t)e nõusolekul korduvalt abielluda ja kui neid naisi on ka kümme, siis polevat see veel patt jumala silmis. Vastuoluline sõnum kutsus esile “uskmatute” meelepaha ja 1844 tulistati Smith naaberlinnas omakohtu korras surnuks. Selleks ajaks oli ta jõudnud abielluda üle 30 naisega.

Mormoonid põgenesid oma elupaikadest ja siirdusid Utah territooriumile ning asutasid aastal 1847 Salt Lake City.

Kümme aastat hiljem saabus linna alla USA armee üksus eesmärgiga vahistada Salt Lake City asutaja ja mormoonide juht Brigham Young. Läbirääkimiste tulemusena jäi sõda siiski pidamata. Young astus kuberneri kohalt tagasi, kuid jätkas usujuhina. Arvatakse, et kokku abiellus ta 55 naisega.

Vastuolud USA föderaalvõimudega jätkusid kuni 1890. aastani, mil kiriku president Wilford Woodruff sai nägemuse ja kuulutas mitmenaisepidamise ametlikult keelatuks.

Viimane suurem muudatus mormoonide tõekspidamistes oli 1978. aasta nägemus, mis lubas mustanahalistel asuda preestriseisusse.

Püha pesu tõmbab naisi

Mormoonide usk on väga meestekeskne ega näe üksikutele naistele ette lunastust ja teed taevariiki. Küll on see aga võimalik läbi perekonna. Eriti muidugi juhul, kui abikaasa on kirikus kõrgel positsioonil.

Nii jätkub kõigi reeglite kiuste mitmenaisepidamine salamisi ka tänapäeval. Alles möödunud aastal mõisteti vangi viie naise pidaja Tom Green. Tänapäeval näevad reeglid ette mitmenaisepidajate mormoonikirikust väljaheitmise.

Usulahu vahest kõige eriskummalisem saladus on erilõikeline püha aluspesu. Seda pesu on võimalik ka läbi üleriiete tuvastada, sest õmblused on väga spetsiifilise paigutusega. Nii kannavad paljud Utah “uskmatud” advokaadid kohtuistungitel mormoonide pesu koopiat, et mõjuda “pühadele” vandekohtunikele usaldusväärsemalt.

1977. aastal aitas pesu pääseda ühel inimröövi ohvril. Nimelt soovis tol aastal Wyomingi osariigi missiks valitud Joyce McKinney kiiresti rasestuda. Selleks röövis ta ühe usku kuulutava 21aastase mormooni misjonäri ja aheldas tolle käeraudadega oma voodi külge. Kuid võta näpust. Püha pesu tuli appi ja aitas usukuulutajal säilitada oma süütuse.

Usutakse, et pesule annab võlujõu seda kaunistav tikand, milles on palju vabamüürlikke elemente.

NEED ON MINU OMAD: Möödunud suvel mitmenaisepidamises süüdi mõistetud Tom Greeni üks viiest naisest näitab perekonnafotolt, missugused on tema lapsed.

TEMPLITE TEMPEL: Salt Lake City südames asub maailmas kõige kiiremini leviva lahkusu tohutu tempel koos 26korruselise kontorihoonega.