Leidis ilusa ja targa naise (Kristiina) ja on talle pikki aastaid truu olnud. Ei tema pole kellegi teisega mehkeldanud, nagu siinmail laialt kombeks on. Vaata mis nurga pealt tahad, Kägu seisab õigluse eest niisama kindlalt kui Tõnisson - iial ei lase ta kedagi võõrast oma õue peale kaklema. Selliseid, ma ütlen, otsi tikutulega!

No vaat. Ja nüüd tuli Kägul tore mõte, et hakkaks külavanemaks, edendaks maaelu, teeks ilusat Ihasalu kanti veel kaunimaks. Suurepärane idee!

Aga tahad sa midagi head korda saata - kohe on kisa ja näägutamine lahti. Nüüd kostab haige pirin (see kajab Tallinnani välja), et Kägu käinud mööda küla ühe juurest teise juurde, viinud head-paremat ja rääkinud, et kui valimine tuleb, valitagu teda. No halastaja vägi - nii see valimine ju käibki! Kuidas sa muidu valida saad, kui sa ei tea, keda sa valima pead!

Ja mis head-paremat! Viisakas inimene ei tulegi kunagi tühja käega.

Kade jutt, muud ei midagi! Keda sel Kägul nii väga vaja on moosida! Mõelgu külarahvas ise ka, missugune väärt mees nende keskel elab.

Kust sa veel paremat külavanemat saad! Ei saa! Never!

No ja siis tulnud valimistepäev kätte ja Kägu võitnud ühe häälega.

Oi neid hädasid, mis siis kõik üles loeti ja Kägule pahaks pandi!

Kõigepealt - Kägu sokutanud omaenese naise koosolekule protokollijaks. No helvettimainen aika, nagu ütleb soomlane! Mida sa, külamees, pirtsutad! Mida sa kardad! Teine on maad ja ilmad läbi käinud, riiki juhtinud ja terve Euroopa heade ideedega üle külvanud. Ilma temata oleks väike Eesti siiamaani maailmas nagu könn. Tal on ilus selge käekiri, rumalaid sõnu üles ei kirjuta. Tantsib nagu ime! Lase protokollib!

Aga ei! Külamehele ei kõlba! Temal vaja haukuda!

Ja ega kadeda hala sellega ei lõpe. Kägu olla kellegi võõra autosse tirinud ja valima vedanud - kellegi, kes tegelikult valida poleks tohtinud, sest ta pole kohapeal sisse kirjutatud.

No kuulge, kah nüüd asi. Küll ta jõuab end ka sisse kirjutada, kui õige aeg käes!

Ja veel üks asi - nimekiri pandud lukku enne, kui mõni õel Kägu vastane veel kohale sai. No hakanud varem tulema, kes see jaksab su järel oodata, täiskasvanud inimesed!

Ei no selline hala, et piinlik isegi rääkida. Nii palju siis on nüüd uut, et tehakse uus valimine. Saab siis imet näha, kuidas see läheb.

Aga juba sosistatakse, et suured saksad ka mängu tõmmatud. Räägitakse, et Kägu tuleb sellepärast külavanemaks panna, et siis saab maad ja metsad maha müüa. Ja igasugu valskust teha, mida tegelikult teha ei või. Maaklerid ja ärimehed ja kõrged parteimehed ja kes kõik ühes pundis. Lähevad Ihasalu metsad kõik eelarve katteks ja asi vask.

No mida selle kõige peale ütelda? Tühi jutt. Paras tagumik tuliseks teha niisuguse jutu eest! Kägu vedas aastaid üksi Olümpia hotelli nagu härg raske adra ees. Käis ise linna peal mangumas, et keegi tuleks ja majas mõne toa rendiks, pakkus pooltasuta oma äri alustajatele butiigipinda. Ja oleks ta ühe sendi kunagi sealt oma taskusse sokutanud. Vanajumal ka punastaks sellise jutu peale!

Mina soovin Raimole jõudu ja pealehakkamist. Ja nendele, kes igasugu juttusid räägivad, ütlen: vaadake selle mehe silmadesse - sellel mehel ei tule unes ka paha mõte pähe!