Kõik sõitjad peavad kaasas kandma soodustust tõendavat dokumenti!

Pensionär: üle 65-aastastel inimestel pole vaja ühiskaarti osta, tasuta sõidu õiguse tõendamiseks piisab isikut tõendavast dokumendist. Ühiskaardi saab pensionär siiski soovi korral postkontorist tasuta.

Kuni 19-aastane õpilane: olenemata elukohast saab tasuta sõita ainult isikustatud ühiskaardiga. Vajalik on isikut tõendav dokument. Ühiskaardi asemel sobib ka elektrooniline õpilaspilet, näiteks ISIC-kaart.

Täiskasvanud tallinlane: registreeritud elukohaks Tallinn ja isikustatud ühiskaart. Vajalik on isikut tõendav dokument.

Alla kolmeaastase lapse saatja, sügava või raske nägemispuudega isik saatjaga, represseeritu, koolieelses eas/puudega/vanemliku hoolitsuseta laps: ei vaja ühiskaarti. Vajalik soodustust/isikut tõendav dokument.

2. Mida peab tegema mittetallinlane?

Osta pilet ühissõidukijuhilt või soeta ühiskaart, millele saab osta pileti või laadida raha internetis aadressil www.pilet.ee, mobiilisõnumiga või sõidukaardi müügipunktides.

Sooduspilet kehtib üliõpilastele, kolme ja enama lapsega pere vanemale ning raske või keskmise puudega vähemalt 16-aastastele.

Ühiskaarti asendab ka muu isikustatud kontaktivaba kaart nagu näiteks rahvusvaheline ISIC-kaart või Tallinn Card.

3. Kust saab osta ühiskaardi?

Kaheeuroseid ühiskaarte saab 150 müügipunktist: Tallinna ja Harjumaa postkontorid, Maxima, Prisma, R-Kiosk, Autogrilli kiosk, Selver, Spaaper, Stockmann, Tallinna linnavalitsuse iseteenindusbüroo.

Ühiskaardi võib kuue kuu jooksul pärast esimest valideerimist Tallinna linnavalitsuse teenindussaalis tagastada, ostusumma tagastatakse.

Eelmise aasta lõpu seisuga on väljastatud 145 160 ühiskaarti.

4. Kuidas ühiskaart toimib?

Ühiskaart on e-kaart ehk elektrooniline kontaktivaba kaart Tallinna ühissõidukites kasutamiseks. See kehtib ainult koos isikut tõendava dokumendiga.

Enne kasutamist isikusta ühiskaart: tasuta internetis www.pilet.ee ja linnavalitsuse teenindussaalis või tasuliselt ühiskaardi müügipunktis (teenustasu üks euro).

Isikustamata ühiskaardile müüakse täishinnaga pileteid.

Ühissõidukisse sisenedes valideeri [registreeri] tasuta sõiduõigus või e-pilet, viibutades kaarti validaatori [elektrooniline tuvasti] ees. Seade suudab kaarti lugeda mitme sentimeetri kauguselt, seega võib seda hoida ka taskus või kotis.

Kaarti teist korda viibutades saab kontrollida pileti kehtivust ja kaardile laaditud raha jääki.

Sõitude ühiskaardiga registreerimine on liini sõidugraafikute väljatöötamise aluseks.

Pileti saab osta korraga kuni kuuele sõitjale.

5. Kui kaua kehtib vana süsteem?

Kõik vanad paberpiletid kaotasid eile kehtivuse. Nüüdsest saab paberpileti osta üksnes ühissõidukijuhilt.

Praegune ID-kaardi põhine piletite süsteem kehtib 31. märtsini.

Enne 1. jaanuari ostetud ja aktiveeritud 30 päeva kaarte tagasi ei osteta ja kasutamata osa ei hüvitata.

Mobiilipileti võimalus ei kao. Mobiilipileti ostmise loogika jääb samaks, aga isikukoodi asemel saab pileti osta ühiskaardi numbri järgi. Kui seni helistasid tunnipileti ostuks 1322*201*isikukood, siis edaspidi tuleb helistada 1322*laaditava summa kood*kaardi number.

6. Kes kontrollib pileteid?

Kui e-pilet või tasuta sõiduõigus jääb valideerimata, tehakse trahv piletita sõidu eest. Pileteid kontrollib munitsipaalpolitsei.

5. jaanuarini nõustab mupo ühissõidukite kasutajaid ja ametnikud vastavad bussides sõidukorda puudutavatele küsimustele.

Esimesel nädalal on kontrolörid leebemad, kuid mupo palub sõitjatel siiski pilet osta või sõit registreerida.