Streik on radikaalne ettevõtmine ja kuulub siiski töölisklassi survevahendite hulka, loomeinimestelt võiks probleemi lahendamisel veidi loomingulisemat lähenemist oodata kui streik. Mis loomeinimene sa oled, kui viskad päevaks pintsli nurka ja ütled, et kui raha ei anna, siis mina ei maali? Kui raha ei anna, siis pilti ei näita? Kui raha ei anna, siis vat homme ma ei kirjuta ribagi surematuist luuleridadest? Kui raha ei anna, mine koju ja vaata telekat, aga kinno ei saa?

Okei, raha on vähe, 3% kultuurile riigi eelarvest on vähe. Aga palun siis näidake valitsusele rahva kultuurinälga! Avage üheks päevaks tasuta muuseumide uksed, tehke vabaõhukontsert, lugege Tammsaare kuju jalamil luuletusi... Et kõik kultuurinäljased, kellest kuri riik ei hooli, saaks veel enne pikka kultuuripõuda viimast korda vaimutoitu... Las siis valitsus vaatab ja nutab verepisaraid, sest on eesti rahva kultuurita matsideks mutta trampinud ja hääbumisele alla kirjutanud.

Okei, tegelikult ei käi see kultuurieelarve jutt üldse selle kohta, et uut kultuuri juurde ei tehta. Jutt on väga tehniline – katuse remont, teatri remont, muuseumi remont... Puudu 120–150 miljonit krooni... Barclay de Tolly mausoleumi remont... WTF?

Okei, ärme laskume detailidesse. Loomeliitude esindajad on otsustanud, et valitsuse ähvardamiseks aitab üldstreik ja üheks päevaks kultuuri peatamine. Aga te ei ole raudteetöölised, kellele ei tule muud pähe kui viimases hädas rong seisma panna. No paned teatri üheks õhtuks kinni ja nutad. Kas publikuks on sul valitsus või kultuurihuviline? Kellele sa oma kunsti teed? Mitu riigikogulast sul saalis istuks ja seda häda ja viletsust omal nahal tunda saaks? Vaata, kui raudteetööline oma rongi seisma paneb, siis põhjustab ta sellega kapitalistile otsest tüli ja kahju. Kellele sinu streik kahju teeb? Kuna sa streigid riigi vastu, siis ilmselt riigile. Kas ka sina oled riik? Oled.

Mis sildi sa oma muuseumi uksele sellel streigipäeval riputad? Go to hell, Estonia? Aga kus sa kogu selle arutelu ajal olid? Barrikaadidele tuleks ikka enne lahingut koguneda, mitte siis, kui pauk juba käinud.

Palun näita, et sa oled loomeinimene, ja lahenda seda asja natuke loomingulisemalt kui labane mannetu streik.