MIDA LAPSED ISE TAHAVAD?
9aastane Mia: „Tahaksin perega mere äärde minna. Kui on soe, siis saaks ujuda, muul ajal saab lihtsalt mängida."

3aastane Elisabet täiendab: „Sinna mere äärde tahaks, kus on mänguväljak."

10aastane Raimond: „Mina tahaks soojale või külmale maale - kaugele maale. Telgiga oleks äge."

9aastane Gren: „Tervishoiumuuseu-misse võiks täitsa minna. Igasuguseid asju saab seal vaadata ja proovida. Ükskord olen käinud, läheksin veel."

8aastane Sofia: „Ma tahaks lihtsalt kuskil mängida. Kadrioru mänguväljak on täitsa hea. Üksi sinna ei lubata mul minna."

14aastane Oskar: „Sinimägedes võiks käia, koolis rääkisime lahingutest, mida seal peeti. Ja metsavendade punkreid tahaks ka näha."

12aastane Liisa-Lotta: „Telkima! Ükskõik kuhu."

RMK puhkekohta telkima
„Meil on koos ühe teise perega saanud traditsiooniks iga-aastane kolmepäevane puhkus mõnel RMK puhkealal," räägib nelja lapse ema Kättlin Küttis. Minnakse ka sel aastal, kuigi pere noorim neiu sai äsja alles ühe kuu vanuseks.
„Meie lapsed on sünnist saati harjunud matkama, telgis magama, õues lõkke peal vorste küpsetama või kaasaskantaval gaasipliidil valminud pannkooke vabas looduses nautima. Alati on meil kaasas sulgpallivarustus vms sportlik mäng, ent tihti jääb see isegi puutumata, sest lastel on metsas palju avastamist."
RMK puhkealad on viitadega hästi märgistatud, seal on korralikud lõkke-kohad koos valmis pandud puudega ja tel-kimisala. Mõnel pool on olemas isegi vä-likäimla, puukuur, mille lakapealsel saab ööbida, kui telki pole või vihm liiga jõuliseks muutub, ning metsaonnike peatumiseks - kuidas kuskil. Enamasti asuvad puhkekohad veekogu läheduses ning nende kõrval on kohe ka metsa- või matka-rada.
„Oleme päeval teinud väikese matka koos piknikuga, õhtul telkinud," räägib Kättlin. „Meenub tee peal leitud metsajär-veke oma pruunikat värvi väga sooja veega. Ka kõige pisem sai mõnusa suvise supluse. Ja see kõik on tasuta! Ainus reaalne lisakulu on autokütus, olenevalt sihtkohast. Matkamine on hea võimalus olla eemal internetist ning nautida kvaliteet-aega lastega."
Kogenud telkijad soovitavad lastega metsa minna pigem nädala esimesel poolel, sest siis on rahvast vähem ja lootus saada üks mõnus plats täiesti endale suurem.
Kes soovib, võib RMK kodulehe kaudu broneerida perele hoopis ööbimised tillukeses metsamajas, näiteks üheksat inimest mahutava Päikeseloojangu metsamajas Põlvamaal Räpina-Värska puhke-lalal - elamus on garanteeritud.
Kuhu võiks minna?
Abula telkimisala Saaremaal, Hülkari puhkekoht Naissaarel, Kauksi rannametsa telkimisala Peipsi ääres, Paukjärve tel-kimisala Harjumaal ja Purekkari telkimis-ala Pärispea poolsaare tipus - Eesti kõige põhjapoolsem telkimisala.

Muuseumisse vilu ja vihmaga
Muuseum pole ammu enam igavuse sünonüüm - enamikus saab nüüd ühteist ise järele proovida, midagi meisterdada, arvata, täiendada, viktoriinis osaleda, joonistada või lihtsalt mängunurgas mängida. Tasub teha eeltööd. Muuseumist on saanud interaktiivne meelelahutaja ja paljud neist on osanud end atraktiivseteks muuta ka lastele. Pidevalt toimub mõni teema-või perepäev, näiteks Tallinna loodusmuuseum korraldab juunis kaks „Botaanilist retke Matsallu", kuhu pääseb muuseumi-piletiga. Jälgi kodulehte!
Minna võib ka Tallinnas tervishoiumuuseumisse või ajaloomuuseumisse, kus on alatasa mõni põnev näitus üleval. Muidugi tasub külastada lastemuuseume, näiteks Miia-Milla-Mandat pealinnas või Ilo-ni Imedemaad Haapsalus. Lisaks on valikus kõikvõimalikud keskused: Jää-aja keskus Jõgevamaal, Vastseliina linnuse aja-lookeskus, Narva linnus koos oma kuulsa Põhjaõuega, kus alatasa midagi toimub, jt. Kui sellistes suurtes kompleksides võivad (aga ei pruugi) piletihinnad ikka vägagi karvaseks kiskuda, siis muuseumides saab tavaliselt hakkama üsna ökonoomselt. Kehtib ka terve hulk soodustusi, kord nädalas pääseb sisse tasuta.
Kuhu võiks minna?
Tallinnas Suurgildi hoones ajaloomuuseumi näitus „Lapsed ja sõda" (lisaks põnev sisehoov), meremuuseum Paksu Marga-reta hoones, Kalevipoja muuseum Kääpa külas Jõgevamaal, Kihnu muuseum, Juhan Liivi muuseum Alatskivil, Palamuse kihelkonnakoolimuuseum, Vene vanausuliste muuseum Kolkjal Peipsi-äärse vallas, Soera talumuuseum Hiiumaal, Eesti sõja-muuseum Tallinnas (kindral Laidoneri muuseum), Sinimägede muuseum, Järvakandi klaasimuuseum jpm.