Eesti Arstide liidu ju ht Andres Kork kirjeldab maailma arstide konverentsi kogetu põhjal, et 52 maalt tulnud arstide esindajate hulgas oli vaid ühe riigi, Uus-Meremaa, esineja seda meelt, et selline keskandmebaasi mudel, nagu Eesti kavandab, on õige tee.

 

Rollide dilemma

HIVi spetsialist dr Nelli Kalikova ütleb, et tema jaoks on keskandmebaasi ja digitaalsesse terviseloosse suhtumine kahetasandiline teema, mistõttu kindlat „poolt” või „vastu” seisukohta on raske välja tuua.
„Kui ma mõtlen nagu HIV-positiivne, kes ei ole kapist väljas ega soovi, et teised tema haigusest teaksid, siis ma olen tsentraalse andmebaasi vastu. Eesti mure on selles, et ükski andmebaas ei pea – nad on augulised, neid saab osta. Kui ma oleksin HIV-positiivne, poleks
mul mingit kindlust, et mu andmed jääksid konfidentsiaalseks.
Kahjuks on Eestis moraalne areng infotehnoloogilisest kõvasti vähem arenenud, tolerantsuse kasv ei jõua avatuse kasvule kuidagi järele.
Teine tasand on arsti tasand. Õppisin omal ajal Peterburis ja meie kursuse lõpetanud töötavad praeguseks üle maailma. Kui ma küsisin e-tervisesse suhtumist oma Iisraelis töötavalt kolleegilt, ei saanud tema aru, mis mul selle vastu saab olla – rohkem infot muudab ju ravimise kergemaks. Tõsi ta on. Kui arst ei tea, et patsient on HIV-positiivne, on tal raske välja mõelda, miks on patsiendil näiteks ajukasvaja või tuberkuloos. On aga HIV-positiivsus diagnoositud, on nende ja paljude muude tervisehäirete tekkimine arusaadavam.
Nii et mulle kui arstile peaks e-tervise andmebaasid meeldima, ent kui ma ennast patsiendi rolli asetan, tekitab see mõte minus ebakindlust.”