Õppinud pottsepp-müürsepp, kes veaks mikrobussiga kaupa. Täiskarsklane.

Neli aastat ehitasin Soomes ja Rootsis tunneleid. Aga läksin ise ahneks: 12tunnised rabamised 26 päeva järjest... Tulid tohutud peavalud, väsimus, kuni mind tehtigi lahti. Ja nüüd olen juba pool aastat ametlikult arvel.

Ehitustööd tervis enam ei kannata - aga veaks kaupa, mikrobussiga. Sõidaks ringi, näeks Eestimaad... Unistuste töö! Kui olud paranevad, tahangi oma firma teha.

Mis palka ma tahan? 15 000. Ma tean, et see on Eestis palju küsitud. Aga vähemaga ma ei majanda ennast ära. Kõikvõimalikud laenud... Ja muudele jamadele lisaks tuli ka lahutus.

Mitte et oleks olnud "keegi teine". Lihtsalt - mis mees see on, kellel pole raha ja kes tööd ei tee?

Aga - ma tean, et kunagi tuleb ka helgem päev! Mõtlen positiivselt. Seda ma õppisin Soomes.

Tuleb olla positiivne. Ja tugev.

Helista Tarmole: 50 35 500

Eha Hünerson (47)

Kirju CVga müügiesindaja kindlustusfirmast, mille Eesti haru likvideeriti.

Pidin leppima paratamatusega: teadsin, et töökoht kaob. Tähendab, kohutava pauguga töötus ei tulnud. Samas, ikkagi, sa ei tööta halvasti, aga... Jõuab kohale, et paljud asjad pole sinu juhtida.

Ülikoolis õppisin lühikest aega keemiat. Olen esitlenud kosmeetikatooteid ja parfüüme, olnud raamatupidaja, teinud soomlastele giiditööd. Isegi modell olin!

Praegugi ootan igasuguseid pakkumisi, kuigi kindlustustöös on kogemusi rohkem. Palka vähemalt Eesti keskmist. Mul on kolm last, miinimumiga leppida ei saaks.

Muidugi, kui ma passi vaatan, siis on selge, et ega tööks enam õieti ei sobigi. See onmeie ühiskonna viga - eelistatakse noori, mitte kogemust.

Samas, näete: reedel sain töölt lahti, ja esmaspäeval juba võtan arvele! Ennast haletsema ma igal juhul ei hakka. Ja jooma ka mitte! (Naerab.)

Helista Ehale: 58 010 622

Sergei Valušev (22)

Robootikainsener, kelle jaoks ei ole Eestis tööstust.

Õppisin Moskvas elektroonikat - seadmete ehitamine tarkvaralahendustele. Selline haridus läheks asja ette Jaapanis, aga Eestis? Robootikatööstust siin ju sisuliselt ei ole.

Võiksin minna Venemaale, aga siis tuleks ka elamine otsida ja... Pole niisama lihtne.

Väiksemaid otsi leiaks seal tutvuste kaudu praegugi. Aga mina tahaks midagi püsivamat.

Proovisin FIEt - omad miinused. Käisin ka ehitusel lammutamas ja puurimas - töö sai otsa.

Viimased rahad on kõik tulnud mustalt.

Ega tegelikult ka ei taha teha asju, mida ei oska. Läheb midagi viltu, ja firmal on minu pärast jamad kaelas. Nii et ikka elektroonika, ka tellimuste peale.

6000-7000 krooniga kätte tuleksin toime. Kuigi, mul on sajatuhandene laen - tööriistade ja muu ostmiseks - ja sellest paari­kümne tuhande eest tasumata makseid...

Helista Sergeile: 50 84 719

Moonika Brezgina (34)

Kõrgharitud turismitöötaja ja kogenud administraator. Psühholoogiahuviline.

Töötasin Nukuteatri kohvikus, kuni hiljuti leping lõppes. Mõned aastad tagasi olin samuti 2-3 kuud töötuna arvel, kuni sain kaubamaja infolauda. Nii et päris uus asi see minu jaoks ei ole.

Administratiivtööd tunnen hästi, seda võiksin teha. Aga uurin huviga ka ümber õpet: meditsiini, kosmetoloogiat. Psühholoogiat, kus mul juba on mitu täiendusdiplomit. Nii et karjuv klient mind verest välja ei aja!

Mõtlesin isegi sügisel Tartu ülikooli astuda - psühholoogiasse -, aga pank ei anna laenu. Turismiõpingute ajal juba võtsin, sellepärast.

Kasvatan üksi kahte last, käivad heas Eesti koolis ja muusikakoolis - et nendega Tallinnas normaalselt ära elada, oleks 15 000 miinimum.

Praegu müün A-terminaalis suveniire: mõnikord 300, teinekord ainult 100 või isegi 30 krooni päevas...

Helista Moonikale: tel 52 37 885

Aaro Pangsepp (40)

Eriagregaatpinkide manipulaarseadistaja. Punkt. Tõstukijuhi paberitega.

Minu keskeri-kutsetunnistus kõlab keeruliselt, tõesti. Aga olen olnud Punases Koidus remondilukksepp, valvesüsteemide paigaldaja, viimases otsas ka laomees ja autojuht.

Mõni kuu tagasi tulin ise töölt ära, sest tööd lihtsalt enam ei olnud! Nüüd on mõn el vestlusel pakutud 25 krooni tunnis - ikka jube vähe.

D- ja C-kategooria on taskus, nii et võiksin tulla Tallinna piires autojuhiks või laomeheks, puhast kasumit ikka vähemalt 9000. Elukaaslane pole ka kindla töö peal, korterilaen kaelas, väikest viisi toetan ema - ega vähemaga hakkama ei saaks.

