Märtsi alguses Tartus Annelinnas toime pandud eriti jõhker kuritegu võinuks jääda olemata, kui riik oleks kurjategijate suhtes tähelepanelikum. Nimelt oleks varem mõrva ja röövimise eest karistatud Pesur pidanud kuni tänavuse detsembrini vangis istuma, selle asemel jalutas ta juba ammu vabaduses, sõlmis sõprussuhteid teiste retsidega ja otsis uusi ohvreid. Nimelt leidsid kriminaalhooldaja ja Harju maakohtu kohtunik Anne Ennok mullu juulis, et Pesur on "paranenud" ja väärib ennetähtaegset vabastamist koos kriminaalhooldusele allutamisega.

Tänavu talvel, 3. märtsi hilisõhtul Tartus Descartes'i Lütseumi lähistel puhkes Pesuri ja kolme mehe vahel sõnavahetus ja rüselus. Konflikti sekkunud Herne lõi üht noormeest noaga rindkerre. Kannatanu jäi ellu vaid tänu õigeaegsele meditsiinilisele abile. Kaks meest põgenesid, Herne ja Pesur asusid neid jälitama ja said kätte. Põgenike appihüüdeid kuulnud ja appi läinud 35-aastasele mehe pussitas Herne surnuks. Kannatanu suri sündmuskohal. Pesurile esitati samuti mõrvasüüdistus, sest ta hoidis kannatanut kinni, kui Herne noahoope jagas.

Politsei pidas Pesuri ja Herne kinni vahetult pärast kuritegu ning kohtu loal nad vahistati. Hernet on varem kuus korda Pesurit kolm korda kohtulikult karistatud. 

Kui otsus jääb jõusse, saab Vladimir Hernest Eesti 38.eluaegne vang. Ühtekokku on eluaegsete hingel ligi 100 inimelu.