Mis on TeliaSonera jaoks praegu kõige kuumem teema?
Arengud telekomi alal tervikuna on palavikulised. Siin käib jutt praegu inimeste elude muutmisest. Ja need muutused on fundamentaalsed. Kui 20 aastat tagasi oli sul taskus telefon, millega said helistada, siis nüüd on sul taskus arvuti, millega saad sadu asju teha. Mind hämmastab, mida eestlased oma telefonidega täna teevad. Maksavad parkimise eest ja isegi osalevad valimistel. Rootsis on see ennekuulmatu. Seal on valimised tulemas ja mul on köögilaual valijakaart. Aga ma pole sel päeval üldse Rootsiski!
Millest siis selline IT arengupeetus teie kodumaal?
Ma ka aru ei saa! See on riiklike prioriteetide küsimus. Liitusin TeliaSoneraga kolm aastat tagasi ja oleme siiani missioonil muuta selle firma kultuuri. Paljud küsivad, mis saab telekomifirmadest tulevikus, kas nad surevad konkurentsis Skype’i või Google’i-laadsete tegijatega. Kinnitan, et me ei sure, meie roll on ühendust pakkuda, olgu traadiga või traadita, vahet pole. Peame kolme asja hästi tegema: pakkuma kvaliteetset võrku, maailmaklassi klienditeenindust ja head hinda. Elion ja EMT on Eestis nendelt näitajatelt üle kontserni keskmise.
Tundsite hämmastust selle üle, mida eestlased oma mobiilidega teevad. Mida nad siis rohkem teevad kui rootslased, kui m-valimised välja jätta?
Hämmastav on ennekõike see, kuidas Eesti valitsus on pannud tehnoloogia inimeste heaks tööle. Muus osas teevad rootslased samu asju. Rootsis on mobiilse interneti kasv olnud plahvatuslikumgi kui Eestis. Kui aasta tagasi oli iga kümnes müüdud telefon nutitelefon (multimeediatelefon ehk smartphone – T.T), siis nüüd iga kolmas! Eestis on ka paari aasta pärast pooltel inimestel kindlasti nutitelefonid. Nad surfafad netis või Facebookis, maksavad arveid jne.
Mida teie oma telefoniga teete?
Mina ei käi Facebookis, ma loen mobiilis ajalehti, vaatan aktsiahindu, meremehena huvitun ilmast. Loen ja saadan e-kirju ainult mobiili kaudu. Tavaarvutit vajan vaid selleks, et suure klaviatuuriga on lihtsam teksti sisestada. Aga aktsiaturge ma arvutist enam ei jälgi – liiga keeruline!
Kui teil oleks veel Facebook ja Twitter ka...
Olen juba vana mees. Mu noor naine üritab mind veenda, et Facebook on „süütu“. Aga ma pole kindel, et kõik peaksid nägema, mida ma loen või kirjutan. Ma ei usalda Facebooki!