Proua Clinton pidi veetma Eestis kaks päeva. Tema programm oli varem teada, kaasa arvatud see, et visiidi teisel päeval esineb vabaõhumuuseumis esimesele leedile rahvatantsuansambel Leigarid.


Nädalapäevad varem olin helistanud Leigaritele, soojendanud üles vanad tuttavad tantsumängud, muretsenud endale halli­triibulise Martna vesti ja tumesinised püksid, sukad-särgid-värgid. Et Leigarite koosseisus Hillaryga tantsima saada.


Proua Clinton saabus Kolu kõrtsi ja Leigarid jooksid pikas rivis kõrge publiku ette. Paar tantsu tegime ära, siis trügisin kontrabassi ja viiuli vahelt turvaülema Jaanus Rahumägi ja protokolliülema Andres Unga juurde. Et mehed, selline rumal lugu, aga ma nüüd lähen ja võtan emand Clintoni tantsima.


Mõni päev varem, kui visiiti ette valmistav toimkond Leigaritega kohtus, oli ümmarguste prillidega isand USA saatkonnast öelnud leinalise häälel, et I’m sorry to say, aga proual pikk reis selja taga ja mul on teile palve, ärge teda tantsima võtke. Nüüd ütles Unga, et mine-mine! Ja Rahumägi arvas, et järsku ootaks, tuleb mõni lihtsam lugu! Ümmarguste prillidega isik USA saatkonnast oli õnneks eemal.


Sosistasin ühele Leigarile, et olgu ta hea, võtku Marju Lauristin tantsima, tema kindlasti tuleb. (Marju istus Hillary kõrval.) Ja mina kummardan seejärel kohe Hillary ees, ega tal ka sobi tulemata jätta.


Mõeldud, tehtud. Proua Hillary oli algul kergelt kahtlev, aga ma seletasin, et see, mis nüüd järgneb, on kõige lihtsam tants, mis üldse olemas on. Proua tõusis!


I-sa-maa ar-mas, kus sün-di-nud ma, sind ar-mas-tan ma jär-jest ja kii-da-an lau-lu-gaaa. Alguses käiakse mööda ringi, käest kinni, siis tuleb vahemäng. Ema tegi mul-le suure laia põl-le, põll oli pik-ka pael-te-ga.


See on koht, kus noormees võtab neiul ümber piha ja neiu asetab oma käed noormehe õlgadele ja jalalt jalale karates tehakse ringi keskel mõned hoogsad poognad. Kõik edenes suurepäraselt. Vahepeal kaotas Hillary mõlemad oma kingad, aga pärast pani need jalga tagasi.


“Ma olen tihti kuulnud Eesti lauludest ja tantsudest ning laulvast revolutsioonist, aga ma ei ole kunagi mõelnud, et mul endal õnnestub selles osaleda!” Selliste sõnadega alustas proua Clinton mõni minut hiljem oma tervitust ümarlauakohtumisel. Vihm ladises ja mõne koha pealt sadas katus läbi.