On see stagnaaja lugu tõde või mitte, liberaalne suhtumine õpilastesse on Hugo Treffneri gümnaasiumile iseloomulik olnud.

Uus ärkamisaeg: direktor Helmer Jõgi annab abiturientidele õhtuseks koolia jalehe tegemiseks oma kabineti võtme (kabinetis oli arvuti) ja mainib: “Võite suitsetada!” Õpetaja võtab õpilast isiksusena.

Birgit Oidram (12D): “Õpetajad ei keera õpilasele kunagi selga.”

Klassi ette astus kiitsakas, kõrge laubaga noormees ja hakkas bravuurselt Vana-Rooma riiki kiitma. 1955 lõpetanud klass (viimane poistelend) ristis meeldiva ajaloopraktikandi Caesari järgi Juliuseks, nii kutsuvad nad Lennart Merit tänaseni.

Head õpetajad, meesõpetajad, tõhus side nurga taga asuva Tartu Ülikooliga, see on Treffneri joon.

Eesti Panga direktor Vahur Kraft (lõpetanud 1979): “Treffnerit on juhtinud pühendunud ja oma olulisust tunnetavad vana hea kooli direktorid, kelle järgi joondusime.”

Krafti-aegset direktorit Laine Raudseppa on väga kiidetud, et ta lollakate korralduste laviinis ise lolliks ei läinud. Tartu koolide sotsialistliku võistluse tabelis oli tolleaegse nimega Tartu 1. Keskkool eelviimasel kohal (viimane oli 2. Keskkool, praegune Miina Härma kool).

Akadeemik Pavel Bogovski (lõpetanud 1937): “Direktor Konstantin Treffner paistis silma sellega, et valis kooli kõrgel tasemel õpetajad.”

Ole koolis, millal tahad

Kooli kasuks töötavad müüdid. Juba president Pätsi ajal algas legendi loomine, kui Konstantin Treffner korraldas 1933 kooli 50. sünnipäeva. Ideoloogilist identiteeti otsivas riigis sai sellest suursündmus.

Nõukogudeaegses koolis lõi direktor Allan Liim Tammsaare-müüdi, kool sai Tammsaare nime, Mauruse (Treffneri) koolist oli olemas suurepärane raamat, "Tõe ja õiguse" teine osa. Vargamäe Indreku jumalas kahtlemine Mauruse majas sobis nõukogude aja ja matemaatika-füüsika kallakuga.

Kirjanik Jaan Kaplinski (lõpetanud 1958): “Meie kooli legend on kaunisti Maurusega haagitud, kuigi kool oli ju mujal ja järjepidevust nagu õieti ka pole. Aga olgu peale. Minu meelest on Treffneris olnud eri aegu ja eri vaimusid. Minu ajal oli kool kaunis oma näota, aga mingi kalduvus täppisteaduste poole ehk oli siiski. Nüüd näikse see olevat süvenenud ja teadlaste pere saab Treffnerist vist korralikku täiendust.”

Kristjan Pajusalu (11B, olümpiaadidest osavõtja): “Suhtumine on selline, et kõigepealt olümpiaadid, koolitöö on teisel kohal. Lubatakse koolimajas olla siis, kui tahad.”

Heas mõttes hull õpetaja

Pavel Bogovski juhtis vanas Treffneris kõrgel tasemel draamaringi –  koolis on alati teatrit tehtud.

Postimehe toimetaja Vahur Kalmre (lõpetanud 1974, koolitrupi “To be or not to be” eestvedaja): “Et oli erikool, tulid sinna lahtisema peaga inimesed, kes huvitusid mitte ainult kvantmehhaanikast ja sinusoididest, vaid olid ka kõiges muus aktiivsed.”

Pille Rinne (10D): “Kogu aeg toimub midagi. Õpetajad ei pea aega raiskama, et selgitada, miks koolis ollakse.”

Kristjan Baikov (10C): “Kooli sisekliima on suhteliselt ainulaadne. Selle määravad õpilased.”

Füüsikaõpetaja Madis Reemann (28. õpetamisaasta samas koolis): “Helgi Tering on heas mõttes hulluks läinud. Tal on neid truppe mitmeid.” Õpetaja Tering juhendab draamahuvilisi tänases Treffneris.

Madis Reemann (loob juubeli puhuks füüsikakabinetis korda): “Vaatamata oma kuulsusele pole Treffnerist saanud eliitkooli. Aga oht on. Järjest paremad õpilased, järjest suuremad nõudmised. Kui üks neid ei täida – skandaal. Liberalismi eest tuleb võidelda.”

Arstitedlane Maido Sikk (lõpetanud 1955): “Arvutasin välja, 88 protsenti meie poistest sai kõrghariduse. Treffnerist tuleks taas teha poistekool.”

Õppealajuhataja Aime Punga (Treffneris läheb 27. tööaasta): “Riigieelarvelistel kohtadel õpib 77 protsenti eelmise aasta lõpetajatest, üldse jätkab kõrgkoolides õpinguid 96 protsenti.”

Madis Reemann: “Tuleb uut direktorit Ott Ojaveeri tunnustada, ühegi õpilase saatust ei otsusta üks närune ametnik, kõik arutatakse kollegiaalselt läbi.”

Üks kena arhitektuuriga hoone ainulaadse Jaani kiriku kõrval. Hugo Treffneri gümnaasium. Edukas küll, aga selle edu juurde pole tekkinud ülbust.

Aasta õpetaja 2003 Madis Reemann Treffneri aatriumis: “Meie õpetajad on väga tõsised, nende tahtmises tööd teha pole mingit kahtlust.”

Juhani Püttsepp (lõpetanud 1982)