Väliseestlane Jaan Laaman on istunud USA vanglates juba 28 aastat. Ja esimene võimalus amnestiat küsida tuleb tal ilmselt aastal 2017 - kui ta saab 69 aastat vanaks.

Mis kuritööd Laaman on korda saatnud? USA võimude vaatepunktist terve rea. Paarkümmend aastat tagasi. Organiseerinud põrandaalust ja relvastatud imperialismivastast võitlust, pannud pomme suurkorporatsioonide kontoritesse (pommid plahvatasid, kui kontorites inimesi polnud) ja näiteks ka president Richard Nixoni tagasivalimisstaapi ning röövinud rahvusliku vabastusliikumise rahastamiseks panku. Ja kõige lõpuks, ühe operatsiooni käigus osutas ta relvastatud vastupanu ja üks kinnivõtjatest sai surma. Tundub, et see surm oligi hea põhjus võimudele, et tüütud vastupanuvõitlejad pikalt ja kindlalt kinni panna.

Kolmveerand aastat olen Jaani ja Jaani pruudi Mercedesega kirju vahetanud - Mercedesega on Jaan koos viimased kolm aastat. Kuigi mitte just väga koos, sest kokku saavad nad kaks tundi nädalas ja nende vahel on ikka ja alati paks klaas. Füüsiliselt nad kokku ei puutu. Barbara Curzi Laaman, Jaani kunagine naine ja vastupanuvõitleja, istus oma seitse aastat ära, sai vabaks ja tema elu on läinud uutele rööbastele.