Rasedus ja luude hõrenemine
Laste tervishoid algab õige vara – juba embrüonaalses olekus ehk ema kõhus. Loode saab kõik eluks vajaminevad toitained emalt, seega kasvavad piltlikult öeldes ka tema luud ema luude arvelt. Kui ema oma toidusedeli tasakaalustatuse ja tervislikkuse eest ei hoolitse, ei jää laps suure tõenäosusega siiski nälga – terviseprobleemid tekivad emal. Kaude on see aga kahjulik ka lapsele.
Rinnalapse kaltsiumivajadus saab rahuldatud emapiima abil, ent emal tuleb hoolitseda selle eest, et tema organismis kaltsiumipuudust ei tekiks ja luud hõredaks ei jääks.
Õnneks on raseduse ja rinnaga toitmise aegne luude hõrenemine tagasipöörduva iseloomuga – õige eluviisi korral püsivaid probleeme ei teki. Korralik toitumine ja mõõdukas värskes õhus liikumine on võlusõnadeks, mis noore ema tervise korras hoiavad.
Teadusuuringutes on selgunud aga huvitav seos: ehkki rasedus ja imetamine muudavad luid hõredamaks, on kolme ja enama lapse emad tugevama luustikuga ning nende osteoporoosi haigestumise oht on väiksem.
Selgitada võib seda ilmselt sellega, et luud on stressiga harjunud, oskavad end kaitsta ja taastada. Skelett on tõusude ja mõõnade vaheldudes hästi kohastunud, seetõttu kannatavad paljulapselised emad vanaduses luumurdude all vähem.
Mis on osteoporoos?
Osteoporoos on skeleti süsteemne haigusseisund, millele on iseloomulik luude vähenenud mass ja luukoe mikroarhitektoonika häirumine, koos selle tagajärjel tekkiva luude hapruse suurenemise ja luumurruohuga (WHO definitsioon).
Osteoporoosi võib nimetada vaikseks epideemiaks, kuna luude hõrenemine ei põhjusta mingeid kaebuseid enne luumuru teket ja osteoporoosi pole võimalik enne diagnoosida, kui pole mõõdetud luude tihedust. Seetõttu jäävad paljud osteoporoosi juhud diagnoosimata enne, kui tekivad nn haprusmurrud, murrud väga väikese trauma järel.
Allikas: Eesti Osteoporoosi Selts