Briti luure palkas peale Tolkieni ka teisi intellektuaale tööle koodimurdmiskeskusesse Bletchley Parki Buckinghamshires. Vaatamata sellele, et tema nime järele kirjutati märkus "huvitatud", keeldus Tolkien siiski ettepanekust asuda keskuses täiskohaga tööle ning eelistas pühenduda „Sõrmuste isanda" triloogia kirjutamisele.

„Me lihtsalt ei tea, miks ta ei liitunud. Võib olla oli see sellepärast, et me kuulutasime sõja Saksamaale ja mitte Mordorile," naljatas üks GCCSi ajalugu uuriv ajaloolane.

Koodikeskuses töötas teiste hulgas ka kuulus Alan Turing, kes dešifreeris hiljem „murdmatu" Engima-masinate koodi ja oli üldse üks olulisemaid tegelasi elektrooniliste arvutite algupäevilt. Enigma lahendamine võimaldas brittidel sakslaste sõjalist suhtlust pealt kuulata ja edukalt nende allveelaevu põhja lasta, säästes sellega tõenäoliselt Suurbritannia Saksa okupatsioonist.

Hiljuti palus Suurbritannia peaminister Gordon Brown valitsuse nimel vabandust Turingu kohtlemise eest. Nimelt mõistis valitsus omal ajal ta homoseksuaalsuse eest hukka, 1952. aastal määrati talle keemiline kastreerimine. Säärase kohtlemise tagajärjel sooritas teadlane enesetapu.