Ka kõige kehvemal ajal saab grillipeo ära pidada. Üks odavaim moodus on kasutada liha või kala asemel hakkliha, mis varda ümber kebabiks vormituna saab grillimisel tõeliselt mõnusa maitse. Mingil juhul ei soovita Toomits grillimise juures kasutada süütevedelikku. Selle asemel tuleks ajalehed toiduõliga kokku määrida ja süte alla sättida. Tuulekoridoriefekti annab, kui paned ajalehtede alla veel papptoru, mis majapidamisrullist järele jääb.

Nädala retsept
Priit Toomits

Grillitud hakkliha­kebab kevadise salatiga

4 kebabi

Kebabiks

? 250 g kodust hakkliha (nt Maks ja Moorits)

? 1 muna

? 1 sibul

? 1 küüslauguküüs

? sorts Tabascot

? kebabi maitsestamiseks pipart, soola ja

? vürtsköömenit

Salatiks

? väikese sõrme suurune jupp ingverit

? kollast, rohelist ja punast paprikat

? väiksem punt odravõrseid

? 1 sl oliiviõli

? 1 tl sidrunimahla

? 10 tippsibulat

? 1 sl õli

? 1 sl võid

? 1 tl suhkrut

? 20 türgi oa kauna

? 1 mango viilutatuna

Salsaks

? 100 g purustatud tomateid

? 3 tomati viljaliha hakituna

? 1 küüslauguküüs

? 1 keskmine sibul

? koriandrit

? oliiviõli

? soola ja suhkrut

Valmistamiseks

sega hakkliha hulka muna ja maitseained ning sõtku saadud mass korralikult läbi. Mätsi hakkliha ümber šašlõkivarda ja grilli süte kohal.

Salatisse lõika kõik aedviljad õhukesteks pikkadeks ribadeks. Aseta külma vette ja tõsta paariks tunniks külmkappi. Seistes tõmbuvad ribad kenasti krussi. Enne serveerimist kuivata majapidamispaberil ja maitsesta soola, sidrunimahla ja oliiviõliga. Vajadusel lisa ka suhkrut.

Salsaks haki sibul, küüslauk ja koriander. Lisa tomativiljaliha ja purustatud tomatid, maitsesta saadud segu soola ja oliiviõliga.

Tõsta värsked oad mõneks minutiks soola ja võiga maitsestatud keevasse vette. Seejärel poolita oad pikuti ja kasuta serveerimisel kebabi all padjana. Tippsibulad koori ja prae kiirelt võis, lisa suhkur ning karamellista. Kõrvale säti veel grillitud mangoviilud.

Hea grilliõhtu lõpetamiseks paku sütel valmistatud desserti.

Grillitud maasikad

Vaja läheb

? karp maasikaid

? 6 tera rohepipart

? värske basiiliku lehti

? 0,5 tl tuhksuhkrut

? 1 tl oliiviõli

Valmistamiseks

poolita suuremad maasikad, pipraterad purusta uhmris. Vala oliiviõli maasikatele ja sega kokku purustatud rohelise pipraga. Grilli tuliste süte kohal mõlemalt poolt umbes 3 minutit. Raputa üle tuhksuhkruga, kaunista basiilikulehega ja serveeri koos vanilliga vahustatud vahukoorega.

Veinisoovitus

Teliani Valley Saperavi

Saperavi on vaieldamatult Gruusia kõige tuntum ja hinnatum punane viinamarjasort. ;Tumeda rubiinpunase värvusega jõulise kuiva punaveini aroomis on tunda küpset kirssi ja musta sõstart. Maitsenaudingut võimendab puuviljade ja vürtsise tamme nüansirikkus. Kauakestvas järelmaitses on meeldivalt segunenud küpsed tanniinid, seeder ja vanill.;

Rome Tool, OÜ Dekanter