Kui žürii kuulutas välja tervisliku toiduaine nimetuse – selle pälvis Tervise Kohupiim Ricotta – oli mõnel inimesel saalis tunne nagu oleks Vastse-Nursi trianglimängijad Ruja ees parimateks rokkariteks tunnistatud.

Vandeadvokaat Ants Nõmper ütleb ELi määrusele tuginedes, et sellise nimega toode nagu Tervise kohupiim ei tohiks poes üleüldse müügil olla. Sõna “tervis” võib nimes kasutada siis, kui on tehtud uurin­guid, mis näitavad, et tootel on mingi organi talitlust tervistav toime. Tervise kohupiima puhul selline uuring puudub.

Sirje Potisepp (pildil, Toiduliidu esinaine) nõustub, et Tervise kohupiim pole läbinud ELi määruses nõutud protseduure, mis lubaks panna kohupiimale niisugust nime. Samas nendib ta, et on liidu asi, kellele auhindu anda. Nimetatud kohupiimakreemi “võib Eestis müüa praegu, ja loodetavasti ka edaspidi”, arvab Potisepp.

Veterinaar- ja toiduamet on teinud Tervise kohupiima tootjale (Põltsamaa Meierei Juustutööstus) ettekirjutuse, et kohupiima nimi tuleb muuta.

Edward-Tuudor ­Sooba veterinaar- ja terviseametist: “Kuna otsest ohtu toode inimeste tervisele ei kujuta, võib laod rahumeeles tühjaks müüa.”

Kohupiima tootja Ago ­Teder lubab, et juulikuus Tervise kohupiima müük lõpeb ja toode saab uue nime.