Tüli tüliks. Minu tähelepanu köidavad infokillud, et Aleksandr Matt Arvidi poeg sündis 28. augustil 1962 Tallinnas ning ajas kunagi transiidiäri. 

Huvitav. Eesti äriregistrist leiab praeguseks tegevuse lõpetanud osaühingu Rockhelm, mille omanikuks oli Aleksander Matt. Eesti kodanik, kelle sünniaasta ja kuupäev on Vene viinakunniga identsed. Ilmselt on tegu sama inimesega.

Paraku ei vasta Matt oma kontaktiks antud meilile. 

Mattile kuulub holdingfirma Veda, millel on Neevalinnas jumekad “bisnisklassi” kinnisvaraarendused, paar hulgifirmat, klaastaarat valmistav ettevõte ning osalus roostevaba terase tootmisega tegelevas tehases Ukrainas. 

Ent tema trump on viin. Veda toodab mitmeid marke. Eestis tuntuim on vahest Russkii Razmer. Tuleb ju tuttav ette. Kui mitte viin, siis selle margi puändikad reklaamklipid, kus puust ja punaselt tehakse selgeks, kui suur ja lai on vene hing ja maa (russkii razmer tähendab vene mõõtu). 

Russkii razmer on Eesti turul korralik tegija. Laias laastus kolmandik Eesti viinaturust kuulub n-ö slaavi markidele. Neist omakorda üks kõvemaid tegijaid on Russkii razmer. “Ei no, küllalt hästi ostetakse,” ütleb Riho Eensoo viinabrändi maale toovast Dunkri Kaubandusest. 

Eesti turg on tühi-tähi Vene turu kõrval. Ja vähemasti viis aastat tagasi öeldi, et Matt ja tema firma Veda on Venemaal suurim viinatootja. 

Veda viinatehas Eesti piiri lähistel Kingissepas oli Venemaa moodsamaid, nagu ka samas asuv klaastaaratehas. 

Kui kaevuda Matti tausta, siis leiab seal katse pääseda Vladimir Žirinovski partei ridades riigiduumasse ning selle, et mees olla kunagi kaheksakümnendatel sattunud välisvaluutaga sahkerdamise eest pahuksisse seadusesilmaga. 

Ka märgitakse, et Matt on suur võidusõiduhuviline. Nagu oli seda ka tema äripartner Kirill Rogozin, kes end 2002. aastal Soome lahe jääl lumesaaniga rallides surnuks sõitis. 

Vene meediast leiame ka vihje, et Matt pani 90ndate alguses oma rikkusele aluse Royal piirituse vahendamisega nõukogude avarustesse. Võib-olla vahendas ettevõtlik Matt nimetatud tulivett ka Eestisse.  

Royal oli legendaarne jook. Möödunud kümnendi alguses ei joonud Royalit vaid eriline esteet või põhimõtteline veinisõber. Royal oli odav, aga kvaliteetne Hollandi või Saksa piiritus, mis sobis hästi Mehukatti siirupiga. 

Eestlaste Royali-lembus kippus lausa siinset majandust kõigutama. Nimelt oli sel ajal Eesti viinaturg monopoolse riigiettevõtte Liviko pärusmaa. Liviko aga täitis märkimisväärse osa noore vabariigi eelarvest. Royal tuli ja haukas Eesti viinaturust hirmsa tüki. “See oli ikka väga raske aeg. Loomulikult kannatas eelarve kõvasti,” meenutab Liviko toonane juht Uudo Themas. 

Royal oli sisuliselt salaviin. Salaviina osakaal oli toona turul ligi 50 protsenti, võib-olla enamgi, meenub Themasele. “Kui muidu teeb salaviin mõistusega inimese ettevaatlikuks, sest seal sees võib olla mis iganes sodi, siis Royali kohta ­teati, et see on kvaliteetne, ja seda joodi julgelt. Riigil polnud toimivaid seadusi ega neid, kes oleks suutnud salaviina levikut ohjeldada.”

Hiljem Eesti korrakaitseorganid kosusid, seadused muutusid üha euroopalikumaks, puhta piirituse jaemüük keelati ära. Kadus ka Royal. 

Viinaäri on Venemaal karm. Usutakse, et siiani on 30–50 protsenti turust mustade tegijate käes. Kui tahad ses äris olla tegija, peavad sul olema sidemed allilmaga. Matti kohta on Vene ajalehed öelnud, et tal on Peterburi tumedamate tegijatega hea kontakt. Mine võta kinni. 

Ehk on nende juttude põhjuseks see, et kui muidu valvati viinakoormaid hoolega, siis Veda tehase viinaga autod vurasid Kingissepast üle Venemaa ilma turvameesteta. Seda rääkis Ekspressile allikas, kes kunagi selles tehases töötas. 

Võimalik, et nad sõitsid nii julgelt seepärast, et tehases oli direktoriks keegi kõrgem luureohvitser (kas mitte isegi kindral?). Mees, kes olla varem koordineerinud luurajate tegevust Baltikumis, enne seda aga Saksamaal, kus tema alluvaks oli teiste hulgas ka Venemaa tänane peaminister Vladimir Putin. 

Kui veel hiljuti räägiti Aleksandr Mattist Vene viinaturu kõige kõvema tegijana, siis viimasel ajal käib tema käsi kaunis kehvasti. 

Isegi väga. Kõigepealt sattus pankrotiohtu Kingissepa viinatehas. Matt kolis tootmise Mordvasse. Tehase nn riistvara läks ühe Vene kommertspanga valdusse. 

Päris viimasel ajal, nagu selgub, on Veda kuulsad viinamargid/brändid omandanud Moskva viinatehas. Sellest teatab ka etikett Eestis müüdava Russkii razmeri pudeli tagaküljel.