Kõige lihtsamalt öeldes on tselluliit aine­vahetushäire, mida põhjustab rasva ja teiste ainevahetusjääkide kuhjumine naha aluskudedesse. Kui nahaalusesse sidekoesse koguneb liiga palju rasva, jääkaineid ja vedelikku, moodustuvad neist vee-, rasva- ja jääkainete tühimikud, mis paistavad nahapinnal inetute mügarikena. Sellised kobarad on võimelised paisuma kuni viiekümnekordseks ning ummistavad vere- ja lümfiringluse, takistades organismile omast normaalset toite- ja puhastusprotsessi. Suurimad vaenlased organismi loomulikule võimele mürke kehast väljutada on kofeiin, alkohol ja nikotiin.

Tselluliidi üheks peamiseks põhjustajaks loetakse naissuguhormooni östrogeeni, mis mõjutab jääkainete kogunemist ja rasva ladestumist kehasse. Mida vanemaks saame, seda vähem liigume, võtame kaalus juurde ja meie nahk muutub õhemaks. Selle tulemusena rasvarakud suurenevad, naha­alused koed venivad välja, vereringe aeglustub, järjest rohkem vedelikku jääb organismi kinni ning tselluliit muutub õige pea suureks probleemiks.

Ekslik on arvata, nagu oleks tselluliit ainult ülekaaluliste probleem. Uurin­gute järgi esineb seda 80 protsendil naistel ja kehakaal ei mängi siin mingit rolli. Isegi supermodell Tyra Banks on öelnud, et on hädas tselluliidiga. Ennast näljutades ja drastilisi kaalumuutusi läbi viies ning sellega oma sidekudet venitades ei pruugi tselluliidist lahti saada, vaid hoopis organismile pöördumatult viga teha.

Mida teha?

Kõige silmanähtavamalt saab tselluliiti vähendada ilukirurgia abil, ent ka rasvaimu ei eemalda seda lõplikult ning vähenenud sentimeetritest hoolimata võib nahapind olla pärast mügarlikum kui varem. Rääkimata sellest, et elustiili muutmata on eemaldatud rasvarakud kiired tagasi tulema.

Kindlasti ei tohi alahinnata kõikvõimalike kuivharjamiste, massaažide, sealhulgas lümfi- ja vere­ringet ergutavate massaažide toimet. Samuti sisaldavad kõikvõimalikud salongiprotseduurid enamasti lisaks maskidele ja mähistele massaaži, mis paneb kehamahlad liikuma ja sunnib jääk­ained väljuma.

Ainult trenniga tselluliidist lahti ei saa! Trenn küll parandab vereringet, aitab väljutada organismist liigset vedelikku ja pingutab muskleid, aga tselluliidist lahtisaamiseks tuleb muuta elustiili. Süüa tervislikult, teha trenni vähemalt kolm korda nädalas tund aega järjest. Rasvad ja probleemsete kohtade kühmuline apelsininahk kaob ainult pikaajaliselt, mõõduka koormuse ja katkematu treeningu tagajärjel. Õigesti valitud koormusega trenn tühjendab rasvarakke rohkem kui dieet.

Kõige lihtsam ja käepärasem viis tselluliidiga võitlemiseks on tselluliidi­kreemid. Kreemide ülesanne on toimida paikselt ja hoida nahaaluses koes head verevarustust, et keha tuleks jääkainete väljutamisega paremini toime. Juba üksnes see, et kreemi määrides end masseeritakse, mõjub tõhusalt. Enamasti sisaldavad tselluliidikreemid kofeiini ja alkoholi ehk veresooni laiendavaid toimeained või toimeaineid, mille imendumiseks peab seda pikemat aega nahka hõõruma, et tekiks soojusefekt. Tselluliidikreemi teeb kalliks mitme­suguste toite- ja toimeainete rohkus ning kvaliteet.

Tõsisemate tselluliidiprobleemide korral tasuks aga kindlasti nõu pidada meedikust asjatundjaga, kes oskab hinnata probleemi ulatust, aitab koostada pikema ravikava ja annab nõu koduseks hoolduseks. Ravi peab haarama kogu keha ja sellepärast oleks mõistlik seda alustada salongis aparaadihooldusega, millele siis omakorda võiks järgneda kodune hooldus tsellu­liidikreemiga.

