Kodu rajamiseks soetaski kinnistu neli aastat tagasi vähetuntud ettevõtja Janek Barndõk (36). Soetas ja avastas, et krundil asuvas varisemisohtlikus, gaasi ja veeta puumajas käib vilgas elu, majas elavad sundüürnikud. Mullu sügisel “saksluse probleem” (nagu omanik sõnastab) lahenes, ent selle asemele kerkis tõsisemgi mure – kodutud. “Viimastel kuudel olen käinud peaaegu iga päev kinnistul. Esimesel korral andsin kaks päeva aega välja kolida ja uus eluase leida. Tulin vastu, sest väljas oli külm,” räägib Barndõk. “Nemad palusid, et ma neid ikka mõistaks, et neil pole kuhugi minna. Ka järgmine kord kuulsin sama juttu.

Alates sellest olen nad sealt alati välja ajanud ja kontrollinud, et maja oleks tühi. Ajasin nad alati ise välja, kui ei saanud, kutsusin politsei.

Sarnane stsenaarium oli ka põlemise õhtul.”

Möödunud teisipäeval kella 21 paiku puhkes seal tulekahju, mis nõudis neli inimelu. See on viimaste aastate ohvriterohkeim tulekahju Tallinnas.

Hukkusid naine, kolm meest ja koer. Politsei ei tea isegi üheksa päeva pärast tragöödiat hukkunute nimesid... Teadagi, mida see hukkunute sotsiaal­sest staatusest kõneleb.

Nädal pärast põlengut lasevad sündmuskohal kaks töömeest haamritel kiiresti käia. Taovad aknaid laudadega kinni. Maja ümbrus on täis põlenud mööblit, lumest piilub odekolonnipudel sildiga “Vaarika”.

Ühe keldriakna esine on täis tipitud koera käpajälgi. Ilmselt jättis need jäljed saksa lambakoer Aiko, Eesti Kohtuekspertiisi Instituudi ekspertide abimees tulekahjude uurimisel.

Mitteametlikel andmetel haistis Aiko ühe keldriakna juures kahtlast ainet. Lõhna, mis lubab oletada süütamist ja käsitleda juhtumit (vähemalt praegu) mitte õnnetuse, vaid kuriteona. Esialgu kedagi kahtlustatavaks tunnistatud ei ole.

Kinnistu omanik Barndõk on tähelepanust häiritud. “Ma ei soovi kommenteerida sündmusi, mille kohta on algatatud kriminaalasi,” ütleb mees. Aga vastab siiski: “Ei maja ega kinnistu pole kindlustatud, seoses sellega loodan, et olen hajutanud ka kahtlused süütamise osas. Süüdatud maja lammutamine on tunduvalt kallim. See on traagiline õnnetus ja kuna see juhtus kodutute inimestega, siis kindlasti tõmbab see avalikkuse tähelepanu kodututega seotud probleemidele.”

Tundub justkui elementaarne, et meie kliimavöötmes ei tohi korraga eksisteerida sajad kodutud, tühjalt seisvad majad ning mõtteviis, et tuletõrjujate arvelt tasub kokku hoida. Paraku nii on.

Tallinnas ja Harjumaal asub pisut üle 300 tondilossi. Neist pooled on Põhja-Eesti Päästekeskuse hinnangul tuleohtlikud, sest pakuvad kodututele peavarju. Niisuguseid inimesi on Tallinnas 500 ringis.

Põhja-Eesti Päästekeskuse pressiesindaja Ants Raava: “Eelmise aasta alguses oli Tallinnas arvel 369 tühja hoonet, neist 147 olid mittenõuetekohaselt suletud. Majad, millel puudub omaniku kontroll, on tuleohtlikud. Neisse pääseb iga soovija, kes võib seal teha, mida tahab.

Need võivad olla tulega mängivad lapsed, kaablipõletajad, öömaja otsivad kodutud.”

Tallinnas on viimasel ajal tekkinud tihe koostöö Päästekeskuse ja Mupo vahel. Patrullitakse, peetakse arvet, hoiatatakse või trahvitakse.

Võtame näite otse kesklinnast, vaid paarisaja meetri kauguselt Olümpia hotellist, Stockmanni kaubamajast ja keskturust. Siin asub samuti tühi ja purukspekstud akendega puumaja. 2009. aastal käisid tuletõrjujad seal kolm korda. Kahel korral põles hoones praht ja ühel korral tegid kodutud ahjus tuld. Südaööl vastu 2. juunit toimus seal seni viimane tulekahju, milles hukkus ka üks inimene. Neid juhtumeid ei oleks, kui hoonet omava firma Keepsky omanikud – mehed, kes ehitusfirma Kolle peremeestena figureerisid aastaid rikaste edetabelites – oleksid maja uksed-aknad kinni hoidnud.

Põhja-Eesti päästekeskus on selle maja suhtes teostanud kolm väärteomenetlust, sest maja pole võõrastele suletud. Ometi toodi alles möödunud nädala­vahetusel majast välja ilmselt surnuks külmunud mees.

Aga Vana-Kalamaja 48 aknaid laudadega kinni klopsiv töömees ütleb: “Just äsja käisid siin jälle kodutud. Palusid, et jätaksime redeli, siis on neil sisse ronimisel vähem vaeva.”


Tallinna tuleohtlikud majad

■ Kosemetsa tee 11 aka suvitusvilla Waldfried
■ Paldiski mnt 82e
■ Ehitajate tee 2
■ R. Tobiase 7
■ Rapla 3
■ Narva mnt 105 / Mäe 2
■ Narva mnt 108
■ Linnu tee 47 / Hane 2
■ Seebi 4 / Oksa 2
■ Veerenni 36k
■ Vabaduse pst 150
■ Sinimäe 17
■ Roosi 12
■ Villardi 29
■ Vihuri 4
■ Suur-Ameerika 33
■ Ristiku 28
■ Niidi 5
■ Sitsi 8
■ Lootsi 8
■ Asula 16c
■ Priisle tee 2
■ Roheline 18
■ Mustamäe tee 5L
■ Wismari 47 ja 49
■ Kasvu 11/13. 20.5.2008 ­põles hoones praht
■ Paldiski mnt 19
■ Kivimurru 24
■ Pallasti 7
■ Vana-Kuuli 21
■ Hane 4
■ Ilmarise 1 / Haldja 1a
■ Käo 55
■ Ravila 3
■ Raba 37
■ Mai põik 3a
■ Kopli 17a
■ Leete 8
■ 3. liin 4 ja 5
■ Kaevuri 7 ja 12
■ Sepa 12
■ Paljassaare tee 85 ja 40
■ Soo 17
■ Paldiski mnt 82b, 82c, 82d
■ Hõimu 26
■ Ristiku 24
■ Salme 13
■ Tondi 53b
■ Koidu 30
■ Wismari 41 / Villardi 2
■ Paldiski mnt 7
■ Juhkentali 14
■ Amburi 12 ja 14
■ Kuldnoka 22
■ Tatari 24
■ Lastekodu 31a
■ Lina 18
■ Silikaltsiidi 8
■ Punane 6
■ Kadaka tee 88
■ J. Vilmsi 40
■ Kopliranna 9
■ Karjamaa 3
■ Uuslinna 7
■ Alasi 5
■ Tammsaare 56/58
■ Wiedemanni 2b
■ Tööstuse 3b
■ Mardi 6 ja 8c
■ Tondi 51f, 53b ja 62