Hannes Rumm kirjutas oma Facebooki kontol, et ta ei tea, kuidas tema kirjavahetus Priit Toobali tööruumidesse sattus. Kapo näitas Rummile 13. jaanuaril 450-lehekülje paksust kirjapakki, mis pärines ajast enne, kui ta asus tööle Euroopa Komisjoni Eesti esinduse juhina.

“Meilipostkastis oli kirjavahetus sajakonna erineva inimesega erinevatel teemadel,” ütles Rumm. “Kindlasti kirjavahetus sattunud Keskerakonna ruumesse vastu minu tahtmist ning rikkudes põhiseaduslikku põhimõtet, mille kohaselt igaühel on õigus tema poolt või temale posti, telegraafi, telefoni või muul üldkasutataval teel edastatavate sõnumite saladusele.”

Rummi kirjavahetuse kaaperdaja isik ei jäänud kauaks saladusse. Selleks osutus sotside ridadest Keskerakonda üle läinud nooruke Ivor Onksion, kes tunnistas avalikult, et materjalid sattusid tema kätte ajal, mil ta töötas Jaak Juske nõunikuna. “Nende materjalide sisu oli ka üheks põhjuseks, miks ta pidas õigemaks sellest erakonnast lahkuda,” väitis Keskerakonna pressiteade.

Ent kummaline on Onksioni avaldus, et “need materjalid vedelesid sotside fraktsioonis laua peal ja neid lugesid kõik, kes seda soovisid.” Jutt on Rummi e-kirjavahetusest sajakonna inimesega, ligi pooletuhande leheküljega!

Jaak Juske ütles ERRile, et Onksioni avaldusest ei vasta mitte midagi tõele. “Onksion lükati tanki, kuna Priit Toobal on sügavalt vahele jäänud konkurendi isikliku meiliboksi häkkimisega,” lisas ta.

Sama väitis ERRile ka Keskerakonna juhatuse liige Ain Seppik: Onksion lükati tanki. Seppiku sõnul on ebatõenäoline, et Rumm ise oma kirjavahetust välja oleks trükkinud. Tõenäolisemaks pidas ta võimalust, et välja trükitud kirjade toomine Keskerakonna kontorisse oli järjepidev tegevus.

Onksion viis oma sõnul materjalid Keskerakonda selleks, et nende ajaleht Kesknädal saaks nende põhjal mõne loo kirjutada. Ühtlasi hüppas Onksion siis Keskerakonda üle.

Keskerakonna fraktsioonis ütles Priit Toobal täna, et kirjade vargus olla olnud Onksioni isiklik initsiatiiv.

Paistab, et “materjalides” ei olnud siiski eriti põnevat komprat, sest mingeid lugusid ei sündinud. Keskerakonna väitel ei kirjutatud artiklit selle pärast, et “Keskerakonnal oli sotsidega sõbralik koostöö”

Peaminister Andrus Ansip ütles BNSile, et peab juhtunut äärmiselt taunimisväärseks. “Ilma privaatsuseta pole vabadust. Sõnumivabaduse rikkumine on ränk isikuvabaduse rikkumine, mis õõnestab meie ühiskonna ja riigikorralduse aluseid ja ma pean seda äärmiselt taunimisväärseks,” ütles Ansip.

Ivor Onksion paistab silma julgete kirjatükkidega, näiteks aasta tagasi Delfis ”Valimisi juhivad kallutatud ajakirjanikud” või tänases Kesknädalas ”Kodukulude röögatu kasv hävitab Eesti keskklassi”.

Sotsist linnavolikogu aseesimehe nõuniku kohal töötas ta kuni 29. septembrini 2011 (ametipalgaga 1068 €). 21. novembril sai temast Tallinna Linnaarhiivi informatsiooni ja teadusliku uurimistöö sektori spetsialist (0,75 osakoormuse tõttu kuupalgamäär 604.50 €). Sellel kohal oli ta kuni 31. detsembrini.