Eesti vehklemiskoondise raudvara Kaido Kaaberma torkas nädalavahetusel Barcelonas MK-etapil üksteise järel läbi maailma ja Euroopa meistrid, olümpiavõitjagi, ning võitis pärast ligi nelja-aastast vaheaega suurturniiri.

Eesti koondise peatreeneri Boris Joffe sõnul on Kaaberma saavutus väga kõva, sest kohal olid kõik tipud. Venelane Pavel Kolobkov, kes hiljuti veenvalt Tallinna mõõga turniiri võitis, kaotas Hispaanias kohe.

“Eesti vehklemiskoondisel ei lähe praegu hästi, aga Kaido suutis end kokku võtta ja võita,” räägib peatreener. “Ma ise ei olnud Barcelonas kohal, aga need, kes olid ja nägid, ütlesid, et väga kihvtilt võistles.”

Paabo preemia

Ekspolitseinik Helmut Paabo on tõsine tegija. Ei meeldinud seni Tallinna juriidiliste isikute maksumeti direktori asetäitja kohal olnud mehele uute ülemuste pakkumine asuda tööle aste madalamal. Nüüd kasseerib Paabo hüvituseks aastapalga. Väidetavalt 200 000 krooni.

Mida suurt siis ekspolitseinik Paabo kümne kuuga maksuametnikuna korda saatis?  

"Rahulik mees, kellega sai asjadest rääkida," vahendab maksuameti pressisesindaja Aivar Pau Paabo endiste alluvate arvamust.

Vekselbergi munad

Vene ärimees Viktor Vekselberg (45) ostis möödunud nädalal Ameerikast üheksa Faberge'i muna. Vene tsaaridele loodud eriti peente ehete väärtus on üle 1,1 miljardi krooni. Võrdluseks: Äripäev nimetas hiljuti Eesti jõukaimaks inimeseks Tallinki omaniku Enn Pandi, hinnates tema varaks 920 miljonit krooni.

Venemaal pole rikastel head ajad. Mihhail Hodorkovski (Jukos) istub maksupettuses süüdistatuna vangitornis. Roman Abramavoitš (Sibneft) on saanud kõvasti kriitikat, sest kulutab oma miljardeid väljaspool Venemaad. Kuid Vekselbergi press kiitis, sest mees lubas väärisesemed kodumaale tagasi tuua.

Forbesi maailma rikaste pingereas kuulub raudteelase haridusega Vekselbergile 31 miljardi krooniga 147. koht. Enamik rahast pärineb naftakompanii TNK müügist brittidele. Kohaliku ettevõtluse ajalukku kirjutas mees end esimese suure vaenuliku ülevõtmisega: 1994. aastal võttis tema firma oma kontrolli alla Vladimiri traktoritehase.

Juveliir Carl Faberge valmistas tsaaridele ligi 50 muna. Kõige suurem kogu – kümme muna – asub Moskva kremlis.

Tegijad Prussakovi rattaühingust

Prussakovi-nimeline rattaühing (pildil ühingu liider Erko Valk) saab täna Toopeal Eesti Mittetulundusühingute ja Sihtasutuste Liidu (EMSL) aasta MTÜ tiitli ning riigikogu juhataja Ene Ergma sooja käepigistuse.

Mäletate seda kummalise nimega rattaühingut, kes mullu jänkide-brittide Iraagi-aktsiooni eel sõjavastast protestiüritust organiseerida tahtis ja seetõttu üle Eesti kuulsaks sai? Rahulik rohelise eluvaatega ühing jättis toona Eestis ürituse ära, sest ei soovinud olla ühes paadis venelastest märatsejatega. Prussakovlased protestisid Helsingis.

Mainitud aktsioon on murdosa rattaühingu ettevõtmistest. “Me ei aruta, kas see, mida Prussakovi ühing teeb, on õige või vale. Põhiline on, et nad on aktiivsed ja teevad midagi ära,” põhjendab EMSLi juht Kristina Mänd prussakovlaste äramärkimist. Lisaks neile pärjatakse aasta tegijateks Jaan Manitski, Tele 2 ja sihtasutus Pro Narva 

Naine kirjutas maffiast raamatu

Kohta-Järve ajakirjanik Svetlana Loginova tegi ära selle, mida paljud kolleegid on ehk kavandanud, kuid seni tegemata jätnud. Ta kirjutas raamatu Ida-Viru allilmast. “Ma tegelen tööalaselt Ida-Virumaa organiseeritud kuritegevuse uurimisega,” räägib Loginova. “Aga raamatus on kokkuvõttev osa ka kogu Eesti allilma kohta”.

Raamat “Banditskii Ida-Virumaa” on autori sõnul kirjutatud publitsistika võtmes – s.t kõik pisut rohkem kui kümne aasta jooksul toimunud sündmused ja nimed on reaalsed, mitte väljamõeldis. 5. märtsil esitletava venekeelse raamatu trükiarvu Loginova ei ütle, kuid mainib samas, et allilm on juba teinud talle ettepaneku kogu tiraaž ära osta.