Juba ajalukku võib liigitada Kultuurkapitalilt 8,5 miljonit riisunud ja selle kasiinodes maha mänginud Avo Viioli juhtumi. Praegu omab 2003 ligi kolmeks aastaks vangi mõistetud ning 2005 ennetähtaegselt vabanenud mees konsultatsioonifirmat Viru Äriteenindus OÜ.

Krediidiinfo andmetel on Viiol ettevõtte juhatuse esimees ja enda sõnul on tema erialaks rohkem kohtuasjad ja juriidiline teenindus. Põhikirjajärgseks tegevuseks on märgitud äri- ja juhtimisalane nõustamine. Lähemalt rääkima ta ei soostu. “Minul on ajakirjanikega selline lugu, et mina neid ei usalda. Võtke loo jaoks mingi teine firma,” on ta ainuke sõnum Eesti Ekspressile.

Mehed Rävala puiesteelt

Endine keskkonnaminister ja Riigikogu liige Villu Reiljan nõudis riigile kuuluva Rävala puiestee maja ostjatelt pistist. Kuriteoga seostati Tarmo Sild, kelle vahendusel Reiljan pistist nõudis, ning Aivo Pärn, kes lubas pistist maksta (kuid oma õnneks ei maksnud).

Sild ja Pärn said rahatrahvi, Reiljanit karistati 2 aasta ja 3 kuu pikkuse tingimisi vangistusega. Kogemuse võrra rikkamatena on need valgekraed rajanud oma konsultatsioonifirmad.

Reiljan asutas hiljuti oma koju, Palamuse valda Luuale registreeritud osaühingu Picea Konsultatsioonid OÜ, mis tegeleb äri- ja juhtimisnõustamisega.

Aivo Pärnale kuulub Lõuna Inkasso OÜ. Tema enda sõnul ei ole tegu nõustamisefirmaga – antakse laenu. Siiski kuuluvad põhikirjajärgsete tegevuste hulka ka “muud õigusabiga seotud tegevused”. Tarmo Sillal on aga oma valdusfirma Aia Tänav OÜ (endine Daigetor OÜ). Tema enda sõnul on äritegevuse osaks ka juhtimiskonsultatsioonid ettevõtetele.

Osaühing Lõuna Politseiprefektuur

2009. aastal kokkuleppemenetluse korras omastamises süüdi mõistetud, kriminaalkorras 2 aasta ja 10 kuuse tingimisi vangistusega karistatud endine Lõuna politseiprefekt Aivar Otsalt on samuti siirdunud ärisse. Tema omanduses on AO Teenused OÜ, mille tegevusala on üsna lai ja peegeldab – ilma igasuguse irooniata! – mehe erialast tausta.

Tartu kesklinnas Taskus asuva bürooga firma annab õigus- ja trahviabi, osutab inkasso- ja raamatupidamisteenuseid ning nõustab kundesid, kuidas käituda politsei ja muude riigiasutustega.

Äriregistri andmetel moodustasid 2009. aasta lõpus ühise firma AMF Õigusbüroo OÜ kaks Otsaltiga koos Lõuna prefektuurist lahkunud meest – endine Otsalti pressipealik Eduard Vismann ja Lõuna-Eestis liikluspolitseid juhtinud Marek Tiirats, kes on lisaks ka AO Teenuste töötajate hingekirjas.

AMF Õigusbüroo tegeleb suuresti samade asjadega: võlgade sissenõudmise, inkassoteenuste ja liiklusnõustamisega. Lähemalt ei soovi aga oma tegemistest rääkida mitte keegi. Vismanni sõnum Eesti Ekspressile on, et ta on rääkinud nii Otsalti, Kiisa kui Tiiratsiga ja neil pole soovi kommentaarideks.

AO Teenuste töötaja ja endine Lõuna Politseiprefektuuri ülemkomissar Raivo Kiisk aga ütleb, et tal läheb hästi. Tema firma R. K. Õigusbüroo OÜ annab õigusabi ja tegeleb inkassoga. Põhikirjajärgseteks tegevusteks on ka rauakaupade ja tööriistade jaemüük.

Hinnad on erinevad, näiteks e-konsultatsioon maksab 200–2000 krooni. Kurtmiseks pole põhjust – kliente jagub, ka pole tegevust mõjutanud majanduslangus. Kiisk on süüdi mõistetud eraviisilises nuhkimises Otsalti ülesandel. Veel tunnistati Kiisk süüdi tulirelva, laskemoona ja helisummuti ebaseaduslikus käitlemises.

Kiduramad ettevõtjad

Assar Paulus, keda kahtlustatakse ühena kuuest mehest Eesti Ekspressi väljaandja, meediaärimees Hans H. Luigega seotud inimeste kodude süütepudelitega ründamise korraldamises, rajas juba ammu nõustamisfirma Barbarossa OÜ. Ettevõte vahetas hiljem nime ja muutus Barbarossa Invest OÜks.

Firma tegevus on paraku seisnud juba mitu aastat. Paulus ütleb, et hetkel on tal küll üks ettevõte, kuid sellest ei maksa kirjutada, sest reaalset tegevust pole selleski.

“Barbarossa kui selline on ära müüdud, see elas oma aja ära,” sõnab Paulus. “Ma ei oskagi öelda, miks, võib-olla olin kidur ettevõtja.”

Kurjategijate hulgas võib mainida ka endist kaitseministrit Margus Hansonit, kes jäi süüdi tähtsa portfelli hooletus hoidmises ehk siis riigisaladust sisaldavate teabekandjate kaotamises. Praegu Tartu abilinnapeana töötav Hanson on majanduskonsultatsioonide firma OÜ Kovenand ainuomanik.

Firmast öeldi aga, et ettevõtte tegevus on aasta algusest alates peatatud ning mingit äritegevust praegu ei toimu. Veel on vaja ära maksta maksuvõlg 1877 krooni.

Uued konsultandid tulekul?

Ka ärimees Meelis Lao, kes saadeti 2009. aastal kohtu ette süüdistatuna Tallinna ööklubi BonBon juures samal kevadel toimunud löömingus ja keda on peetud Eesti allilma üheks juhiks, omas finantskonsultatsioonide firmat.

Varem ML Investments Groupi nime kandnud ettevõte vahetas nime kõlavamaks: sellest sai Eesti Inimõiguste Kaitse Büroo. Firma uueks omanikuks sai Raivo Paala, kes sahkerdas möödunud sajandil suurelt kütusega, nii et pälvis süüdistuse 20 miljoni kroonises käibemaksupettuses.

Kas võib juhtuda, et sügisene hooaeg Tallinna kohtumajades toob elukogenud konsultantide ridadesse värskeid jõude? Kohtu all on näiteks mitu Toomase-nimelist suurärimeest, lisaks Tallinna detailplaneeringuid “konsulteerinud” rahakratid...

Fotod Vallo Kruuser, Tiit Blaat, Ingmar Muusikus, Teet Malsroos / Õhtuleht, Priit Simson / Epl, Aivar Juhanson / Heiki Ernits