Meisterlik kokk: Dimitri Demjanov leiab, et Aivar Hanson on temalt ideid pihta pannud ja ehib end võõraste sulgedega. (joonistus Heiki Ernits, foto Vallo Kruuser)

“Inimlikult on mul põhjust solvumiseks,” tunnistab Dimitri Demjanov. Eesti Kulinaaria Instituudi (EKI) asutaja ning restoranide Gloria ja Egoist omanik istub häiritud ilmel oma kontoris.“Aga ma lohutan end, et ju siis olid minu ideed nii head, et neid tasus kopeerida!”
Juba kaks aastat käib Eesti kulinaaria eestvedajate vahel kulissidetagune võitlus selle nimel, kes on Eesti köögi arendamisel orkestri juht ning korjab kulinaariale mõeldud riikliku toetusraha.
Intriigid on pealinna restoraniomanikud kahte leeri löönud. Ühel pool on üksik hunt Demjanov, teisel pool toidunautlejast suhtekorraldaja Aivar Hanson. Hansonil endal küll restorane pole, kuid tema taga seisavad suurim restoranikett Sparkling Group (omanikud Kalev Tanner, Raul Uutmann ja firma Avallone), Pädaste-poisid Martin Breuer ja Imre Sooäär ning teised. Söögikohtade arvu ja mõjukuse poolest kontrollib see seltskond lõviosa Tallinna eliitrestoranide ärist.

Demjanovi meelest on konkurents Tallinna peenemate restoranide vahel mädamaistega, mitte aus ja tervislik nagu Skandinaavias või Lõuna-Euroopas. Eestis ei anna konkurendid üksteisele otse vastu vahtimist, vaid sätivad salaja tagumiku alla "knopkasid", saates näiteks maksuametile anonüümseid vihjeid ümbrikupalkade kohta.
Avalikult sellest tülist ei räägita, teema on täielik tabu. Isegi vilunud PR-mees Hanson keeldub alguses teemat kommenteerimast. Hiljem mõtleb ümber ja kirjutab Ekspressile: "Eesti paremad restoranid teevad omavahel koostööd meeleldi. Demjanov püüab viimasel ajal eemale hoida, moodustada "kategooriat", kus tema oleks selgelt kõige parem."
Demjanov küll räägib, kuid valib sõnu hoolega ja lonksab pikemate mõttepauside ajal vett.

Aastaid seisis Eestis kokakunsti arengu eest Demjanovi poolt loodud Eesti Kulinaaria Instituut. Tolle ridadesse kuulus ka Aivar Hanson.
Kaks aastat tagasi korraldas Demjanov suurejoonelise toidukonverentsi “Food for Future”. Maailma tippkokkade Albert Adria ja Claus Mayeri osavõtul lahati Tallinnas Põhjala köögi arenguid ning sobitati eesti kokakunsti selle raamidesse.
Demjanov oli sõnastanud Eesti kulinaaria arenguvisiooni aastani 2020 ja propageeris seda kõikjal.
Demjanovi sõnul leppis ta Hansoniga konverentsi järel kokku, et edasisi visioone silutakse koos. Demjanov väidab, et ladus kõik oma ideed ja visioonid lauale, ent Hanson sisuliselt kaaperdas need, astus EKIst välja ning asutas konkureeriva Eesti Kulinaaria Assotsiatsiooni (EKA).

Loe edasi Ekspressi tasulisest versioonist

« Avalehele 50 Kommentaari
Loe veel: