Aga kuhu?


Veel mõne aasta eest tundus, et näiteks Eesti saartel puhkamine on suhteliselt odav (see tähendanuks ühest küljest igapäevase miljöö muutust, teisest küljest aga ei oleks läinud eriti kulukaks). Praegu see enam nii ei ole.


Kreekasse kiiremini kui Saaremaale


Esimene probleem, millega te Saaremaa-puhkust korraldades kokku põrkate, on see, et paljudes hotellides teatatakse teile: kohti ei ole! Seejärel nimetatakse teile päevad, millal oleks võimalik tuba saada.


Kreekasse võiksite aga lennata kohe sel reedel. Ka Türgi hotelli jõuate te enne kui Saaremaa omasse. Põhimõtteliselt on võimalik nn keskmise klassi puhkust (lisaks juba nimetatud Türgile ja Kreekale ka Bulgaariasse, Horvaatiasse, Egiptusse jne) turismifirmade kaudu korraldada mõne päevaga. Pole probleeme ei lennukipiletite ega hotellikohtadega.


Türgis on odavam kui Saaremaal


Kui võtate numbri Saaremaa keskmise hinnatasemega (mitte kõige kallimas) hotellis, saate teada, et üks päev perega läheb teile maksma 3300 krooni (tervisepakett). Selline on kolmese hotellitoa hind (ema, isa ja laps). Hinna sees on igaühele kaks protseduuri päevas, samuti hommiku- ja lõunasöök.


Seega: kui teil oleks plaanis puhata Saaremaal näiteks kümme päeva, läheks teie sealviibimine maksma 33 000 krooni. See on ilma õhtusöökideta. Ja jutt ei ole mitte kõige kallimast hotellist.


Oletame, et te ei soovi kasulikke protseduure. Sellisel juhul võetakse teilt kahese toa eest keskmiselt 1500–2000 krooni (ööpäevas) pluss lapse lisavoodi eest veel 300–350 krooni (ööpäevas). Kokku umbes 2000 krooni ööpäevas. Kui me räägime ikka sellestsamast 10päevasest puhkusest, teeb see kokku kuni 20 500 krooni. Sellele lisanduvad kulutused õhtusöögile (kümme päeva baarides-restoranides õhtustamist maksab kolmele inimesele vähemalt 3000 krooni) ning sõidukulud teie elukohast Saaremaale ja tagasi (umbes 1350 krooni). Kokku läheks 10-päevane Saaremaa hotellis elamine maksma 25 000 krooni.


Võrdluseks: kui sõidate niinimetatud “kõik hinna sees”-paketiga 10 päevaks puhkama Kreekasse, maksab see ühe inimese kohta 7000 krooni. Meie “legendi” järgi on peres kolm inimest. Järelikult läheks puhkus Kreekas teile maksma 21 000 krooni, kaasa arvatud sõiduraha ja needsamad õhtusöögid.


Türgis võib saada hakkama veelgi odavamalt. Eriti siis, kui te kavatsete ­lennata mitte Tallinnast, vaid Riiast – umbes 19 000 krooni.


Ühepäevane Saaremaa- ekskursioon maksab 1500 krooni


On täiesti tõenäoline, et oma 10päevase puhkuse ajal soovite ka mingit kultuurilist meelelahutust. Oletame, et teid huvitab näiteks vanalinna ekskursioon. Kui te puhkate Saaremaal ja kui te olete seal ilma autota, pakuvad kohalikud turismifirmad teile päevapikkust ekskursiooni hinnaga 1500 krooni. See on kolmele inimesele. Hind ei sisalda toitlustamist.


Alanyas läheb kahepäevane ekskursioon teile kolme peale maksma 655 krooni.


Mis puudutab massaaži ja muid lõõgastavaid teenuseid, sii s on seis ka selles osas Türgi kasuks. Tai massaaž maksab siin umbes 200, äärmisel juhul 300 krooni. Igal juhul ei ole see võrreldav sellega, et Saaremaal küsitakse hotellides Tai massaaži eest 800 krooni.

Üldiselt on kohalike puhkekohtade hinnad juba sedavõrd kõrged, et kui kolmeliikmeline perekond otsustaks puhata kümme päeva Saaremaa mitte kõige kallimas hotellis, läheks see talle umbes 5000 krooni kallimaks kui samaväärne puhkus Türgis Alanyas.
 Puhkusekulud Saaremaal ja Türgis 
 Saaremaa Alanya
 Sõidupiletid Tallinnast sihtkohta
 • 225 krooni (autobussipilet Kuressaarde, 1 ots)



 •;Turismifirmad pakuvad tavaliselt puhkusepakette, mille hind sisaldab ka;sõitu sihtkohta ja tagasi. Kui aga lennata Riiast, saab hakkama veelgi;odavamalt: nii maksab edasi-tagasi lennukipilet 3500 krooni
 • korrutame 2ga (edasi-tagasi) • korrutame 3ga (reisijate arv)
 • korrutame 3ga (reisijate arv) • liidame piletid Riiga (kui sõidate bussiga)
 KOKKU: 1350 krooni
 KOKKU: 13 200 krooni
 Hotell (keskmise hinnaklassi)
 •;1100 krooni on ühe inimese nn tervisepakett (sisaldab hommiku- ja;lõunasööki ning 2 protseduuri; ühe ööpäeva hind) korrutame 3ga;(inimeste arv)
 • Tavaliselt pakuvad turismifirmad pakette, mille hind sisaldab ka hotellis elamist



 • 1700 krooni on tuba kahele (sisaldab hommiku- ja õhtusööki) + 300 krooni lapse lisavoodi eest
 •;kui te valite hotelli ise, siis kolmetärnihotellis maksab elamine koos;hommiku- ja õhtusöögiga umbes 750 krooni (tuba kolmele, ööpäev)
 • korrutame 10ga (päevade arv) • korrutame 10ga (päevade arv)
 KOKKU: 20 000 krooni (protseduurideta) või 33 000 krooni  (protseduuridega) KOKKU: 7500 krooni.


 Protseduurid
 Näiteks Tai massaaž: 800 krooni, klassikaline massaaž: umbes 350 krooni
 Hamam: 250 krooni, õlimassaaž umbes 250 krooni

 Toitlustamine
 Pakett ei sisalda tavaliselt õhtusööki, sellepärast kulub 10 päevaga kolme inimese õhtusöökidele vähemalt 3000 krooni
 “Kõik on hinna sees” tähendab, et kui söögile lähebki täiendavat raha, siis ei ole summa märkimisväärne

 Ekskursioonid
 Ühepäevane ekskursioon kolmele inimesele: 1500 krooni
 Kahepäevane ekskursioon kolmele inimesele: 655 krooni
 Kokku
 Umbes 27 000 krooni Umbes 22 000 krooni