Fakt on see, et üleöö tselluliidist lahti saada pole võimalik! Võitlus on pikaajaline ning elukestev protsess, mis koosneb tervislikust toitumisest, sportimisest, massaažidest ja kehaprotseduuridest ning tselluliidikreemide kasutamisest.

Garnier Bodytonic 250 ml (72.–) kehapiim sisaldab merevetikaekstrakti ja füto-kofeiini, mis pinguldab nahka ja parandab toonust. Mõnusalt värske lõhnaga, imendub kiirelt ega jäta nahka kleepuvaks.

Avon Cellu-Sculpt 200 ml (139.–) kerge ja kiiresti imenduv kreem on meeldivalt värske lõhnaga ning sisaldab väga tõhusaid toimeaineid: viirpuuviljade ekstrakti, pronks-lutiklille ja kofeiini. Masseerimisotsikuga tuub aitab teha tõhusat massaaži, mis turgutab vereringet ja viib jääkained kehast välja.

Kibio Body Firming Gel 150 ml (460.–) nahka pinguldav ja siluv kreemjas kehageel lõhnab rohelise tee ja piparmündi järele ning sisaldab erilist looduslike toime­ainete kompleksi, mis aitab figuuri parandada ja kaunimaks muuta.

Pythomer Complete Reshaping Body Care 150 ml (548.–) sisaldab kontuurivaid, siluvaid ja trimmivaid toimeaineid, sealhulgas erilist Pythomeri patenteeritud mereveekontsentraati, mille toimeained aitavad lagundada rasvarakke.

Oriflame Perfect Body kolmest tootest koosnev tselluliidihooldusprogramm: rasvkude lõhustav kehakoorija 200 ml (239.–) valmistab naha tselluliidivastastele toodetele ette, tselluliidivastane päevageel 150 ml (279.–) trimmib nahka ja intensiivsed tselluliidivastased öised ampullid 14 x 10 ml (459.–) parandavad naha tekstuuri.

UUS! Fleurs Expert Cellulite tselluliidivastane kreem-geel 150 ml (589.–). Tänu metsikust lootosest saadud erilisele ekstraktile kaitseb kreem naharakke oksüdatiivse stressi eest ja takistab rasva kogunemist. Ainevahetuse kiirendamiseks ja jääkainete paremaks väljutamiseks on lisatud kofeiini. Saadaval Tallinna kaubamajas.

Collistar Intensive Anticellulite seerum 200 ml (673.–) toimib rasvarakke stimuleerides sarnase mehhanismiga nagu ultraheli – desaktiveerib rasvarakud ega lase neil suureneda. Kiirendab rasvade lõhustumist. Spetsiaalsed silendavad ja trimmivad koostisosad on kehakontuure salendava efektiga.

Matis ToniSlim 200 ml (721.–) professionaal­ne ja efektiivne tselluliidihooldus saledama välimuse ja pingul naha saavutamiseks. Piirab rasvasäilituse teket, aeglustab rasvarakkude kasvu ning muudab apelsinikoorenaha taas siledaks ja tõstab toonusesse.

Clarins High Definition Body Lift 200 ml (758.–) stimuleerib nahakudedest üleliigse rasva väljutamist ja takistab rasvade ladestumist, mis on üks peamine tselluliidi tekke põhjus. Silub, niisutab ja toidab nahka. Parima tulemuse saavutamiseks kasuta spetsiaalset Clarinsi pealekandmistehnikat (vt pakendis olevat juhist).

Shiseido Body Creator Aromatic Sculpting Concentrate 200 ml (941.–) on tõhus ja kontsentreeritud toimeainetega tselluliidi­kreem, mis tänu uuendusliku SLM-aroomkooslusele aitab rasvu lagundades vabaneda üleliigsest rasvapolstrist, vähendada tselluliiti ning kahandada vööümbermõõtu.

Dior Svelte Reversal 200 ml (958.–) tselluliidigeel stimuleerib rasvade lagundamist ja organismist väljaviimist. Vähendab rasvarakkude mõõtmeid ja tänu ainulaadsele biotehnoloogilisele aktiiv­ühendile Peptamide 6 muudab alles tekkivad rasvarakud nahka pinguldavateks rakkudeks.