Eks ta hirmutav on, kui võlg kaelas, aga tööd pole. Enesetunne on raske.

Helista Aarole: 56 282 777

Anne Mesilane (58)

Koolitatud kaubandustöötaja, vene keel korralikult suus. Staažikas lasteaiakasvataja.
Mind koondati aprillis. Ei saanud isegi katseaega ära olla, klienditeenindajana. Öeldi: peab kokku tõmbama. Ja kes viimasena tulid, need esimesena lähevad.

See pole esimene kord. Kunagi arvel olles läbisin täienduskoolituse puhastusteenindajana - riiklik eksamgi on sooritatud, võiksin igal pool Euroopa Liidus töötada!

Olen ka vabrikus villa kedranud, ja vaibatehases liinil. Aga kõige meelsamini jätkaksin klienditeenindajana Harjumaal. 6000-7000 krooni kätte võimaldaks ära elada - kuigi sobib ka kokkuleppeline palk. Olen lesk, aga kodus remont pooleli, pangalaen kaelas. Lapselapsi tahaks ka toetada...

Tööturaha veel mõnda aega jookseb, aga see on väga väike. Ja pensionile veel ei saa... Hirm tuleviku ees on ikka kogu aeg. Just rahapuuduse tõttu.

Helista Annele: 52 85 792

Toivo Laariste (56)

Tegi 30 aastat Tallinnas ventilatsioonitöid, kuni koondati.

Ega ma muud tööd peale ventilatsiooniasjade ei olegi eriti teinud. Ja teeks ka edasi, siinsamas pealinnas.

Teisest küljest, jõudu mul on, load ka taskus! Nii et sobiks ka lattu või autojuhiks. Palka puhtalt kätte 10 000.

Kohe järgmisel päeval pärast koondamist hakkasin uut kohta otsima. Pere tuleb ära toita.

Naine käib küll natuke tööl, aga ma olen ikkagi pereisa. Eks see on täiesti uus olukord - kui peaks nüüd pensionini töötuks jääma, ei kujuta ettegi...
Aga ei. Säilitan positiivse meeleolu. Loodan, et minu valdkonda on ikka mehi vaja.

Helista Toivole: 558 26 38

Renee Limbach (24)

Nelja-aastase staažiga müügi­esindaja - aga töötanud isegi tapamajas.

Mõnda aega olin tõesti Talleggi tapamajas koristaja. Noh, iseenesest kõike ju võib. Aga selline asi poleks küll teist korda emotsionaalselt vastuvõetav! Pigem huvitaks selline loovam ja liikuvam töö Harjumaa piires, näiteks ürituste korraldamine. Samas, kui läbida koolitus, võiksin olla kas või bussijuht...

Tunne on veider: esmakordselt töötu, ei teagi, mis saab. Noor mees, tüdruk olemas, äsja kolisin Tallinna. Aga mis elamist sa siin muretsed, kui tööd ei ole?!

Nii et tahaks midagi kindlat ja püsivat, ja näiteks 10 000 kätte.

Töö lõppes reedel, aga CV ripub aprillist portaalides. Samas, ühe pakkujaga vestlesime ja paluti meiliga saata ideid müügivõrgu ehitamisest. Ja rohkem ühendust ei võetud!

Tuli välja, et firma kogubki niimoodi ideid: paluvad tööotsijal saata, panevad kõik kirja ja pärast enam ühendust ei võta!

Helista Reneele: 52 56 110

Pille Aid (58)

Õppinud müüja ja kogenud köögitööline, kes sai välismaa tööandjalt tünga.

Eelmise aasta augustini olin Tallinnas Kosmose kino vastas kohvikus, mida haldasid it aallane ja soomlane. Kohvik läks remonti - aga selle käigus "kaotas" soomlane ka minu tervise- ja koolituspaberid!

"No ei leia, ei leia," seletas ta, kuni lõpuks: "Ära enam helista, ma lähen ära välismaale!"

Sellest ajast olengi tööta. Veidi hiljem murdsin hüppeliigese, nii et tervet päeva praegu ühe koha peal ei seisa. Ja nüüd ­uurin igasugu pakkumisi. V&ot ilde;in ka koristada, nõusid olen pesnud...

Ma olen positiivne inimene. Kuidas mulle kaupluses meeldib! Aga praegune olukord ajab rasked mõtted pähe: hommikul aknast näed, et teised sõidavad bussiga tööle, aga endal pole kusagile minna...
Kui saaks midagigi teha!

Helista Pillele: 58 300 283

Kuldar Tuuksam (19)

Koolitatud automaaler, kellel algab kohe täienduskoolitus kokanduses.

Ma olen meeleheitlikult igale poole kuulutusi pannud. Lihtsalt kõikvõimalikes kohtades on üleval! Mõni on korra helistanud, aga tõsiseid pakkumisi pole tehtud. Ääretult raske on praegu midagi leida.

Pikemalt edasi õppida ma ei saa, sest ka vanemate seis on raske. Tuleb raha teenida.
Paar aastat olin Viljandis restoranis, kokkamine mulle meeldib! Turvamehetöö on tuttav, bussipargis olin öövalvur, turismitalus on töötatud, autojuhiload ka olemas, see meeldiks väga...

Töölt ära tulin tegelikult omal soovil. Tahtsin korralikku lepingut. Nüüd võiksin 7000-8000 krooni eest Eestis ükskõik kuhu tulla, kuigi ­eelistaks Harjumaad.

Põhiline, et saaks midagi püsivat. Vanematel on keeruline mind aidata, tahaks ise peavarju ja söögi välja teenida.

Helista Kuldarile: 55 974 475