Prokuratuur esitas Tartu Ülikooli kliinikumi anestesioloogia osakonna juhatajale ja samal ajal ka Valga haiglat juhtivale Andres Sellile kahtlustuse inimkatse tegemises ja ravimi salaja maale toomises.

Teine kahtlustatav on veelgi kõvema kategooria tegelane: Tartu Ülikooli emeriitprofessor ja linna aukodanik Lembit Allikmets. Just tema juhtis aastaid inimuuringute eetika komisjoni, mis annab välja lube ravimeid inimeste peal proovida. Allikmetsale heidab prokuratuur ette võltsimist. Ta väljastas ravimiametile teatise, et doktor Sell sai eetikakomisjoni loa 2-kloroprokaiini kasutamiseks. Tegelikult käis luba hoopis ühe teise ravimi kohta.

Allikmets ütles Ekspressile, et tema juurde tulid arstid alles siis, kui olid katsed juba sooritanud. “Mina andsin lihtsalt arvamuse asja kohta. Et asi on eetiliselt korras, väga täpselt tehtud. Nagu sel pundil varemgi.”

Pundis oli ka üks Eesti kuulsamaid arste Toomas Tein, kuid teda milleski ei süüdistata. Narkoos oli doktor Selli rida.

Selliga Eesti Ekspressil ühendust saada ei õnnestunud. Teda kaitsev vandeadvokaat Aivar Pilv ütles, et esitas kaks nädalat tagasi prokuratuurile taotluse kriminaalmenetluse lõpetamiseks osas episoodides kuriteokoosseisu puudumise tõttu, osa puhul aga palus kasutada oportuniteeti – tegemist ei ole ühiskonnaohtlike kuritegudega, mida peaks karistama kriminaalkorras.

Pilve hinnangul sisaldab kahtlustus mitmes olulises küsimuses väga vaieldavaid käsitlusi ning tõlgendusi. Kui prokuratuur saadab siiski asja kohtusse, siis tuleb põhimõttelised küsimused selgeks vaielda. Muuhulgas peaks siis selguma, miks võeti vastutusele vaid doktor Sell, kui dokumentide vormistamise ja protseduuride läbiviimisega olid seotud ka tema töökaaslased.

Prokuratuur pole Pilve taotlusele seni vastust andnud. Asjaga tegelev prokurör Kretel Tamm on haige.

Kui asi kohtusse jõuab, siis on oodata väga põnevat protsessi. Tavaliselt süüdistatakse arste valedes ravivõtetes ja hoolimatuses, inimkatsed on täiesti uus tase.