Tüdrukuteajakirja peod toimuvad kord paari kuu tagant. Iga pidu algab õpetliku filmiga. Sel korral annab Ameerika noortekas "Lizzie McGuire" vaatajatele lootust, et igast lihtsast koolitüdrukust võib saada staar. See on ka kogu õhtu läbiv teema. 

Hoolega otsides leiab kinosaalist ka mõned poisid, täpsemalt viis. Tagumises reas arutavad umbes 13aastased tüdrukud, kuidas 98aastane miljardärist vanamees sekspomm Anna Nicole Smithi sängis hinge heitis.

Sponsornänn ei lõpe

Filmi lõppedes voolab mass kõrvaluksest ööklubisse Hollywood. Ukse peal saab iga tüdruk kingikoti. Salkadesse kogunenuna uurivad nad selle sisu läbi ja heidavad mittevajaliku kraami kõrvale. “Ma ei saa aru, mis nad sellest tühjast paberilehest siia toppinud on,” toriseb üks piiga ja heidab lipaka prügikasti. Ta on ilmselt esimest korda peol ega tea, et viskas ära võimaluse osaleda järjekordse nänni loosimisel.

Klubi saab puupüsti rahvast täis. Pidulisi on ligi tuhat. Uus eriti võimas ventilatsioonisüsteem ei taha ennast eriti tunda anda. Raadiost tuttava hiti esimesed taktid panevad tantsupõranda sipelgapesana kihama. Kõik tantsivad, keegi ei häbene nurgas.

Madeleyn (10) kurdab, et kuigi ta ostis sõbrannadega eelmüügist sajakroonised piletid, ei mahtunud nad kinno. Aga seda filmi lähevad nad hiljem kindlasti vaatama, kinnitab tema sõbranna Delisa (12). 

Tüdrukud vaatavad ära kõik uued filmid. Viimati näiteks “Kuidas kümne päevaga kutist lahti saada”. “Saime teada, mis poistele meeldib ja mis ei meeldi.” Delisa siiski tunnistab, et “oma poisse” neil veel pole. “Oleme omavanuste poistega lihtsalt head sõbrad!”

Siis peavad nad aga tõttama, sest on vaja oma nimedega sedelid loosikasti poetada. Võita on rohkem kui küll. Õhtu jooksul loositakse välja hulk pudukaupa: mobiiltelefon, sponsorkirjadega fliisid, CDplaadid, raamatud ning muidugi kilode kaupa igasugu kosmeetikakraami.

Pole poisse, pole probleemi

Piduliste välimuse põhjal võib teha kokkuvõtteid hetke kuumematest trendidest. Kindla peale välja läinud popil tüdrukul on jalas kulutatud põlvedega teksad ja retrotossud ning peal asümmeetrilise lõikega topp. Jätkuvalt on in Vene lesbiduo Tatu matkimine päevasärkide-lipsude ja lühikeste plisseerseelikutega.

Ontlikumad piigad on vanaema juhtnööride järgi pannud selga viisaka kampsiku ja korralikud (soojad!) pikad püksid. Teine äärmus on mässumeelsed - karmi välimusega, söesilmsed ja needistatud punktüdrukud, kel püüdlikult graffitistiili järele aimates “Lenny Kravits” pluusile kribatud.

“Stiina pidudel on tekkinud oma fännklubi. Seltskonda vaadates on hulk nägusid väga tuttavad. Nii mõeldes on isegi väga kahju, et korraldan seda pidu viimast korda,” räägib ametist lahkuv ajakirja peatoimetaja Kristi Pärn. See on talle 14. pidu. Korra sissetöötatud mudel toimib nii hästi, et paneb peole sattunud välismaalased ahhetama.

Tavapärasele asukohale Hollywoodis on üritatud paaril korral ka vaheldust tuua. Eelmine pidu toimus juunikuus esmakordselt väliüritusena. Kahjuks vedas ilm alt ja kokku tuli oodatust palju vähem rahvast. Vaid paarsada tüdrukut. Kevadel Paides peetud pidu oli aga seni nähtutest kõige marum. “Maatüdrukud on eriti vahetud ja kiljusid vahetpidamata õhtu otsa,” meenutab peaaegu kõikidel üritustel kohal olnud disainer Atko Janusson. Lisaks temale käib noortepeol terve seltskond täiskasvanutest fänne, kelle vaimustus tüdrukute siirast pidutsemislustist ei vaibu.

