Kõik oli kena, lilli oli palju, ilm oli ilus, pilvede vahelt piilus päike (mis on siinkohal, tõsi, mõnevõrra vähetähtis).

Pärast kerget šampanjat, torti ja salatit pruudi kodus suundus enamik seltskonnast praamile. Virtsus laevalt maha tulnud, kogunesid pulmalised sadamahoone juures parklas, et pulmarong kenasti kokku koguda ja üheskoos Matsalu kanti õhtut veetma sõita.

Õlletoobrist tingitult oli Virtsus tohutu sigin-sagin. Kui pulmarong parklast uuesti teele tahtis pöörata, oli laevajärjekord tee peal ees ka kollase märgistusega alal ja pulmalised ei saanud läbi. Pulmarong andis signaali.

Mis ta siis piibitab! 

Ei võtnud kaua aega, kui kohale vuras politseiauto.

“Tore, nüüd nad aitavad meid siit ilusti minema!” käis pruutpaaril ja paljudel teistel pidulistel peast läbi.

Aga ei. Politsei blokeeris pruutpaari Žiguli.

“Miks te siin signaalitate? Puhuge!”

Peigmees puhus, alkomeeter näitas 0.00. Protseduuri korrati veel sündmuste lõpupoole, tulemus sama.

Politseinikud (keda oli kaks), kirusid, et mis värk on, asjandus on ilmselt rikkis.

Noorpaar kinnitas, et signaali­tamine on rõõmu, mitte rahulolematuse märk.

Sellegipoolest kamandati noorpaari Žiguli tee serva ja peigmees politseiautosse, kus talt uuriti, kas ta on lihtmenetluse otsusega nõus. Küsimusele, millise otsusega tegu on, jäi vastus saamata.

Ebameeldivalt üllatatud pulmaseltskond kogunes aru pärima, pulmafotograaf tegi pilti. See kõik ärritas nooremkonstaabel Aldis Adelmani nii, et ta käsutas kõrvalised isikud, sealhulgas pruudi, 20 meetrit autost kaugemale.

Pruudi vend (kelle naiselt politseinik loa ja autopaberid ära oli võtnud) tahtis teada saada, milles naist süüdistatakse. Talle ei vastatud.

Pruudi vend küsis oma küsimust viis korda. Ja kuna ta ka viiendal korral vastust ei saanud, saatis ta politseiniku sinna, kuhu mõni otsekohesem mees mõnikord ikka teise mehe saadab.

Tekkis kohutav segadus. Nooremkonstaabel läks pruudi vennaga füüsilise kontaktini. Pruut üritas venda ja politseinikku lahutada.

Pruudi õde (ta vihkab ebaõiglust üle kõige maailmas) nuttis hüsteeriliselt ja kõvasti ja nõudis politseinikult 30 inimese silme all, miks see rikub ära tema õe kõige ilusama päeva.

Pruudi vennanaine ja teised külalised, peamiselt noored kõrgharidusega akadeemilised isikud, püüdsid politseinikele olukorda selgitada. Spektaakel vältas mitukümmend minutit ja seda jälgisid ilmse huviga Toidutare kliendid ja mõned mundrimehed, koer paela otsas.

Noorem­konstaabel Aldis Adel­man nõudis sihikindlalt, et pruudi vend tema ees vabandaks. Üks pulma­külaline (sõtse) juhtis mainitu tähelepanu asjaolule, et vend vennaks, aga politsei­autos istub juba pool tundi üks teine isik (peigmees), kes on kaine, ei ole ühtki politseinikku solvanud ega puutu mingilgi määral konflikti­olukorda. Algselt keeldus Adelman vastamast, miks peigmeest jätkuvalt kinni peetakse, mõni aeg hiljem kostis ta: “Mis ta siis piibitab!”


Küsimusele, millisel seadusetähel politseinike äsjane aktsioon üleüldse põhines, kostis Adelmani paarimees: “Aga kus see kirjas on, et signaali andmine lubatud on?”

Seejärel pöördus Adelman pruudi poole nõudmisega, et kui too oma venda jalamaid tema palge ette ei toimeta ja kui vend vabandama ei soostu, saab protokolli pruut. (Nooremkonstaabel: “Te tulite minule kallale!”)

Kui olukord juba vähehaaval rahunema hakkas ja pruut korravalvuritele pikema vabandus- ja meeleparanduskõne oli esitanud, lendas kohale trellitatud politseikaubik.

Ekipaaž viibis teatavas segaduses, lõi silmad maha ja tunnistas, et neid olla välja kutsutud põhjusel, et agressiivne purjus seltskond, mida nad paraku kusagil ei näinud, kippuvat kaklema.

Asi lahenes nii, et kirjutati üles peigmehe ja pruudi venna andmed ning hoiatati, et need jäävad nüüd politsei andmebaasi. Kui pruudi vend vastukaubaks politseinike andmeid teada tahtis, vastati, et nimed on kõigil rinnas ning politseiprefektuuri aadress on Haapsalu, Lossiplats 4 ja et kui abi vaja või mõni probleem tekib, siis astutagu aga läbi.


Ahti Olesk, Haapsalu politseijaoskonna kriminaaltalituse komissar:  Ega siin midagi erilist ei olnud, rutiinne kontroll. Pulmalistest autojuhid kontrolliti üle, kõik olid kained ja kedagi ei karistatud.  Mis teha, vahel tuleb ka pulmarongil oodata. Valesti parkinud autot eest ära toimetada polnud võimalik – õhku seda ju tõsta ei saa. Ja ega signaalitamine siin midagi ei päästa.  Ma olen tänulik oma poistele, et nad väljas olid, ja tänu neile jäi kindlasti nii mõnigi õnnetus ära. See oli raske päev. Saaremaal oli Õlletoober.

Artikkel ilmus 29.juulil 2004