Selle asemel nõuavad taanlased, et linn maksaks neile esialgsest kokkuleppest ligi kaks korda rohkem.

2010. aasta lepingu järgi pidi BIG tegema projekti valmis 2,8 miljoni euroga. Nüüd aga küsivad nad kopsakat lisatasu, mis ulatuks koos käibemaksuga 2,3 miljoni euroni.

“Me ei ole kindlasti nõus rohkem maksma,” ütleb linnasekretär Toomas Sepp.

Taanlaste põhjendused on omapärased. Neile alltöövõttu tegev Briti firma nõustuvat jätkama tööd ainult miljoni lisaeuro saamisel.

Samuti viitavad taanlased tõigale, et hoone projekt ja arhitektide töökoormus on tunduvalt kasvanud. Esialgsest linna põhitegevuseks vajalikust 29 000 ruutmeetrist on saanud 36 000 ruutmeetrit.

Linn pole suuremat maja tahtnud. Taanlased ise jõudsid projekteerides seisukohale, et tehnilised ruumid võtavad enda alla esialgu arvatust tunduvalt rohkem pinda.

Kevadest saadik kestev vaidlus jõudis oktoobri algul selleni, et linna haldusdirektor Viljar Meister esitas ultimaatumi.

Kui BIG ei anna 15. oktoobriks kinnitust lepinguga võetud kohustuste täitmisest, käsitleb linn vaikimist lepingu rikkumisena. Selle nädala alguseks ei olnud taanlased kinnitust esitanud.

“Nad on suurepärased arhitektuurikonkurssidel osalejad, müts maha!” iseloomustab hoone projektijuht Helena Maide taanlasi. Paraku on nad jäänud jänni oma idee tehnilise teostamisega.

BIG võitis linnavalitsuse uue hoone arhitektuurikonkursi 2009. aastal ja on võidutöö autoriõiguste omanik. Ilma nende loata ei saa linn anda maja projekteerimist kellelegi teisele, kes võiks seda teha odavamalt.

“Kahju, et asi on nii läinud,” kahetseb linnasekretär Sepp. “Oleme saanud oluliselt targemaks, kui peaksime uuesti alustama.”

Esialgse plaani kohaselt pidi tuhandet ametnikku mahutav uus linnavalitsus valmima 21. oktoobril 2013 ehk järgmisel päeval pärast kohalikke valimisi. See pole kindlasti võimalik, kõik muu jääb lahtiseks.
Tallinna uus linnavalitsusHoonesse koliks enamik linnaasutusi, sealhulgas volikogu.

Kõrgus ligi 65 m.

Korruseid 6 (lisaks 2 maa-alust).

Kinnistu linnahalli juures 12 000 m2.

Hoone netopind 36 000 m2.