Piduliste vanust üritatakse hoida 13-18 vahel, väidab Pärn. Samas tunnistab ta, et kindlasti on saalis palju nooremaidki. Rõhuv osa näib silma järgi olevat nooremad kui 12.

“Me oleme küll üritanud pidudele ka poisse meelitada, aga nad lihtsalt ei tule,” räägib peakorraldaja. Ehk ongi nii parem. Muidu seisaksid tüdrukud ühes ja poisid teises nurgas. Nüüd aga saavad plikad rahus omavahel tantsida, sest üksikud poisid kaovad märkamatult massi sisse.

Teise korruse nurgalauas kössitavad kolm itsitavat meessoo esindajat. Markus ja Uku (mõlemad 11) ning nende klassivend Andry (12) teatavad, et said peost teada õdede tagant näpatud ajakirjast. Ja kuigi nad just koolis sõprade ees sellega praalima ei hakka, on üritus nende arvates just nagu üks õige pidu olema peab. “Laagripidudel on ikka jama, seal on ainult muusika,” võtavad noorukid oma kogemused asjalikult kokku. Ja lisavad, et põhiliselt tulid nad õhtu peaesineja Terminaatori pärast.

Tüdrukud ehmatavad õhtujuhte

Õhtut ohjab Mart Mardisalu. Kaubanduslike meesõhtujuhtide järg jõudis ringiga temani tagasi. Need tirtsud, kes mõned aastat tagasi tema käe all Hollywoodis lustisid, käivad nüüd samas klubis muudel õhtutel. “See seltskond on nagu kuivatuspaber – imeb kõik sisse,” märgib Mardisalu enne lavale astumist.

Tuhandepealise kiljuva tüdrukutekarja ohjamine on omaette kunst. Kõik sellega hakkama ei saa. Näiteks Hannes Võrno seisnud kisavate plikade ees nagu halvatud ning põgenenud pärast igat etteastet kiirelt lava taha.

Tõelise präänikuna võib iga piduline loota suurele juhusele, et just temast saab järgmise Stiina numbri kaanetüdruk. Ajakirja moetoimetaja Karolin Kuusik ja fotograaf Kristjan Lepp valivad tantsupõrandal tüdrukutemerest välja kümme kandidaati.

Modellide jahtimine ei meeldi Kuusikule eriti. Kuidas sa valid ähmase valguse ja tossu seest just sellise tüdruku, kes ka hiljem stuudiovalguses hea välja näeb! 

Kaanele pääsemiseks ei piisa üksnes ilusast näolapist. Tüdrukud peavad näitama ka oma esinemisjulgust, matkides laval mõnd lemmikstaari. Nad teevad seda ülima heameelega. Ei mingit edvistavat häbenemist! MTV iidolitest on vaieldamatud lemmikud Jennifer Lopez ja Christina Aguilera

Et juba tunde kinos istunud ja tantsu keerutanud pidulised nälga ei jääks, on järjekordne sponsor kuhjanud laudadele lademetes õunastruudleid. Peale rüübatakse mahla. Tavalise klubiõhtu lahutamatu osa - sigaretid ja alkohol - hoitakse Stiina peol alaealiste pilgu eest rangelt VIPtoa kardina taga varjul. Ekspressi seltskonnakroonika pildid paljastasid kord, kuidas mõnikord lõppevad Stiina peod korraldajate jaoks laudadel tantsides.

Tüdrukud on siiski haisu ninna saanud, et seal peidavad ennast ka nende lemmikstaarid. Eriti ihkavad nad Vanilla Ninja Pireti ja Lenna autogramme ja kallistusi. Alles hiljuti ise kõige tavalisemad koolitüdrukud olnud lauljatarid pole kadedad neid jagama. 

Tüdrukute kisa paisub eriti valjuks, kui kella üheksa paiku kutsub Mardisalu õhtu tipuks lavale ansambli Terminaator. Pidulised laulavad kõik laulud peast kaasa ja tantsivad väsimatu innuga. Viimase hiti “Carmen” ajal muutub karjumine kõrvulukustavaks. Mõned ükskikud “Juulikuu lumi” sooviloo hõiked jäävad vastuseta. Kui see lugu kuum oli, õppis suurem osa fännidest alles rääkima.